In Nederland en België worden jaarlijks ruim 2 miljoen proefdieren gedood. Er zijn maar liefst 9 wettelijk toegestane methoden waaronder vergassen, onthoofden, het breken van de nek en een klap op de kop. Bovendien is er een discussie gaande over nieuwe dodingsmethoden in te voeren zoals bevriezing.
Voor de dieren was dit natuurlijk verschrikkelijk, ze voelen namelijk wel pijn. Gelukkig moet er tegenwoordig voor gezorgd worden dat proefdieren zo min mogelijk pijn hebben. Ze krijgen daarom verdovingen en pijnstillers. Sinds 1978 moeten alle dierproeven geregistreerd worden.
Wat gebeurt er met dieren na de proef? De meeste dieren sterven of worden gedood voor de proef . Op deze manier kunnen we hun weefsels en organen onderzoeken. De dieren die na het einde van de proef in leven zijn gelaten, kunnen indien mogelijk worden ingezet bij een volgende proef.
We weten ondertussen dat de vertaalslag tussen proefdier en mens niet werkt: 90% van alle geneesmiddelen waarvan blijkt dat ze veilig en effectief zijn in dierproeven, falen in menselijke proeven omdat ze niet werken of gevaarlijke bijwerkingen bij mensen veroorzaken.
Jaarlijks worden er ruim 400.000 proefdieren gedood, zonder gebruikt te zijn in een dierproef.
Zo'n 33% van de dierproeven wordt uitgevoerd om medicijnen en vaccinaties te ontwikkelen en te testen. Hierbij worden dieren, net als bij andere onderzoeken naar ziektes, genetisch gemanipuleerd of ingespoten met iets of verwond om de betreffende ziekte of aandoening te creëren.
Dierproeven zijn vaak nodig om de kwaliteit en veiligheid van medicijnen, stoffen en voeding te testen. De overheid bekijkt daarbij steeds hoeveel leed een proefdier ondervindt. En weegt dit af tegen de risico's voor de mens wanneer geen dierproeven worden gedaan.
Het doen van dierproeven kost veel geld, jaarlijks naar schatting 250 miljoen euro (Stichting Informatie Dierproeven, eigen berekening) in Nederland. Niet alleen de experimenten zelf, maar ook de proefdieren en hun verzorging en huisvesting is heel duur. Personeel kost ook wat.
In veel make-up zitten vaak chemische bestanddelen. De grote cosmeticabedrijven willen geen risico lopen dat deze chemische stoffen vreemde of vervelende reacties bij mensen opleveren, zoals huidirritatie of oogirritatie. Vandaar dat ze het eerst goed willen testen.
Ratten zijn sociale dieren en vinden het leuk om opgepakt te worden. Een wetenschapper kan een rat dus makkelijk gebruiken in onderzoek. De intelligentie van ratten maakt ze een populair proefdier in hersenonderzoek. 90% van de genen van een rat komen overeen met die van mensen.
Dierproeven hebben verschillende nadelen. Ze kunnen dierenleed veroorzaken en zijn relatief duur. Daarnaast moet je, als je het effect van een stof op mensen wilt weten, een vertaalslag maken van dier naar mens. Wagenings onderzoek laat zien dat dierexperimenten vaak vermeden kunnen worden.
Dieren worden blind of doof gemaakt, of toegetakeld met huidletsels, brandwonden en littekens. Hun gewrichten worden beschadigd of hun botten worden gebroken. Organen worden verwijderd om ze te transplanteren in andere dieren.
In 2020 registreerden de Nederlandse vergunninghouders 448.798 dierproeven. Dit is een kleine stijging van 142 dierproeven ten opzichte van 2019. In 2020 vonden minder proeven plaats met o.a. muizen, cavia's, varkens en kippen en meer proeven met o.a. Syrische goudhamsters, honden, katten, schapen en paarden.
Voorwaarden uitvoering dierproef
Alleen speciaal opgeleide medewerkers mogen dierproeven uitvoeren. Daarnaast moet elke vergunninghouder in principe een Instantie voor Dierenwelzijn (IvD) hebben. Er is een uitzondering voor bijvoorbeeld kleinschalige fokkers van proefdieren.
Vervanging proeven met dieren
Proeven met dieren zo veel mogelijk vervangen door humane, proefdiervrije methoden. Bijvoorbeeld door computersimulaties waarin biologische processen in het menselijk lichaam worden nagebootst. Of door onderzoek waarbij onderzoekers menselijk weefsel gebruiken.
In welke onderzoeken worden honden gebruikt? Jaarlijks worden er circa 150 honden gebruikt in onderzoek naar hart- en vaatziekten. In dit onderzoek worden honden, met name Beagles, gebruikt om de werking en veiligheid van medicijnen te testen.
Rituals. Producten van Rituals zijn dierproefvrij. Dus kan je zonder last van je geweten genieten van een deugddoende verwenavond.
In 1989 is L'Oréal helemaal gestopt met het testen van producten op dieren, 14 jaar voordat dit werd vereist door regelgeving. Vandaag de dag test L'Oréal geen ingredienten meer op dieren.
Andere bekende merken die niet cruelty free zijn: Armani, Lancome, Revlon, Max Factor, Cover Girl, Victoria Secret, Bourjois, Giorgio Armani, Tom Ford, Yves Saint Laurant, Sephora Collection, Burberry, Shiseido, Guerlain, Dior, La Mer.
Dierproeven zijn op dit moment nog een onmisbaar onderdeel voor veel biologisch, medisch en diergeneeskundig onderzoek. Ze helpen ons om kennis te ontwikkelen over hoe mensen en dieren functioneren, en om meer te weten te komen over hoe bepaalde ziektes ontstaan en hoe ze behandeld of genezen kunnen worden.
Onze organisatie is bij de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Deze status kunnen we alleen krijgen als we ons nagenoeg geheel inzetten voor het algemene belang. Dankzij onze ANBI-status wordt er geen belasting van een schenking of nalatenschap getrokken.
Vlinders proeven met hun voeten. De stampvoeters gebruiken hun uitrolbare tong alleen maar om nectar mee op te slurpen. 2. Dolfijnen noemen elkaar bij naam.
Een dierproef is een experiment dat wordt uitgevoerd op dieren. Vaak gaat het er om de veiligheid en werkzaamheid van medicijnen of andere producten te testen, soms voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.
Het zal je dan misschien ook verbazen dat de make-up van Hema gewoon 100% dierproefvrij is. Op de Hema website staat het volgende: "Make-up tegen zachte prijsjes. Bovendien gemaakt met respect voor de natuur. We kunnen dan ook met trots zeggen dat al onze make-up dierproefvrij is."