Eet meer plantaardig en niet te veel vlees. Neem zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas. Kies vooral volkoren producten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren couscous en zilvervliesrijst. Ga voor dranken zonder suiker: water, thee en koffie.
Glucose en diabetes type 1: insuline
Zonder insuline kan je lichaam geen glucose uit je bloed halen om er energie van te maken. De enige manier om ervoor te zorgen dat het teveel aan glucose op tijd wordt weggewerkt, is door zelf iedere dag insuline aan je bloed toe te voegen met een pomp of een spuitje.
Zwarte komijn (ook wel bekend als nootmuskaatbloem) bleek het doeltreffendst te zijn en kon geassocieerd worden met de grootste daling in de bloedglucosespiegel. Naast zwarte komijn waren kaneel en gember het effectiefst in het bestrijden van hoge bloedsuikerspiegels. Maar gember bleek nóg meer te doen.
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen. Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes en mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten en calorieën in zitten. Het beste is zwarte of groene thee, want die verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte.
Wat gebeurt er in je lichaam als je suikers eet? In het lichaam worden koolhydraten in het maagdarmkanaal door verteringsenzymen afgebroken tot hun afzonderlijke bouwstenen. Kristalsuiker wordt bijvoorbeeld afgebroken tot glucose en fructose, melksuiker tot glucose en galactose.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Wanneer je dagelijks beweegt, verbrand je de koolhydraten die je binnenkrijgt en verlaag je de bloedsuikerspiegel. Ook zorgt bewegen ervoor dat je beter op insuline reageert. Vooral bewegen op een nuchtere maag en na de maaltijd een wandeling maken, hebben een gunstig effect.
Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
In de Voedingsrichtlijn diabetes 2015 adviseert de Nederlandse Diabetes Federatie de consumptie van verzadigd vet te beperken, maar er wordt expliciet een uitzondering gemaakt voor (volle) zuivelproducten waaronder melk en yoghurt.
Wie geen ervaring heeft met te hoge bloedsuiker, zal misschien moeite hebben om de symptomen te koppelen aan een te hoog bloedsuikergehalte. Tekenen dat uw bloedsuiker te hoog is, kunnen zijn: dorst, een droge tong, veel moeten plassen en een vermoeid, slaperig gevoel.
Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten, lijnzaad en chiazaad, zijn een goede bron van vezels, proteïnen en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen helpen om de opname van suiker in het bloed te vertragen, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Veranderingen in eetgewoontes: Door toegevoegde suikers te schrappen, eenvoudige koolhydraten te vervangen door complexe koolhydraten en meer groenten te eten, kunt u uw bloedsuikerspiegel weer op een gezond niveau krijgen. Uw zorgverlener helpt u te bepalen welk langetermijndieet voor prediabetes het beste bij u past.
Bij gezonde personen is het bloedglucosegehalte ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedglucosegehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan. Glucagon zorgt ervoor dat er weer wat glucose wordt vrijgemaakt.
Vervang toegevoegde suikers. U kunt beginnen met het stoppen met suiker door toegevoegde suikers te verwijderen uit voedingsmiddelen en dranken die u het vaakst eet . U kunt bijvoorbeeld thee zoeten met een schijfje sinaasappel of koffie met een beetje melk. U kunt ook pannenkoeken, ontbijtgranen of havermout eten met vers of gedroogd fruit.
Wat is suikervrij eten? Als je écht suikervrij zou eten, eet je geen producten met toegevoegd suiker, zoals koek, snoep en frisdrank. Maar je zou dan bijvoorbeeld ook geen fruit, melk en groenten die van nature suiker bevatten eten, zoals tomaat, wortel, paprika, rode biet en zoete mais.
Wat gebeurt er in het lichaam als we suiker eten? Eenmaal in het lichaam worden koolhydraten afgebroken tot hun basiseenheden door spijsverteringsenzymen in het maag-darmkanaal . Kristalsuiker wordt bijvoorbeeld afgebroken tot glucose en fructose, en lactose uit zuivel wordt afgebroken tot glucose en galactose.
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.
Tijdens de vertering (hydrolyse) van de ingenomen sacharose (suiker), met behulp van het enzym sacharase, vroeger ook invertase genoemd, wordt de binding tussen deze twee eenheden (een glucose- en een fructose-eenheid) verbroken.
Ceylon kaneel heeft een lager coumarine gehalte. Zolang je gevarieerd eet dan is het niet gevaarlijk voor je gezondheid. Er is geen bewijs dat kaneel helpt om de bloedsuiker goed te houden bij mensen met diabetes. Het gebruik van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom af te raden.
Matcha is namelijk de gezondste thee die er bestaat. Het bevat de hoogste concentraties antioxidanten en polyfenolen (een soort antioxidant), twee belangrijke stoffen die een zeer positieve bijdrage leveren aan je gezondheid.