Bij soefi's, de islamitische mystici, gaat het in het kort om een 'hartstochtelijk verlangen naar de vereniging van de ziel met God. ' Het paradijs als doel is voor mystici onvoldoende. De mysticus probeert een te worden met God door zich los te maken van aardse of materiele zaken.”
Waar soennieten geloven dat alleen profeten zonder zonden kunnen zijn. Sjiieten erkennen de hadith die de soennieten volgen niet volledig; wel aanvaarden ze enkele hadiths van de Ahl-bait. Daarnaast volgen ze enkele hadiths die door de soennieten als vals worden beschouwd. Verder hebben zij eigen hadith boeken.
Bidden is niet het bewerken van een verre god om iets gedaan te krijgen. Bidden is ten diepste het bewerken van jezelf om je ego te kunnen verliezen in iets dat groter is: dat kan in schoonheid zijn, in liefde, in de ervaring dat alles één is, in een Godsideaal – het beeld dat we onszelf maken van God.
Het woord 'soefi' komt van het Arabische'tasawwuf'. Het verwijst naar een persoon die grof geweven kledij draagt, ascetisch leeft en binnen de islam een spiritueel pad bewandelt. De Perzische evenknie noemen ze 'derwisj'. Het soefisme heeft universele trekken, maar is fundamenteel verbonden met de islam.
In het islamitische Oosten kende en kent men vooral de term tasawwuf, een Arabisch woord voor de weg waarbinnen een mens of moslim bewust zijn morele en spirituele idealen realiseert.
Tafsier (Arabisch: تفسير) is binnen de islam de exegese en interpretatie van de Qur'aan. Een persoon die de tafsier schrijft, wordt een moefassier genoemd.
Het berouw (tawba)
Bij soefi's, de islamitische mystici, gaat het in het kort om een 'hartstochtelijk verlangen naar de vereniging van de ziel met God. ' Het paradijs als doel is voor mystici onvoldoende. De mysticus probeert een te worden met God door zich los te maken van aardse of materiele zaken.”
Sjiieten zien hun ayatollahs als reflecties van god op aarde. Voor sommige soennieten is dit regelrechte ketterij. - De meeste sjiieten geloven dat op een dag de twaalfde imam (de Mehdi) zal verschijnen om het goddelijke plan te volbrengen. Ook herdenken ze jaarlijks de Asjoera, de dood van Hussein bij Karbala.
Een soera (Arabisch: سورة, ook gespeld Sura, meervoud soewar) is een hoofdstuk in de Koran, het heilige boek van de islam. Een soera bestaat uit meerdere verzen (ayat, enkelvoud: aya).
Bidden om je eigen begeerten, je eigen hartstochten, te bevredigen, is verkeerd bidden. Dit soort gebeden zijn niet naar Gods wil. We moeten dan ook niet vreemd opkijken als we niet ontvangen wat we gebeden hebben! Wolk zes: niet naar Gods wil bidden.
Het gebed is in veel religies een verbaal of non-verbaal ritueel waarbij een gelovige zich wendt tot transcedente wezens (God, goden, verlichte wezens). Het doel van een gebed kan zijn om eerbied te tonen, een verzoek te doen, of om de eigen gedachten en emoties te uiten of richting te geven.
Voor de soennieten houdt de openbaring op met de woorden van de profeet. Voor soennieten is Mohammed dus de enige die moslims een leidraad voor hun leven aanreikt. Voor sjiieten zijn ook de nakomelingen van Mohammed en de imans leidinggevend.
Soennitische moslims volgen de traditie die gebaseerd is op het leven van de laatste profeet van de islam, Mohammed. De Hadith, een verzameling overleveringen van het spreken en handelen van Mohammed, heeft naast het heilige boek van de moslims, de Koran, groot gezag voor soennieten.
Daar komt nog eens bij dat van de Iraniërs die zich wel moslim noemen erg velen niet of gebrekkig de religieuze verplichtingen vervullen, zoals per dag driemaal bidden (niet vijfmaal, want Iraniërs zijn meestal sjiieten en die bidden driemaal en niet vijfmaal per dag zoals de soennieten).
De soennieten en de sjiieten raakten verdeeld toen de profeet Mohammed in 632 overleed. De soennieten meenden dat de meest bekwame man onder de volgelingen van Mohammed hen moest leiden, de sjiieten vonden dat zijn schoonzoon en neef Ali dat moest doen.
De Alevieten rekenen zichzelf tot de moslims en de koran is hun heilige boek, maar zij leggen de regels van de islam anders uit dan bijvoorbeeld de Soennieten (de grootste stroming onder de moslims). Bij de Alevieten ligt de nadruk vooral op normen en waarden open staan voor anderen.
Vaak sluiten sjiitische vrouwen zo'n tijdelijk huwelijk met hun soennitische geliefde. Maar de afgesproken duur kan zo lang zijn dat het neerkomt op een permanente verbintenis. Sjiitische geestelijken hebben met een stevige fatwa geprobeerd deze praktijk te verbieden.
Soennitische moslims volgen de traditie die gebaseerd is op het leven van de laatste profeet van de islam, Mohammed. De Hadith, een verzameling overleveringen van het spreken, handelen en goedkeuringen van Mohammed, heeft naast het heilige boek van de moslims, de Koran, groot gezag voor soennieten.
Mystiek (bijvoeglijk naamwoord; van het Griekse μυστικός, mystikos, geheimzinnig) is het hartstochtelijk streven naar een persoonlijke vereniging van de ziel met God.
lid van een mystieke orde in de islam. Van Perzisch suf = wol, waarin een dergelijke man zich als teken van eenvoudige levenswijs kleedde; de dynastie van Perzië stamde van een sufi af, wat in het gebruik van het woord soms enige verwarring veroorzaakte [ook: sophij].
Een tasbih (ook tashbih, tesbih of tespih) (Arabisch: تسبیح) is een door moslims gebruikt gebedssnoer.
Alle lof komt Allaah toe, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familieleden, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen. Weet dat Allaah Soebhaanahoe wata'aala alle zonden (dus ook Shirk) vergeeft, wanneer men Tawbah verricht heeft (berouw tonen) voordat men doodgaat.
Zoals God zelf vrij beslist over al wat Hij doet, zo is hij ook volkomen vrij in het schenken van vergeving: "Hij vergeeft aan wie Hij wil en Hij bestraft wie Hij wil.En God is vergevend en barmhartig" (koran 48,14)."Hem komt het toe gevreesd te worden en Hem komt het toe te vergeven" (74, 56).