Onderling zijn citroen en limoen heel goed inwisselbaar, maar wat doe je als je geen van beide in huis hebt? Wanneer citroen geen hoofdingrediënt is in hartige gerechten (zoals in pasta's of saladedressings) kun je citroen vervangen door een scheutje witte wijn of appelazijn.
U kunt de rasp van de limoen ook gebruiken als vervanger van die van de citroen. In de rasp zitten oliën die zeer sterk van smaak zijn. U moet er daarom wel rekening mee te houden dat het smaakverschil hier groter is dan wanneer u alleen het sap gaat gebruiken.
In de meeste bereidingen kan je azijn gemakkelijk vervangen door dezelfde hoeveelheid citroensap of limoensap. Dit alternatief werkt bijvoorbeeld perfect in salades, sauzen, marinades en bij ingemaakte groenten.
In een hartig gerecht kun je een scheutje citroensap vaak prima vervangen door limoensap. Eén eetlepel citroensap staat gelijk aan één eetlepel limoensap. Toch zit er wel een klein smaakverschil tussen deze 2 citrusvruchten. Citroen is iets zuurder, zachter en zoeter, terwijl limoen vaak bitterder en kruidiger smaakt.
Geef gebak een lekkere frisse smaak: voeg een of twee eetlepels citroenrasp toe. Ook geschikt als vervangen door 'rasp van een citroen'.
Als u geen citroenen meer hebt, kunt u voor uw recept een gelijke hoeveelheid sinaasappel- of limoenschil gebruiken. (Zoek meer recepten met citrusvruchten.)
Citroenrasp is een hele fijne smaakmaker in baksels en ik heb er dan ook altijd een potje van in de koelkast staan. Geen gekochte rasp met rare toevoegingen, maar pure zelfgemaakte gesuikerde citroenrasp. Het is supermakkelijk om te maken en geeft echt een heerlijke smaak aan je gebak of koekjes.
Sinaasappelsap is ook een goede optie. Het is iets zoeter dan citroensap, maar heeft minder bittere nasmaak. Sinaasappels zijn niet zo zuur, maar ze zijn wel zuur en smaakvol. Grapefruitsap is een andere optie, omdat het dezelfde zure smaak en bitterheid heeft als citroenen.
In plaats van citroensap kunnen ook andere ingrediënten worden gebruikt die zuren bevatten , zoals azijn (zoals witte azijn of appelazijn), limoensap of sinaasappelsap.
Het toevoegen van een scheutje citroen- of limoensap voegt wat zuur toe, en wat verse aromatische verbindingen. Het "verheldert" het gerecht ook, door te helpen een contrast te creëren tussen het verse zuur en de gehomogeniseerde gekookte smaken.
Door azijn te gebruiken in plaats van citroensap in zelfgemaakte jamrecepten, voorkom je de zuurheid van citroenen en loop je niet het risico dat je citroenpitten in je mond krijgt.
Citroensap en azijn zijn zure ingrediënten die bij het koken worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen, malser te maken en te conserveren. Ze hebben een uitgesproken smaak : citroensap geeft een citrusachtige ondertoon, ideaal voor lichte gerechten en marinades, terwijl azijn een scherpere smaak geeft die geschikt is voor inmaken, stevige sauzen en dressings.
Als je wilt dat je appelschijfjes er langer vers uit blijven zien, kun je er wat citroensap of azijn aan toevoegen voordat je het gesneden fruit in een luchtdichte container doet . Het zuur voorkomt dat de appels oxideren en bruin worden.
In plaats van citroenen kan witte wijn een mooie zuurgraad bieden in gekookte hartige gerechten — het is vooral lekker in sauzen voor zeevruchten en kip. Om witte wijn te vervangen voor citroensap, kies je voor een droge witte wijn en begin je met een 1:1 verhouding.
Alternatieven voor citroen of limoen
Wanneer citroen geen hoofdingrediënt is in hartige gerechten (zoals in pasta's of saladedressings) kun je citroen vervangen door een scheutje witte wijn of appelazijn. Deze bieden een gelijkaardig zuurtje aan je gerecht.
Sinaasappelsap lijkt qua vervanger voor citroensap op limoensap en kan in de meeste recepten in dezelfde verhouding van 1:1 worden gebruikt . Ook grapefruitsap is een goede optie. De reden dat het op de tweede plaats staat na limoensap is dat sinaasappelsap nog steeds citrus is, maar minder zuur en zoeter, waardoor het een ander smaakprofiel heeft.
Azijn . Azijn is een uitstekende vervanger voor citroensap bij het koken of bakken als er maar een kleine hoeveelheid nodig is. Net als citroensap is het zuur en wrang.
Uw definitieve oordeel – een persoonlijke smaak
Terwijl citroensap een helderdere en citrusachtige smaak heeft, heeft appelciderazijn een pittigere en pittigere smaak. Kies wat u lekker vindt of wat u bij de hand hebt. Een bakker kan ze echter niet door elkaar gebruiken, omdat ze allebei verschillende voordelen en toepassingen hebben .
Citroensap wordt aan appelcrumble en appeltaartvulling toegevoegd om te voorkomen dat de appelstukjes bruin worden .
Soms kun je verse, naturel yoghurt of azijn gebruiken om de citroen te vervangen. Als het alleen citroen is en geen andere citrusvruchten, kun je het vervangen door limoen of grapefruit.
Natuurlijk kan het gebruiken van een andere bron van zuur betekenen dat u de hoeveelheid die u per pond fruit toevoegt, moet aanpassen. Limoensap heeft bijvoorbeeld een lagere gemiddelde pH dan citroensap, dus u zou meer moeten toevoegen om dezelfde pH in een jam te bereiken .
Limoen. Geen citroen in huis maar nog wel een rondslingerend limoentje gevonden? Heb jij even mazzel, want dit zusje van de citroen kun je net zo goed gebruiken. Zowel als smaakmaker in water, als in dressings en gerechten.
Een zesteur wordt ook wel een sambaltrekker genoemd. Het doel van het afschrapen van de citroen is om dunne reepjes of sliertjes te verkrijgen. Dat vervolgens als ingrediënt wordt gebruikt ter bevordering van de smaak van een gerecht. Het afschrapen van de citrusvrucht kan ook een puur decoratieve functie hebben.
Schellak wordt gemaakt van de afscheiding van de vrouwelijke lakschildluis (ook wel de Kerria Lacca genoemd), een beestje dat voornamelijk voorkomt in Zuidoost-Azië. De luis maakt deze afscheiding aan ter bescherming tegen roofdieren.
Je kunt de citroenrasp vervangen door sinaasappelrasp voor een andere citrus smaak en sinaasappelrasp ook aan het glazuur toevoegen.