Drankjes voor baby's moeten dorstlessend en suikervrij zijn. Water en ongezoete kruidenthee zijn de beste drankjes om je kleintje te laten drinken. Aarzel niet om hem vanaf 7 of 8 maanden uit een beker te leren drinken. Laat je kindje zeker water drinken, maar zorg ervoor dat je mineraalarm water geeft.
Als je kunstvoeding geeft naast moedermelk, of als alternatief voor moedermelk, moet je proberen je pasgeboren baby 30 tot 60 ml per voeding aan te bieden. Na twee maanden neemt dit toe tot 60 tot 120 ml, en na zes maanden zal je baby waarschijnlijk 170 tot 230 ml per voeding nodig hebben.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Te veel water in het eerste levensjaar kan leiden tot levensbedreigende watervergiftiging. Daarom wordt het expliciet afgeraden om extra water te geven aan baby's jonger dan zes maanden. Te veel water verstoort de elektrolytenbalans en het natriumgehalte van uw kind daalt.
Eerste keer baby water geven
Het introduceren van water bij je baby doe je stap voor stap. Begin met het aanbieden van water op vaste momenten, bijvoorbeeld naast zijn fruithapje in de ochtend of groentehap in de avond. In het begin drinkt je kind niet meer dan een paar slokjes en dat is prima.
Kraanwater kán voor
Vers kraanwater is net zo veilig voor uw kind als flessenwater. Gebruik wel altijd koud water van de kraan en laat die eventjes lopen vooraleer u water neemt om flesvoeding mee te maken. Ook is het aangewezen om zacht water te gebruiken.
Baby's hebben, tot ze 6 maanden zijn, naast borstvoeding geen ander drinken nodig. Geef je je kind wel water, dan is de kans groot dat het daardoor minder moedermelk drinkt. Jouw melk zit vol met voedingsstoffen die je baby nodig heeft.
Een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's ouder dan 4 maanden is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig. In bepaalde streken kan dit nitraatgehalte overschreden worden. Kraanwater voldoet vaak aan deze vereiste.
In sommige gevallen kun je kraanwater beter niet gebruiken voor het klaarmaken van flesvoeding. Dit is het geval als je loden leidingen hebt. Je baby kan daardoor te veel lood binnenkrijgen.
Een rietjesbeker is een beter alternatief dan een tuitbeker, omdat het drinken uit een rietje wel goed is voor de ontwikkeling van de mondspieren. Een rietjesbeker is dus een goed alternatief als je kind moeite heeft met de overstap van de fles naar een gewone open beker.
Zeker ongezoete slappe thee, is een erg geschikte dorstlesser voor kindjes. Zwarte, witte en groene thee bevat cafeïne. Kies daarom voor een kruidenthee zoals rooibosthee, kamillethee of wat voor kruidje dan ook. Varieer wel, want sommige kruiden hebben een krachtige werking.
Wij raden aan om te kiezen voor niet-bruisend mineraalarm drinkwater. Natuurlijk mineraalwater, zoals bijvoorbeeld evian®, is afkomstig van beschermd grondwater en is van nature zuiver. Dit water kan door iedereen dagelijks worden gedronken en is ook geschikt voor baby's*.
Tot 8 maanden is de richtlijn 120 tot 130 ml per dag en van 8 maanden tot een jaar 100 tot 110 ml per dag. Hier lees je alles over Baby en water drinken. Samenvattend: 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden.
Tijdens de eerste 14 dagen (of zolang het gewicht minder dan 2500 g is) heeft je baby minimaal 8 voedingen per 24 uur nodig en mag er maximaal 3 uur tussen twee voedingen liggen. Zolang het gewicht tussen 2500 en 3000 g ligt: minimaal 7 voedingen per 24 uur, maximaal 6 uur tussen twee voedingen.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Genoeg is genoeg
Signalen dat je baby genoeg heeft gehad: hij draait zijn hoofdje weg, laat melk uit de mondhoeken lopen, maakt onrustige bewegingen met de handjes of hapt niet meer gretig toe als je de fles opnieuw aanbiedt. Je kunt dan beter stoppen, het flesje hoeft niet leeg.
Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop.
Roeren en niet schudden
Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
Je kunt ook alvast de flesjes met de juiste hoeveelheid water klaarzetten. Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water.
In Nederland is het kraanwater van uitstekende kwaliteit. Net zo goed als bron- of mineraalwater. Om flesvoeding klaar te maken, kun je dus gewoon koud kraanwater dat rechtstreeks uit de waterleiding komt gebruiken.
Geef flessen van maximaal 200 ml per keer, flessen van meer dan 200 ml zijn te groot voor de maag van je baby. Geef liever vaker een fles met een kleine hoeveelheid dan minder vaak een fles met grote hoeveelheid. Als je ongeveer 800/1000 ml per dag geeft en je baby is tevreden, dan krijgt je baby voldoende binnen.
Niet-bruisend water
Dit water kan door iedereen dagelijks worden gedronken en is ook geschikt voor baby's*.
Je baby kan ook gewoon alweer dorst hebben. De eerste weken drinken baby's ongeveer 10 keer per 24 uur. Rond 6 maanden willen de meeste baby's ongeveer 6 keer per dag een voeding. Als je twijfelt of je baby voldoende drinkt, neem dan contact op met het consultatiebureau.
De gedachte achter de Rapley methode is dat kinderen zelf kunnen eten en zo zelf kunnen bepalen wat ze eten, hoe snel en hoeveel. Daarnaast is het – ondanks dat je het misschien niet verwacht – veiliger omdat je je nu eenmaal sneller verslikt in vloeistoffen. Zeker als daar ook nog eens kleine stukjes in zitten.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.