Sommige kindjes krijgen meer last van luieruitslag wanneer ze tandjes beginnen te krijgen. Dat komt omdat hun tandvlees soms ontstoken raakt. En de stoffen uit die ontsteking komen soms terecht in de maag, wat kan leiden tot diarree. Daarnaast doen de nieuwe tandjes pijn, waardoor je baby minder goed slaapt.
Je ziet het vaak als er grote veranderingen in het lichaam van een kind plaatsvinden, zoals het krijgen van tandjes. Die ontlasting, ook wel “scherpe” ontlasting genoemd, kan, in combinatie met urine, agressief inwerken op de dunne babyhuid en dan ontstaan dus die plekjes. Erg vervelend.
Dat masserende kauwen op de vingertjes verzacht de pijn aan het tandvlees. De handjes van je baby bevatten van nature heel wat bacteriën. En die kunnen ervoor zorgen dat je baby dunne en zuur ruikende ontlasting in de luier heeft.
Het doorkomen van eerste tandjes bij kinderen is een lang proces en duurt meestal tot een kindje 31 maanden oud is. Voor de derde verjaardag heeft een kind een volgroeid melkgebit met twintig melktanden. Komen de eerste 12 maanden geen tandjes door? Dan is het aan te raden om een bezoek aan de tandarts brengen.
Normaal gesproken komen alle tanden en kiezen van het melkgebit binnen drie jaar door. Hoe lang je baby last heeft van het tandjes krijgen, is niet te zeggen. Soms duurt het maar een paar dagen, soms veel langer. Niet iedere baby heeft er evenveel last van en ook de symptomen kunnen verschillen.
Je weet dat je baby er last van heeft als hij symptomen laat zien die veelvoorkomend zijn bij pijn door doorkomende tandjes. Zoals rood en dik tandvlees, zichtbaar niet z´n hum zijn, meer huilen, rode wangetjes, trekken aan de oortjes, meer kwijlen en veel willen bijten of kauwen op harde dingen.
Als je baby zelf aan zijn oortje trekt moet je dat niet zien als een betrouwbaar signaal. Baby's en peuters spelen veelvuldig met hun oortjes, vooral in de periode dat het eerste tandje doorkomt.
Groene groente
Het spijsverteringskanaal van je baby is nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor verteert je kindje voedsel nog niet zo goed als een volwassene. Het is dus niet gek dat de ontlasting van je kindje groen kleurt na het eten van groene groenten.
Als uw baby luieruitslag heeft dan moet u de huid verzachten en zo snel mogelijk het herstellend vermogen van de huid ondersteunen. Sudocrem kan u hierbij helpen. Het beschermt de huid bovendien tegen prikkelende invloeden.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Gebruik Sudocrem om een verbrande huid te verzachten
Sudocrem verzacht de huid, waardoor het heel goed te gebruiken is op een verbrande huid na een dagje in de zon. Smeer een laagje op de verbrande huid, zoals je ook een gezichtsmasker zou aanbrengen en laat het goed intrekken.
De eerste doorkomende tandjes kun je herkennen aan het rode en opgezwollen tandvlees van je baby. Met je vinger kun je een hard puntje voelen. Soms zie je ook een wit puntje dat kan duiden op een doorkomend tandje. In sommige gevallen is dit witte puntje echter gewoon een talgkliertje dat in het tandvlees zit.
Het kwijlen en de rode wangen bij je baby komen door de doorbraakpijn: als er een tand of kies doorkomt is er een soort ontstekingsreactie in de mond. De tanden en kiezen moeten door het tandvlees heen waardoor het stuk gaat en er bacteriën bij kunnen komen. Het evenwicht in de mond is verstoord.
Duimpje in een gespannen vuistje: betekent dat je baby zich hevig inspant. Als de nageltjes in de handpalm worden gedrukt is je baby boos of wil zich afsluiten voor nog meer indrukken. Los knuistje: met de vingers los om de duim betekent rust (meestal bij slaap).
Dat maak het moeilijk om te herkennen dat je baby een oorontsteking heeft. Als je kind minder eetlust heeft, vaak zijn oor aanraakt, minder snel reageert als je hem roept, vaak lastig is, een loopneus en aanhoudend koorts heeft, kan dit erop wijzen dat hij een oorontsteking heeft.
Oudere baby's hebben vaak in de gaten dat ze een afnemende toeschietreflex kunnen prikkelen door aan de tepel te trekken. Wanneer de melkstroom minder wordt, gaan ze met de tepel in de mond hun hoofd naar achteren heen en weer bewegen, om de melk weer op gang te brengen.
In Nederland is lidocaïne orale gel verkrijgbaar als OTC-product (Dentinox, concentratie 0,38%). Dit middel kan volgens het CBG in de voorgeschreven – lage – dosering veilig worden gebruikt bij doorbrekende tanden en kiezen (viermaal daags twee tot drie druppels aanbrengen met een wattip).
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
Volgorde melktanden
Het doorkomen van een melkgebit gebeurt in een vaste volgorde. Wanneer je baby ongeveer één jaar oud is, zijn de vier bovenste en vier onderste snijtanden doorgekomen. Daarna volgen de kiezen en hoektanden.
Lidocaïne verdooft de pijn gedurende korte tijd. De werking houdt ongeveer een kwartier tot een half uur aan na aanbrengen of doorslikken van de vloeistof.
Het is mogelijk dat je baby een hogere temperatuur heeft omdat hij tandjes begint te krijgen. Deze lichte stijging is echter niet hetzelfde als echte koorts (vanaf 38°C). Als je kindje een temperatuur heeft die hoger is dan 38°C, toont dit aan dat je kindje ziek is en er wellicht een behandeling nodig is.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een baby, dreumes of peuter kwijlt. Een verkoudheid, doorkomende kies of tand, voeding of een onvoldoende ontwikkelde mondmotoriek kunnen de oorzaak van kwijlen zijn. Als jonge kinderen veel kwijlen kan het zijn dat er een tand of kies doorkomt.