Onthardingszout, regeneratiezout of waterontharderzout reinigt de hars van waterontharders. Het zout haalt dus niet de kalk uit uw leidingwater. Dit doet de hars binnen in de cilinder van de waterontharder. Deze hars raakt langzaam verzadigd met kalkdeeltjes, doordat deze zich aan de hars binden.
Uit de resultaten bleek dat een waterverzachter zonder zout minder effectief is in het verminderen van kalkafzetting dan waterverzachters op zout. In bepaalde gevallen was het effect zelfs verwaarloosbaar.
Om kalkaanslag te voorkomen, is elke vaatwasser uitgerust met een waterontharder. Hiermee worden alle kalkdeeltjes uit het water gehaald. Na verloop van tijd raakt de ontharder verzadigd met kalkdeeltjes en kan deze zijn werk niet meer goed doen. Om dat te voorkomen, heb je vaatwasser zout nodig.
Waterontharder eens per 4 à 6 weken bijvullen
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
De prijs van zout voor waterontharders schommelt rond 20 à 25 euro voor een zak van 25 kg. Regeneratiezout kan je kopen in de meeste doe-het-zelf zaken of online in onze webshop. De meeste installateurs verkopen ook zout wanneer ze langskomen voor een onderhoud.
Onthardingszout, ook wel regenereerzout genoemd is niet duur. Voor één kilo regenereerzout betaal je 40 tot 45 cent. In een standaard huishouden met vier personen heb je ongeveer 100 kilo zout per jaar nodig. Op jaarbasis kost een waterontharder je dus gemiddeld 40 tot 45 euro aan zout.
Een waterontharder is een slim en een duurzaam apparaat en gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Met de juiste onderhoud, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar meegaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat presteren na een lange tijd van intensief gebruik.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
Ingedampt zout
Het zout zorgt er ook voor dat je waterontharder langer schoon blijft. Het gewonnen zout uit de mijnen wordt ingedampt. Het ingedampte zout bevat tussen de 99,6% en 99,99% natriumchloride. Het wordt vacuüm geperst tot tabletten, die hard blijven.
Een waterontharder is op zich een simpel stuk techniek. De kans dat een ontkalker defect raakt is klein, maar het kan altijd.
Om water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen, gebruik je zout. Dit wordt ook wel regenereerzout of onthardingszout genoemd. Voeg vaatwasserzout toe als je een wasmiddel zonder zout gebruikt. Gebruik je een all-in-one-tablet, dan hoef je tot een waterhardheid van 21 °dH meestal geen zout toe te voegen.
Het drinken van onthard water is net zo veilig. Voor je gezondheid doet water uit een waterontharder zo gezien niets, behalve dat de smaak van zacht water stukken lekkerder is.
Hoe vaak je zout in de vaatwasser moet bijvullen is afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Zet je dagelijks de vaatwasser aan dan zal er meer zout verbruikt worden, dan als je de vaatwasser eenmaal per week reinigt.
Door de keramische parels wordt opgeloste kalk gebonden tot een nanokristal die niet meer kan hechten en bij dit proces wordt ook bestaande kalkaanslag verwijderd. Door dit proces blijven alle mineralen in het (drink)water en verandert er niks aan de samenstelling in tegenstelling van een zoutontharder.
De chemische samenstelling van beide soorten zout zijn bijna gelijk. In huis tuin en keukenzout is echter anti klonter middel toegevoegd. Hier zit het grootste verschil tussen de twee. Zout wordt gewonnen door de verdamping van water.
Hoe vaak wordt de waterontharder geregenereerd? Het aantal dagen tussen twee regeneraties wordt de regeneratie intervaltijd genoemd. Er bestaat geen "juiste" intervaltijd omdat je de voor- en nadelen van een korte en lange intervaltijd tegen elkaar moet afwegen.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Prijzen van een waterontharder
De prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterontharder. Je hebt een groter volume nodig, wanneer je meer water verbruikt. Dus de grootte van je gezin telt ook mee. Hoe groter je gezin, hoe meer waterverbruik, hoe duurder de waterverzachter.
Over het algemeen stellen ze dat de kristalstructuur van water door het magnetische veld verandert, waardoor de calciumdeeltjes zich niet meer aan oppervlakten hechten. Een kalkmagneet verwijdert de kalk dus niet.
Waterverbruik. Bij een van 10 dH verbruikt de waterontharder 1,3% van het totale waterverbruik. Als u 100 m3 verbruikt, zal de waterontharder dus 1,3 m3 water verbruiken, Dit resulteert in een bedrag van ongeveer € 1,30.
Voor de AquaCell gebruikt u blokken zout van slechts 4 kilogram per stuk. Die zijn per kilo in aanschaf iets duurder, maar het zout is veel gemakkelijker in gebruik en u heeft er minder van nodig.
Het duurt echter enkele weken voordat je het verschil gaat merken in huis. Hoe snel de werking merkbaar is, hangt af van de hardheid van het water in jouw gemeente en hoe oud de leidingen zijn. Eerst zal de bestaande kalk in de leidingen en apparaten oplossen, daarna heb je water van optimale kwaliteit.