Populaire kruiden en specerijen:
Kruidnagel. Nootmuskaat. Tijm. Kaneel.
Peterselie is een van de meest veelzijdige kruiden in de keuken. Gebruik het als garnering of strooi het over bijna elk hartig Italiaans gerecht.
Zet mediterrane kruiden (zoals Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano, lavendel) niet samen met groene kruiden, de mediterrane kruiden hebben immers minder water nodig. Munt woekert en palmt heel je (kruiden)tuin in: zet ze daarom altijd apart, liefst in een pot.
Zachte kruiden zijn onder andere basilicum, bieslook, koriander, dille, munt, peterselie en dragon en zijn zo genoemd vanwege hun zachte stengels en delicate aard. Deze kruiden worden meestal het beste tegen het einde van het koken toegevoegd, gebruikt als garnering of rauw toegevoegd aan salades of relish om hun scherpte te behouden en hun groene kleur te behouden.
De infographic hierboven laat zien dat komijn, verrassend genoeg, de populairste specerij ter wereld is , en koriander (of koriander) het meest gebruikte kruid. In Europa en Afrika is knoflook het meest voorkomende gerecht in alle beschouwde gerechten, en—geen verrassingen hier—oregano is gebruikelijk in de mediterrane regio's.
Je raadt het misschien al, maar je kunt laos vervangen door gember. Ook voor de bereiding kan je het behandelen als gember: even schillen en snijden of raspen maar.
Saffraan is het duurste specerij ter wereld. De prijzen verschillen van jaar tot jaar, maar een saffraan prijs per kilo van €30.000 is bepaald geen uitzondering. Gelukkig heeft het een zeer sterke smaak, waardoor een paar gram of zelfs milligram vaak al voldoende is om er gerechten mee te bereiden.
Culinaire kruiden zijn de aromatische, verse, gedroogde of verwerkte bladeren en bloemen van kruidachtige planten die de smaak en geur van voedsel verbeteren . Er zijn letterlijk honderden planten die voor dit doel gekweekt kunnen worden, en er zijn geen vaste regels die toegepast moeten worden bij het koken met kruiden.
Vierkruidenpoeder is vooral bekend onder zijn franse naam: Quatre epices. Het is een mengeling van peper, nootmuskaat, kruidnagel en gember, maar die samenstelling kan al eens afwijken. Soms vind je er bijvoorbeeld ook kaneel of kardemom in terug.
Fines herbes (Frans voor fijne kruiden) is een klassiek mengsel van keukenkruiden. Oorspronkelijk bestaat het mengsel uit bieslook, kervel, peterselie en dragon, maar ook andere kruiden als rozemarijn, tijm en basilicum worden er wel in gebruikt.
Wat moet je in huis hebben? Specerijen: komijn, koriander, paprikapoeder (liefst gerookt: pimentón), kerrie, oregano (het enige groene kruid dat in gedroogde versie beter werkt dan vers), cayennepeper en/of chilivlokken (voor instant pit), een bolletje nootmuskaat (altijd vers raspen!
Thai 7 spice kruiden
Onze geurige Thai 7 spice is een heerlijke mix van 7 belangrijke kruiden die in de Thaise en Aziatische keuken worden gebruikt, waaronder chili, komijn, knoflook, gember, peper, kruidnagel en steranijs.
De definitie van een lokaal kruid is een kruid dat gemakkelijk groeit in uw omgeving of daar oorspronkelijk vandaan komt .
Samenvattend kunnen we stellen dat patiënten niet moeten proberen om geneesmiddelen met een smalle therapeutische breedte (digitalis, theofylline, lithium en warfarine) te mengen met kaliumverlagende kruiden (zoethout en aloë), kruidenstimulantia (ephedra, cafeïne, guarana, groene thee) en kruiden die de bloedplaatjesaggregatie remmen (ginkgo, bosbessenblad, gember, zilverkaars en ...
Bij inname via de mond: Citroenmelisse is waarschijnlijk veilig wanneer het wordt geconsumeerd in hoeveelheden die in voedingsmiddelen voorkomen. Citroenmelissesupplementen zijn mogelijk veilig wanneer ze worden gebruikt in een dosis van maximaal 500 mg per dag gedurende maximaal 6 maanden . Bijwerkingen zijn over het algemeen mild en kunnen bestaan uit een verhoogde eetlust, misselijkheid, duizeligheid en piepende ademhaling.
Munt, oregano, tijm, salie, marjolein, citroengras, lavas, dragon, tijm, citroenverbena, zuring, bonenkruid, bieslook .
Valeriaan (Valeriana officinalis radix)
De plant waarmee we beginnen is gelijk het meest bekende kruid om de zenuwen te kalmeren. Het is een algemene rustgever bij stress en heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel en het bevorderen van de slaap.