Vanaf 9 maanden kan je een droog kinderkoekje geven, maar eigenlijk heeft een kind hier nog geen behoefte aan. Er bestaan bovendien gezonde alternatieven, zoals een rijstwafel of een broodkorstje. Varieer voldoende met andere gezonde tussendoortjes. Denk in het begin aan zacht wegsmeltende koekjes, eerste babykoekjes.
Is jouw baby al 6 maanden oud? Gun je kleintje dan naast de drie maaltijden ook wat gezonde tussendoortjes. Zo mag je kindje 2 stuks fruit en één tussendoortje. Baby's zijn namelijk volop in de groei en een gezonde snack geeft ze energie om te spelen en te ontdekken.
Naast groenten en fruit kun je je kind vanaf 6 maanden de volgende snacks geven: Kinderkoek: bij de supermarkt zijn verschillende soorten koekjes verkrijgbaar geschikt voor baby's en dreumesen. Op de verpakking staat aangegeven voor welke leeftijd het geschikt is.
Per kind is het verschillend hoeveel tussendoortjes ze mogen. Belangrijk is dat ze voldoende eten bij het ontbijt, lunch en avondeten. We adviseren om maximaal 3-5 Maisfingers per dag te geven.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Vanaf welke leeftijd kun je rozijntjes geven? Als je kind zo rond zijn eerste verjaardag mee-eet met ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets tussendoor geven zoals rozijntjes. Let er wel op dat je niet te veel geeft.
Zodra je baby 8 maanden oud is, mag hij vast voedsel eten
Als je bovendien op vingereten overstapt de daaropvolgende maanden, is kiwi ideaal om in hapklare stukjes of reepjes te snijden1,2. Sommige soorten fruit, zoals aardbeien, sinaasappels en kiwi's, kunnen vrij zuur zijn.
Lekker en gezond beleg
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Ontbijtkoek. Ook en verantwoorde snack voor volwassenen, maar te veel suiker voor baby's. Ik neem daarom de versie met minder suiker, maar het is natuurlijk nog steeds niet goed… Zelfde advies als voor de eierkoek, pas vanaf 1 jaar en bij uitzondering.
Aanbevelingen voor baby's en peuters
Kook rijst in een voldoende grote hoeveelheid water (6 keer zoveel water als rijst) en giet het kookwater weg alvorens de rijst op te dienen. Beperk tot 1 keer per week. Geef niet regelmatig rijstkoeken als snack. Varieer dus voldoende met andere gezonde tussendoortjes.
De raad adviseert om kinderen onder de 6 jaar helemaal geen rijstwafels te geven, en op te passen met andere rijstproducten. 'Rijstwafels bevatten bijna geen belangrijke voedingstoffen en zitten vaak vol zout.
Als je kindje er klaar voor is, kun je vanaf 6 maanden LiGA BabyBiscuits 6-12 mnd gebruiken in papjes waarbij de biscuit eerst fijn wordt verkruimeld en vervolgens wordt gemengd met een vloeibaar fruit-of groentepapje. Zorg altijd dat de kruimeltjes van de biscuit volledig opgelost zijn in het papje.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Sommige kinderen reageren overgevoelig op gluten (eiwitten uit granen). Daarom wordt meestal geadviseerd om pas na zes maanden producten te geven waarin gluten voorkomen (beschuit, brood, macaroni, bloem).
Omdat je kindje in de groei is, is het van groot belang dat de kleine veel voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen binnenkrijgt. Hier een aantal gezonde, verantwoorde tussendoortjes voor baby's van 6 tot 12 maanden. Een rijstwafel kun je al aan je kindje geven als hij of zij vier maanden is.
En vanaf wanneer mag mijn baby kaas eten? Wel, je kan je kleintje vanaf 12 maanden beide voedingsproducten geven. Maar haal nog niet meteen de blauwe kaas of harde Gouda kaas boven voor je baby, kies liever een zachte verse kaas.
NESTLÉ Yogolino® Aardbei 6+ mnd baby toetje
Hét toetje speciaal ontwikkeld voor baby's! NESTLÉ Yogolino® Aardbei is een verantwoord, heerlijk zacht zuivelhapje, bereid met melk en fruit. Elk bekertje is een natuurlijke bron van calcium.
Geef in het begin, witte pasta, witte rijst en eventueel als je pap wilt geven, af en toe wat pap van rijstebloem. Witte soorten bevatten minder vezels dan volkorenpasta of zilvervliesrijst. De darmen van je kind wennen zo rustig aan vezels in de voeding.
Griekse yoghurt
Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem. Als je kiest voor yoghurt, overweeg in eerste instantie dan Griekse yoghurt.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.