Varkens gillen bijvoorbeeld als ze angstig zijn, om zo andere dieren van hun situatie op de hoogte te brengen, of steun te bieden. Varkens knorren onder alle omstandigheden, maar in het bijzonder tijdens het zoeken naar voedsel om de kuddegenoten te laten weten waar ze zijn.”
Varkens maken veel gebruik van hun staart en oren bij het uiten van emoties. Zo houdt een blij varken zijn staart in een krul en staan de oren ontspannen naar voren gedraaid. Is een varken echt enthousiast, bij het vooruitzicht van een lekker hapje of tijdens het spelen, dan wordt er ook met de staart gekwispeld.
Varkenshouders kunnen ook horen hoe hun dieren het maken. Piepende en krijsende varkens hebben pijn of zijn bang, terwijl verschillende soorten geknor duiden op tevredenheid, nieuwsgierigheid of berigheid, wat betekent dat een zeug graag gedekt wil worden.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Uit onderzoek blijkt dat varkens het meest lang geïnteresseerd blijven door iets aan een ketting, wat ze rond kunnen bewegen. Een emmer met een aantal gaten erin waar soms wat lekkers uitvalt of een bal aan een ketting waar ze met hun hoofd tegen aan kunnen zwaaien.
RIVERTON - Een 69-jarige boer uit het Amerikaanse gehucht Riverton (Oregon) is aangevreten door zijn eigen varkens. Een familielid vond de man toen hij vorige week niet terugkwam van het voederen van zijn varkens. Het is onduidelijk of de varkens de man hebben gedood. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
Varkens zijn hele slimme dieren. Varkens hebben er een hekel aan om zich te vervelen en spelen daarom het liefst de hele dag. Wanneer je op een varkensbedrijf in de stal kijkt zie je dan ook allemaal speeltjes hangen.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
In verhouding tot zijn lichaam heeft een varken kleine ogen, kraaloogjes. Daarmee kan een varken redelijk zien, ook in het donker, maar niet echt goed. Een varken kan wel ruim rondom zich heen zien, zo'n 310 graden en ziet dan vooral contrasten op een beperkte afstand. Varkens houden van schemering.
Varkensstaarten worden afgebrand zodat hokgenoten er niet in kunnen bijten. Zo bestrijden varkenshouders de symptomen van een gebrekkige huisvesting, zonder iets te doen aan de oorzaak. Om staartbijten tegen te gaan, kunnen boeren ook gewoon het aantal dieren per hok verminderen.
Varkens leven in een groep. Dus moeten ze met elkaar kunnen communiceren. Dat doen ze via lichaamstaal, maar ook met geluiden: de varkenstaal. Die bestaat uit tenminste twintig verschillende geluiden, variërend van ''knor'', ''knor, knor'', ''knor, knor, knor''' tot en met piepen en gillen..
Knorren, blaffen en piepen
Hiermee communiceren ze met hun soortgenoten. Ergernis, tevredenheid, woede, honger en nog veel meer drukken ze uit met allerhande knorgeluiden, van langgerekt tot luid en van 'blaffen' tot piepen.
Varkens zijn net mensen
Ook bouwen ze net als mensen een sociaal netwerk op. Ze kennen en herkennen andere var- kens in hun omgeving en weten waar die andere in de hiërarchie staan. Zelfs als varkens een aan- tal weken van elkaar gescheiden zijn, herkennen ze elkaar nog.
Varkens in de vrije natuur eten eigenlijk alles, zowel planten als vlees. Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit. Maar een varken eet ook insecten en kikkers. Varkens die voor het vlees gehouden worden, krijgen brokken en pap te eten om zo groot mogelijk te worden.
Varkens zijn sociale dieren en moeten niet alleen gehouden worden. Een varken dat alleen gelaten wordt zal zich gaan vervelen. Sommige varkens kwijnen weg, anderen worden agressief. Ze kunnen daarom het beste paarsgewijs of in kleine groepen gehouden worden.
Een big van een hobbyvarken hoeft niet zo snel te groeien en mag zo'n 1% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag eten. De hoeveelheid is afhankelijk van de leeftijd en het ras. Je kunt het voer opsplitsen in ruwvoer en brok: 1/3 ruwvoer en 2/3 brok.
Ze hebben dit gedrag ontwikkeld omdat hun keutels darmbacteriën en vitaminen bevatten die goed zijn voor de spijsvertering. Zonde om die zomaar weg te kakken!
Het is namelijk verboden om etensresten aan varkens te voeren, in verband met mogelijke ziekteverwekkers die erin kunnen zitten. De etensresten zullen dus eerst moeten worden verwerkt tot veilig varkensvoer. Daarnaast moet belemmerende wetgeving worden geschrapt.
Onderzoek heeft ook uitgewezen dat varkens, net als mensen, dromen.
Bij niet-drachtige zeugen varieert de waterbehoefte tussen 8 en 12 liter per dag. Tijdens de lactatie hebben ze meer water nodig, ongeveer 1,5 liter extra per big. Een zeug met tien biggen heeft daarom zo'n 25 liter water per dag nodig.
Snacks voor varkens:
nooit: vlees (wettelijk gezien mag dat niet) voedsel met chocola, suiker of zout toegevoegd. Keukenrestjes (voer sowieso niet van het aanrecht af of direct uit de koelkast, daar zijn varkens te slim voor en gaan vanzelf op zoek naar meer)
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Een varken is fysiek niet in staat om z'n hoofd omhoog te doen om zo naar de blauwe of grijze lucht te kijken.
Een gecastreerd mannetjesvarken heet een barg of borg. Een vrouwtjesvarken dat nog geen biggen heeft gehad heet een gelt. Biggen Een zeug heeft een draagtijd van ongeveer 3 maanden, 3 weken en 3 dagen.