Een nulurencontract heeft de volgende kenmerken: U gaat aan het werk als uw werkgever u oproept.U heeft een contract voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd.Maar u heeft geen afspraak gemaakt over het aantal uren dat u werkt.
Het grootste pluspunt van een nulurencontract is dat de personeelskosten laag blijven. Is er geen werk, dan hoef je de werknemers niet in te zetten en in de meeste gevallen ook niet te betalen. Is er daarentegen veel werk, dan laat je alle werknemers komen en betaal je ze voor de gewerkte uren.
U moet uw oproepkracht minimaal 3 uur loon per oproep betalen. Dus ook als het maar voor 1 of 2 uur nodig was. Maar er zijn wel voorwaarden voor het uitbetalen van minimaal 3 uur: U heeft gekozen voor een contract voor minder dan 15 uur per week en geen afspraken gemaakt over de werktijden.
Een min-maxcontract is een parttime dienstverband met een flexibel onderdeel. Je spreekt met de werknemer af dat hij een minimumaantal uren per week of per maand zal werken. Daarnaast kun je de werknemer oproepen als er meer werk voor hem is.
Jij hebt met een 0 uren contact recht op WW. Een korte samenvatting: Het UWV kijkt bij de beslissing (of jij recht hebt op WW) naar het gemiddelde van de daadwerkelijk door jou gewerkte uren. Maar, let op, bij de berekening van de hoogte en de lengte van jouw WW houdt het UWV géén rekening met de uren op jouw contract.
Het nul uren contract beëindigen
Een nul uren contract beëindigen door iemand niet meer op te roepen is niet mogelijk. Er is alleen sprake van ontslag als een tijdelijk contract verloopt of als de werkgever de arbeidsovereenkomst op de juiste manier opzegt. Dit kan bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst.
Als je een werknemer met een nulurencontract oproept, moet je voor minimaal 3 uur betalen! Dat betekent dat als je de werknemer na één of twee uur weer naar huis stuurt, je wel drie uur moet uitbetalen. Je bent verplicht om een werknemer op te roepen als er werk beschikbaar is waar de werknemer geschikt voor is.
Is er geen schriftelijke arbeidsovereenkomst maar wordt er wel gewerkt, loon ontvangen en is er een gezagsverhouding? Dan geldt het als een mondelinge arebidsovereenkomst. Ook indien er gedurende 3 maanden wekelijks of minimaal 20 uur per maand gewerkt wordt, is wettelijk sprake van een arbeidsovereenkomst.
U heeft een afspraak voor hoeveel uur u maximaal oproepbaar bent. Voor de garantie-uren krijgt u altijd betaald, ook als uw werkgever u niet oproept om te komen werken. U moet werken tot het afgesproken maximum aantal oproepbare uren. Uw werkgever betaalt loon voor het totaal aantal uren dat u werkt.
U moet minstens 12 uur per week werken of minstens een derde van het aantal uren van een voltijdse baan in een gelijkaardige functie. U bent toelaatbaar als vrijwillig deeltijdse werknemer. Dat betekent dat u voldoende (halve) arbeidsdagen en gelijkgestelde dagen bewijst.
Rekenvoorbeeld: Wim heeft een arbeidsovereenkomst voor 40 uur per week. Zijn overeengekomen arbeidsomvang is dus (40 x 13) / 3 = 173,33 uur per maand. Zijn arbeidsomvang per kalenderjaar berekent u door dit getal met 12 te vermenigvuldigen: 173,33 x 12 = 2.080 uur per kalenderjaar.
Werk je op oproepbasis en ben je toe aan vakantie, dan wil je weten of je vakantie kan nemen. Om met de deur in huis te vallen: ja, als oproepkracht heb je recht op vakantie. Let wel, voor niets gaat de zon op. Je recht op vakantie hangt namelijk af van het aantal uren dat je gewerkt hebt.
De ketenregeling
Deze bepaalt dat je een contract voor bepaalde tijd maar twee keer mag verlengen met een nieuw contract voor bepaalde tijd. Er zijn twee situaties waarin het tijdelijke contract overgaat in een contract voor onbepaalde tijd.
Als oproepkracht heeft u recht op loon over de uren die u werkt. Uw werkgever moet u op tijd oproepen, en voor minimaal 3 uur. Hij moet u ook informatie geven over de dagen en uren die u moet werken, en uw oproeptermijn. Buiten de afgesproken dagen en uren bent u niet verplicht te werken.
Maar wanneer er geen contract schriftelijk is opgesteld gaat de wet ervan uit dat er sprake is van een mondelinge overeenkomst. In deze gevallen zal de werkgever de normale ontslagprocedure moeten volgen. Omdat er geen contractsduur is aangegaan, is de werknemer volgens de wet voor onbepaalde tijd in dienst.
Een arbeidsovereenkomst, met jouw handtekening en die van je werkgever, is niet verplicht. Ook mondelinge afspraken zijn geldig. Jouw werkgever is wel verplicht om de afspraken die hij met jou maakt op papier te zetten.
Aanzeggen in contract
Dan moet hij u dit 1 maand van tevoren schriftelijk laten weten. Als hij te laat is of dit niet doet, heeft u recht op een aanzegvergoeding.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Het verschil is dat in een nul uren contract geen vast aantal te werken uren is vastgelegd. Je spreekt af dat de werknemer pas komt werken als je hem oproept. Je betaalt dan alleen loon over de gewerkte uren. Een werknemer met een nul uren contract noemen we daarom vaak een oproepkracht.
Vast contract na 3 opvolgende tijdelijke contracten
Een werknemer krijgt automatisch een vast contract als: Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad bij dezelfde werkgever, of; Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers.
Er zijn cao's waarin een toeslag pas aan de orde komt bij veel overwerk. Bijvoorbeeld: voor de eerste vijf overuren per maand geldt het gewone uurloon; voor uren die meer gewerkt worden, geldt een toeslag van 25 procent (in totaal dus 125 procent van je gewone uurloon).