Bij de flesjes wordt gesproken van “tercio” in bijna heel Spanje. De halve liters, graag gezien bij de Britten en Duitsers op vakantie in Spanje, worden ook door de Spanjaarden gedronken en heten “jarra”. Andere worden zijn ook soms “tanque” en “pinta”, het ligt er maar net aan wat je onthoudt.
De gemiddelde prijs van een biertje in Spanje is €1,87.
ADVERTENTIE. Het zal niet echt verrassen, maar een biertje bestellen in het centrum van Madrid is het duurst met een gemiddelde prijs van 2,93 euro. Daarna volgen Ceuta en Barcelona met 2,75 euro en Salamanca met 2,45 euro. Het goedkoopste biertje drink je in Cádiz met 1,25 euro.
Veel dingen zijn in Spanje een stuk goedkoper dan thuis. Zo zijn bijvoorbeeld benzine, bioscopen, uit eten in een restaurant en ook de wegenbelasting veel voordeliger. Maar ook een kop koffie in een bar of parkeren is een stuk goedkoper.
bier → cerveza, caña.
Het meest gevraagde biertje is de “caña” (uitgesproken als canja). In bijna heel Spanje kan dit gebruikt worden voor een biertje van de tapkraan wat geschonken wordt in een glas van 200 ml, vaak met een (of twee) vingers dik schuim maar ook heel vaak niet.
Wanneer u besluit om in Spanje te gaan wonen, zal u ontdekken dat het 41% goedkoper is om daar te wonen in vergelijking met het Verenigd Koningrijk. Het is ook 44% goedkoper dan New York City, 35% goedkoper dan Los Angeles en zelfs 8% goedkoper dan Brussel.
Typisch Spaanse drankjes.
Sangria: Rode wijn met stukjes fruit, iets gezoet en soms aangevuld met mineraalwater. Horchata: Een Valenciaans drankje, bestaande uit aardamandelen, suiker en melk. Rebujito: Een mix van droge sherry, 7-up, ijs en mintblaadjes.
Sol bier is een Mexicaanse pilsener en te vergelijken met bijvoorbeeld Corona of Amstel Bright. Het wordt verkocht in een doorzichtig flesje en gedronken met een partje limoen of citroen. Sol is een Lager, Mexicaans met 4,5% alcohol met lichte moutaroma's. Door de frisse smaak is Sol een erg goede dorstlesser.
De winnende biertjes zijn El Águila 1900 van Heineken Spanje. Deze won in de categorie Bohemian style Pale-Lager. De andere gouden medaille ging naar de 1906 Red Vintage de Estrella Galicia van de brouwer Hijos de Rivera S.A.U. in de categorie German-Style Heller Doppelbock.
Pinnen in eurolanden
Betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis.
Je mag een ober of serveerster ook aanspreken met de voornaam. Met “Quieres algo a beber?” vraagt de ober of je iets wil drinken. Als de ober vraagt: “Quieres algo a comer?”, dan wil hij weten of je ook iets te eten wil bestellen. Als je de menukaart nog niet gekregen hebt, zeg je: "La carta, por favor".
Spanje gebruikt de euro. In Spanje zijn dezelfde biljetten gangbaar als in Nederland. Het is echter niet aan te raden om biljetten groten dan 50 mee te nemen naar Spanje. Creditcards kunnen gebruikt worden in de meeste pinautomaten in Spanje.
– De c in het Spaanse woordje cerveza spreek je uit als de Engelse [th]. – De ch in het Spaanse woordje chico spreek je uit als [tsj] in Tsjechisch. – De g in het Spaanse woordje gamba spreek je uit als de Engelse [g] zoals in goal.
Zoals blijkt uit onderstaande grafiek, kopen de Spanjaarden het meest private label. Daarnaast is het meest gedronken bier Cruzcampo (Heineken), gevolgd door San Miguel (Mahou-San Miguel), Mahou (Mahou-San Miguel), Amstel (Heineken) en Mahou 5 Estrellas (Mahou-San Miguel).
Dit zijn de Spaanse telwoorden: 1 - uno. 2 - dos. 3 - tres.
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).
Als je in Spanje zit, zou je een supermarkt als de Albert Heijn heel goed kunnen missen. Maar niet getreurd; Spanje heeft haar eigen Albert Heijn genaamd de Mercadona.
Ook zijn de prijzen in de supermarkten vaak hoger doordat er veel toeristen zijn. Kosten levensonderhoud per maand 2-persoons huishouden: Huur – 500 Euro per maand (vanaf) Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) – 100 Euro (zonder zwembad en verwarming)
Voor alcoholhoudende dranken zijn Spanjaarden ook goedkoper uit, de prijs daarvoor is 10 procent lager dan de gemiddelde prijs in Europa. Ook de horeca in Spanje is een stuk goedkoper dan in andere EU-lidstaten, namelijk 11 procent.
De prijzen zijn gestegen. We schreven in 2017 de prijzen van een vaasje bier op van vijftig kroegen, en we deden nu weer een ronde. Er zijn uitschieters zoals Café Le Journal aan de Neude waar een biertje 3,75 euro kost, maar als je goed zoekt kan je ook nog voor 2,50 euro terecht. Gemiddeld komen we op 3,20 euro uit.