Douchen en baden is goed voor ongeveer 1/3 van het waterverbruik: met een douchebeurt van 9 minuten verbruikt u ongeveer 65 liter water. In een bad gaat ongeveer 120 liter warm water per keer. Ook het doorspoelen van het toilet en de wasmachine staan hoog op de lijst van grote waterverbruikers.
Het meeste water wordt verbruikt bij het douchen. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon.
Verbruik drinkwater per dag per persoon: 134 liter
Verdeeld naar toepassing is dat: ongeveer 41% onder de douche. 29% bij het doorspoelen van het toilet. 12% voor het wassen van kleding.
Er kunnen verschillende redenen zijn voor een hoger waterverbruik: U woont met meer personen dan vorig jaar.U bent vaker thuis.U had een lekkage.
Maar de meeste warmwatersystemen op gas en stookolie blijken vooralsnog goedkoper. De goedkoopste optie is de gaswandketel, gevolgd door de gasgeiser - voor zover beide werken op aardgas of propaan in bulk - of nog een boiler op een stookolieketel.
Het kost 0,10 euro om één liter water te koken op inductie." Met zekerheid is een waterkoker dus de goedkoopste manier om water op te warmen!
"Het kan zijn dat de watermeter te snel doordraait, waardoor er te veel wordt aangerekend.Maar het kan ook dat hij te traag doordraait, waardoor je minder moet betalen", zegt Chantal De Pauw van de FOD Economie.
Het gemiddeld kraanwaterverbruik van een gemiddeld gezin (2,3 personen) bedraagt in 2022 70 m³ per jaar ofwel 84 liter per persoon per dag. De minimum waterbehoefte voor een Vlaams gezin wordt geschat op 90 liter per dag voor een alleenstaande en 70 liter water per persoon per dag voor een koppel met twee kinderen.
Wat is een normaal / gemiddeld waterverbruik? U kunt zelf nagaan of u een gemiddeld waterverbruik heeft. Het gemiddelde waterverbruik is ongeveer 50 m³ per persoon per jaar. Bestaat uw huishouden bijvoorbeeld uit 2 volwassenen en 3 kinderen, dan gebruikt u ongeveer 250 m³ water per jaar.
Toilet zonder spaarknop: 10 liter per beurt. Toilet met spaarknop: 2 tot 6 liter per beurt. Douche zonder spaarknop: 10 tot 13 liter per minuut.
Hoeveel water gebruikt een wasmachine? Een wasmachine gebruikt zo'n 60 liter water per wasbeurt. Ter vergelijking: wanneer je een douche neemt, kost dit gemiddeld 20 tot 60 liter per keer, en wanneer je de wc doortrekt is dit zo'n 3 tot 9 liter.
Een gemiddelde vaatwasser verbruikt tegenwoordig 13 liter water per vaatwasbeurt. Zeer zuinige apparaten en programma's redden het met 9 liter water. Verslinders en voornamelijk oude vaatwassers hebben 20 liter water per keer nodig.
Een druppende kraan = 4 liter/uur oftewel 35 m³/jaar.>Een klein straaltje water = 16 liter/uur oftewel 140 m³/jaar.
Huishoudens betalen in 2023 gemiddeld € 2,19 per m3 (1.000 liter) voor drinkwater. Dat is 28 cent meer dan in 2022, toen de gemiddelde prijs €1,91 was. In 2023 zijn die tarieven flink gestegen met 8% tot soms wel 25%.
In 2021 was het gemiddeld watergebruik van onze klanten 141 liter per persoon per dag. Een huishouden van 1 persoon gebruikt gemiddeld 192 liter per persoon per dag. Een huishouden van 2 personen gebruikt gemiddeld 135 liter per persoon per dag.
Gemiddelde prijs, gemiddeld verbruik
Een alleenstaande persoon gebruikt ongeveer 99 liter water per dag. Een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 348 liter water per dag. Dat is 127 m³ per jaar.
Drinkwater van Waternet kost in 2023 1,03 euro per kubieke meter (m³). 1 m³ is 1.000 liter. Daarnaast betaalt u vaste kosten, belasting op leidingwater en btw.
Signalen die kunnen wijzen op een waterlek in huis
Vochtige muren op bepaalde plaatsen. Bruine plekken op de muren. Schimmel op bepaalde plaatsen in huis. Een hogere luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte zonder directe aanleiding.
Registreert de watermeter niets, minder of meer, dan is je watermeter defect. Neem in dat geval contact op met ons om jouw watermeter gratis te laten vervangen.
Watermeter vinden
Waar de watermeter zit, is in elk huis anders. Meestal zit de watermeter in de meterkast. Of bij uw cv-ketel. In sommige woningen zit de watermeter in het toilet, de badkamer of de keuken.
De meest voor de hand liggende oplossing is een all-electric warmtepomp. Hij gebruikt de warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of de bodem en verwarmt deze verder tot een temperatuur die geschikt is voor verwarming én warm water.
Het water kan alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden blijft. Dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt. Een handige tip: het eventueel te veel gekookte water kun je in een thermosfles doen voor later!
Kort antwoord: Ja een elektrische boiler is goedkoper dan een boiler op gas.