"Na de tweede groeispurt, op het einde van de puberteit, valt ook de groei van de andere lichaamsdelen stil. Zodra de groeischijven verbenen, is verdere groei niet meer mogelijk." Enkel nagels en haren blijven ons hele leven lang groeien. Toch lijken de oren van oudere mensen soms groter dan toen ze jong waren.
Vrouwenoren groeien over dezelfde tijd 8,0 millimeter in lengte en 1,9 in breedte. Waarom blijven die oren zo groeien? Dat zou komen doordat je oren gemaakt zijn van kraakbeen, dat de rest van je leven blijft groeien.
Bijna alles groeit
Zowel lichaamsdelen aan de buitenkant (armen, benen, hoofd) als organen in je lichaam (lever, hart, longen) worden groter.
De botten die het meest in lengte toenemen, zijn de lange pijpbeenderen. Dit zijn de botten in armen en benen. Omdat niet alle botten even snel groeien, veranderen de verhoudingen van het lichaam tijdens de groei.
Een oor groeit door, vooral in de lengte. Zo waren de oren van 60-jarige mannen gemiddeld 8,7 millimeter langer en 2,9 millimeter breder dan de oren van hun “kleinzoons” van 21. Vrouwen-oren groeien over hetzelfde tijdsbestek 8 millimeter in de lengte en 1,9 in de breedte.
Er is niets bijzonders aan de manier waarop deze organen groeien. Dat betekent dat ook je neus, oren, handen en voeten niet meer groter worden als je lichaam zo tussen je 16e en 18e levensjaar ophoudt met groeien.
Acromegalie is een aandoening waarbij er sprake is van overmatige groei van de lichaamsdelen en organen, zoals de neus, kin, hart en nieren. Meestal ontstaat het door een goedaardige tumor in de hersenen. Bekende symptomen zijn onder andere hoofdpijn, gewichtstoename, moeite met zien of groeiende handen en voeten.
Na het starten van de puberteit (bij meisjes bij gemiddeld 10,7 jaar, bij jongens bij 11,5 jaar) groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm (Schönbeck et al., 2013). De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar en bij meisjes op 12-13 jaar.
Goed kunnen groeien
Om te kunnen groeien zijn voeding, hygiëne, slaappatronen, klimaat, een goede gezondheid en gelukkig-zijn erg belangrijk. Daarnaast spelen je genen een belangrijke rol. Deze genen, die je van je ouders hebt gekregen, vertellen je lichaam de maximale lichaamslengte die je kunt bereiken.
De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.
Het gemiddelde oor is 7 cm lang. Elk jaar komt er 0,22 mm bij. Dat is ongeveer 1 cm in 50 jaar. Oren van opa's en oma's kunnen wel 8 cm lang worden.
Groeien begint eigenlijk bij onze botten.Doordat onze botten langer en breder worden moeten de huid, pezen en spieren zich daar wel op aanpassen. Of dit aanpassen ook de groeipijn veroorzaakt is niet duidelijk. Als je naar een röntgenfoto van een kind kijkt lijkt het of er allemaal breuken zitten.
Bij acromegalie worden te veel groeihormoon producerende cellen aangemaakt.Dit veroorzaakt klachten.Het komt vooral voor bij volwassenen en een enkele keer ook bij kinderen. Dan wordt het gigantisme of reuzengroei genoemd.
"Na de tweede groeispurt, op het einde van de puberteit, valt ook de groei van de andere lichaamsdelen stil. Zodra de groeischijven verbenen, is verdere groei niet meer mogelijk." Enkel nagels en haren blijven ons hele leven lang groeien.
Vanwege andere ouderdomsverschijnselen is het effect van de groter wordende lichaamsdelen ook nog eens extra goed zichtbaar, zegt Rinkel. Zo verdwijnt bij het ouder worden vetweefsel onder de huid van het hoofd.Je hoofd wordt dan iets minder dik, waardoor je neus en oren juist nog groter lijken te worden.
Naarmate u ouder wordt, verandert er veel in uw lichaam. De neushuid wordt dunner, waardoor de neusstructuur verzwakt en steun verloren gaat. Deze veranderingen hebben tot gevolg dat uw neuspunt afzakt, waardoor de neus langer lijkt.
In de lever stimuleert groeihormoon de aanmaak van een groeistof: de Insulineachtige Groei Factor-I (IGF-I) genaamd. Dit IGF-I komt ook in de bloedbaan terecht. Dit IGF-I zorgt, samen met groeihormoon, dat de botten groeien waardoor het lichaam in lengte toeneemt.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Minder vlees, meer noten
De grootste winst valt te halen door het eten van meer noten, peulvruchten en volkoren granen, en juist minder rood en bewerkt vlees. Zo krijgt een 30-jarige er 1,8 jaar aan levensverwachting bij als hij stopt met het het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag.
Na het starten van de puberteit groeien jongens gemiddeld nog 30 cm en meisjes 20 cm. Meisjes groeien nadat ze ongesteld zijn geworden gemiddeld nog 5 cm. Aan het einde van de puberteit raken de botten en groeischijven met elkaar vergroeid en is het kind uitgegroeid.
Een kind groeit in het eerste jaar ongeveer 25 cm.Daarna groeien kinderen gemiddeld 6 cm per jaar. In de pubertijd volgt een groeispurt.
Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op.Hier tel je 13 centimeter bij en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun zoon volgens deze berekening 181,5 cm groot.
Het menselijke lichaam stopt namelijk niet met zich verder te ontwikkelen als je 18, 19 jaar bent. Zo blijft ons brein ook lang na het 20e levensjaar nog groeien, matuurder worden, waardoor het sneller en efficiënter werkt. Veel mensen krijgen ook geen wijsheidstanden voor ze 25 zijn.
Bij meisjes groeien de voeten vanaf hun 12e levensjaar minder snel. Tussen hun 12e en 13e levensjaar stoppen ze met groeien.Voor jongens stopt het ongeveer twee jaar later, dus tussen de 14 en 15 jaar. De voet is het eerste lichaamsdeel van een kind wat volgroeit is.
In de leeftijd van 10 tot 22 jaar groeien kinderen op tot volwassenen. Deze periode heet ook wel de adolescentie. De puberteit is een onderdeel van de adolescentie en loopt gemiddeld tussen het tiende en zestiende jaar.