Voor het opnieuw strak spannen van een canvas foto heb je 8 spanningsklemmen (houtjes) en een kleine hamer nodig. Ju kunt thuis zelf het canvas opspannen met houtjes.
Wat zijn spietjes: In de hoeken zijn de latten van het spieraam in geringe mate ten opzichte van elkaar te verschuiven door middel van spietjes of wiggen. Door voorzichtig aan de achterzijde de spietjes iets aan te tikken met een hamertje kan een slaphangend doek weer gespannen worden.
Het doek opspannen
Leg het doek met de goede kant naar beneden plat neer. Leg het frame in het midden van het doek. Vouw aan iedere zijkant het doek in het middden van de spielat over deze lat heen en zet het vast met een nietje. Gebruik een spantang om het doek bij het vastzetten goed strak te trekken.
Als je op een doek gaat schilderen, dan is het verstandig om die eerst te prepareren met gesso. Niet alleen als je zelf je doek opspant met onbewerkt katoen of linnen, maar ook als je een zogenaamd kant-en-klaar doek koopt. Met Gesso kun je ook hout (panelen) of papier prepareren om op te schilderen met acrylverf.
Een spie is een uitneembaar verbindingsmiddel dat wordt toegepast bij verbindingen tussen een as en een naaf of voor het vastzetten van een spijlbout.
Acrylverf is een jonge schildertechniek. Het is populair bij zowel beginners als meer ervaren hobbyschilders en professionele kunstenaars, vooral vanwege de veelzijdigheid: als je met veel water en glacis werkt, zijn de kleuren transparant en stralend als in een aquarel.
Je kan diepte bereiken op de volgende manieren: Door bepaalde kleurcontrasten te gebruiken, met name het warm-koud contrast en het licht - donker contrast. Warme kleuren komen, net als lichte kleuren, naar voren ten opzichte van koele respectievelijk donkere kleuren.
Gesso zorgt voor een lichte structuur die verf goed " oppakt " , voor een stralend witte kleur die je kleuren zo helder mogelijk laten uitkomen (maar ook gekleurde gesso wordt steeds populairder, daar over later meer!), en het zorgt ervoor dat verf niet wordt "opgezogen" door de ondergrond.
Een onderschildering is de fase tussen de tekening en de definitieve laag in olieverf of acrylverf. Je kunt deze laag in zwart/wit (=grisaille) schilderen of in kleur. Het belangrijkste element is niet zozeer de kleur die al juist moet zijn maar eerder de lichtwaarden (values) van de verf.
Neem de canvas van de muur. Schuif in elke hoek 2 houtjes (spanningsklemmen) in de daarvoor bestemde inkeping. Zorg ervoor dat de lange kant van de houtjes steeds tegen het houten frame aanliggen. Verhoog langzaam de spanning van het doek door voorzichtig op de houten klemmen te slaan.
Met ruim 10 jaar ervaring kunnen wij uw schilderij, canvas of doek betaalbaar voor u spannen op een stevig houten spieraam. Schilderij opspannen op spieraam arbeidsloon vanaf 5,95 euro per omtrek-meter excl. b.t.w. en excl. verzendkosten.
Schilderijlijsten voor een canvas worden ook wel baklijsten en/of canvaslijsten genoemd en worden speciaal gemaakt voor canvasdoeken. De schilderijlijsten van Baklijst.nl zorgen ervoor dat u uw canvasdoeken op stijlvolle wijze op kunt hangen. Ze hebben een L-vormig profiel en worden gemaakt van hout.
Er zijn twee soorten verf die op canvas worden gebruikt, olieverf en acrylverf, elk met hun voor- en nadelen. Je moet deze goed afwegen en beslissen wat het beste is voor wat je wilt schilderen en de manier waarop je het wilt schilderen.
Met Gesso, als matte, witte ondergrond, kun je met verschillende materialen tekenen. Gesso legt als het ware een laag tussen de oppervlakte en de verf. Vooral glas en metaal zijn moeilijke materialen om direct op te schilderen met acrylverf. Door gebruik te maken van Gesso kan dit wel.
De gel of gesso gebruik je om de afbeelding over te brengen op je ondergrond, de mod podge om de afbeelding vervolgens te ' sealen ' , af te lakken als het ware zodat hij beschermd is tegen bvijvoorbeeld vocht.
De droogtijd van gesso is ongeveer een half uur, drie kwartier mits het niet te dik is aangebracht. Gesso moet tenminste in drie lagen aangebracht worden alvorens overschilderd te kunnen worden met olieverf.
Een veilige keuze is een achtergrond kleur die min of meer overeenstemt met de kleur van het onderwerp. Kies dan wel een toonwaarde die afwijkt van het onderwerp. De manier waarop je een achtergrond schildert is belangrijker dan de kleur van de achtergrond op zich.
De kleur van water
Als je water schildert, krijgt het water dus vooral de kleur van de voorwerpen of omgeving die in het water reflecteren. Als de lucht in het water reflecteert, gebruik je dus dezelfde kleur als de lucht, maar dan wel iets donkerder, omdat een deel van het licht ook wordt geabsorbeerd door het water.
De kwaliteit van een schilderij wordt beter als je verschillende lagen verf over elkaar heen schildert. Het is belangrijk om transparante of half transparante lagen verf te gebruiken bij het gelaagd schilderen. Je kunt dan door de lagen heen kijken. Dit veroorzaakt diepte in je schilderij.
Linnen schildersdoek
Hierdoor kan je zwaardere objecten in je schilderij verwerken, zoals steen of bijzonder dikke lagen verf. Ook veel acrylverf schilders vinden het fijn om linnen doeken te gebruiken, vanwege de hoge kwaliteit.
Met acrylverf kun je heel fijn op doek (ook vaak canvas genoemd) schilderen. De structuur van doeken zorgt ervoor dat de verf mooi van de kwast loslaat. Schildersdoeken zijn lekker stevig, en toch veren ze net iets mee als je erop schildert.
We omschrijven de katoenen schildersdoeken graag als allround en toegankelijk. Ideaal voor acrylverf schilders en in het bijzonder voor starters.