Neem voldoende eiwit. Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om je een vol gevoel te geven. Het kost je lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers.
Uiteindelijk zullen meerdere signalen ervoor zorgen dat je stopt met eten: je hebt een 'vol' gevoel, je bent verzadigd. De voedingsstoffen uit het eten bevinden zich nu in het bloed en worden vervoerd naar verschillende organen en cellen in ons lichaam.
Als je continu honger hebt, nooit verzadigd bent na een maaltijd en steeds aan eten denkt (in een obsessieve manier), is dit een duidelijk signaal dat je leptinen laag zijn en je lichaam je iets probeert te vertellen: Ga anders eten!
Sommige dingen lijken zo simpel, dat je er gewoon niet bij stil staat. Zoals het feit dat je na het eten een vol gevoel in je buik hebt. Je bent verzadigd. Als je eet, is dat een teken voor je lichaam om tal van processen in gang te zetten.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Natuurlijke eetlustremmers zijn voedingsmiddelen die je eetlust in bedwang kunnen houden en de honger verdrijven. Of het nu gaat om gember, chili, linzen, pepermunt of havermout – ze worden allemaal om verschillende redenen beschouwd als natuurlijke eetlustremmers.
Zwarte thee: Uit onderzoek in het Journal of the American College of Nutrition blijkt dat het drinken van zwarte thee de bloedsuikerspiegel met tien procent verlaagt gedurende 2 ½ uur, waardoor je een voller gevoel hebt en honger voorkomt.
Spinazie, sla, boerenkool. Bladgroenten zijn heel erg rijk aan vezels en water. Alle twee uitermate geschikt om je maag een vol gevoel te geven. Bovendien zitten groene bladgroenten boordevol mineralen, vitaminen en vezels en zijn daardoor heel geschikt voor een gezond dieet.
Voedsel met weinig calorieën kan erg vullend zijn. Deze voedingsmiddelen bevatten meestal veel water en vezels, maar hebben weinig vet. Natuurlijke en onbewerkte soorten voeding zijn meestal vullender dan bewerkte voedingsmiddelen.
Neem voldoende eiwit. Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om je een vol gevoel te geven. Het kost je lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doe je dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Afvallen wordt pas echt een succes als je minder eet én meer beweegt, want: door minder en gezonder te eten krijg je minder calorieën binnen. door meer te bewegen verbrand je meer calorieën.
Havermout is onder meer vullend door de oplosbare vezels die erin zitten: die zuigen water op waardoor je je langer vol voelt. Een studie ondervond dat een ei bij het ontbijt, in plaats van een bagel, het vol-gevoel verhoogde en de calorie-inname verlaagde over de volgende 36 uur.
De bouw en ligging van de maag
De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang.
Wel werd gevonden dat de maaglediging sneller verloopt door het type maaltijd. Vast voedsel zoals pannenkoeken, brood met omelet, ham of tonijn bleef langer in de maag dan minder vast voedsel als pudding en pap, gevolgd door vloeibare producten als melk.