Solvabiliteit of solvabiliteitsratio is de verhouding van je eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen. Deze verhouding geeft aan of je onderneming de schulden op lange termijn kan voldoen. Het heet ook wel buffervermogen. Het eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en schulden van je bedrijf.
Definities. Bij een hoge solvabiliteit staat er veel eigen vermogen tegenover de schulden en is de kans groot dat het bedrijf de schulden zal afbetalen. Wordt het eigen vermogen te klein dan verslechtert de solvabiliteit waardoor kredietverschaffers en leveranciers minder snel bereid zijn krediet te verstrekken.
Als je deze getallen deelt en je komt bijvoorbeeld op 20 uit, dan betekent dit dat 20% van je bedrijf is gefinancierd door eigen vermogen. 80% van het bedrijf is dan dus gefinancierd door schulden. Dit wordt door banken een lage solvabiliteit genoemd.
Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen 25% en 40% wordt als gezond beschouwd. Stel, het eigen vermogen is 700.000 euro en het totaal vermogen is 2 miljoen euro. Dan is de solvabiliteit volgens de hiervoor genoemde formule 35%.
Solvabiliteit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen in je onderneming. Deze financiële ratio laat zien in hoeverre je bedrijf afhankelijk is van schuldeisers en is dus cruciaal bij een kredietaanvraag.
Hoe hoger de uitkomst, des te gezonder het solvabiliteitsratio van uw onderneming. Maar dat wil niet zeggen dat een laag solvabiliteitsratio betekent dat het niet goed gaat met uw bedrijf. Dit verschilt namelijk per bedrijf. Een solvabiliteitsratio tussen de 25% en 40% wordt meestal als goed gezien.
Een bedrijf met een hoge solvabiliteit is minder afhankelijk van geldschieters, want er is genoeg eigen vermogen om investeringen te bekostigen. Aan de andere kant, als je juist op zoek bent naar geldschieters staat een hoge solvabiliteit voor minder risico en maak je daardoor meer kans om financiering te krijgen.
In de praktijk betekent een negatieve solvabiliteit dat de organisatie niet aan alle langlopende verplichtingen kan voldoen. Dit kan kan tot gevolg hebben dat de organisatie geen leningen meer kan aantrekken. Een bank wil immers wel de versterkte lening op termijn terugontvangen.
Met een current ratio van minimaal 1,5 wordt je bedrijf over het algemeen beschouwd als financieel gezond. De vlottende activa zijn dan 1,5 keer groter zijn dan de kortlopende schulden.
Een goed percentage hangt ook af van de branche en de markt. Gemiddeld mag u uitgaan van een rentabiliteit van 5% tot 10%, al bevestigen uitzonderingen hier de regel.
Wanneer jouw REV tussen de 5% en 15% zit, ben je goed bezig. Het percentage zegt iets over de winstgevendheid van het bedrijf, hoe hoger het percentage hoe meer het risico afneemt voor kredietverstrekkers.
Een onderneming is liquide wanneer ze haar verplichtingen die ze op de korte termijn heeft op tijd kan voldoen. Een onderneming is illiquide wanneer ze haar verplichtingen die ze op de korte termijn heeft niet op tijd kan voldoen. Om dit te beoordelen maakt de onderneming een liquiditeitsbalans.
Solvabel staat voor in de mogelijkheid om te betalen of betaalkrachtig. Iemand die solvabel is, heeft dus voldoende geld om aan zijn aankoop te voldoen.
Eigen vermogen kun je vergroten met spaargeld of door nieuwe aandeelhouders (equity) te laten toetreden. In het laatste geval maak je deze nieuwe aandeelhouders mede-eigenaar van de onderneming. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen uit uw eigen netwerk zijn met voldoende financiële middelen.
Banken houden een maximale leverage aan tussen de 3,0 – 4,0, afhankelijk van het type bedrijf. Andere financiers hanteren soms hogere maximale leverage ratio's.
Een schuldgraad boven de 100% is een slecht teken. Er is dan meer vreemd vermogen dan eigen vermogen in het bedrijf. Een gezondere situatie is een schuldgraad onder de 100%.
Wat is liquiditeit? Liquiditeitsratio's geven aan of er voldoende geld in kas is of op de bankrekening staat om aan alle kortlopende financiële verplichtingen te voldoen. Denk daarbij aan schulden en openstaande rekeningen. Een bedrijf is liquide als betaling van deze financiële verplichtingen geen probleem is.
Kengetallen zijn verhoudingscijfers van gegevens uit de jaarrekening, zoals voor liquiditeit, solvabiliteit, rendabiliteit, de omloopsnelheid van debiteuren of voorraden etc. Kengetallen worden gebruikt om bedrijfsinformatie op een compacte manier te kunnen beoordelen en om bedrijven met elkaar te kunnen vergelijken.
De solvabiliteit zegt veel over de mate waarin je bedrijf in staat is om financiële tegenslagen op te vangen. Een goede solvabiliteit betekent dat je bedrijf tegen een stootje kan. Als je onderneming groeit wordt ook je financiële balans groter. Daarom is het belangrijk je eigen vermogen in de gaten te houden.
Stel dat de current ratio lager is dan 1, dan heeft u meer schulden dan voorraad en/of geld. U streeft dus altijd naar een current ratio die hoger is dan 1. Met een current ratio hoger dan 2 zit u zeker veilig, want er wordt vaak een ratio van 1,5 geadviseerd.
De debt ratio geeft de verhouding weer tussen het vreemd vermogen en het totale vermogen van een onderneming. Als de debt ratio daalt, verbetert de solvabiliteit. Een lage debt ratio zorgt voor vertrouwen bij de verschaffers van het vreemd vermogen.
Voor gezonde ondernemingen is een negatief werkkapitaal juist een teken van kracht. Supermarkten betalen hun crediteuren wanneer de betreffende voorraad allang is verkocht. Consumenten rekenen bovendien direct af. Supermarkten en ook AirBNB, Booking en Uber hebben daardoor weinig handelsdebiteuren.
In het geval van een positief netto werkkapitaal is de som van de vlottende activa groter dan de som van de vlottende passiva. Dit betekent dat een deel van het langlopend vermogen (som van eigen vermogen, voorzieningen en langlopend vreemd vermogen) wordt ingezet voor de financiering van de vlottende activa.