De eigenlijke bevruchting vindt plaats wanneer de eicel en de zaadcel elkaar ontmoeten in één van de eileiders. De bevruchte eicel begint zich meteen te delen, zodat meer cellen ontstaan. Dit zogenoemde embryo gaat vanuit de eileider naar de baarmoeder. Na enige dagen vindt daar de innesteling plaats.
De meeste vrouwen zullen eerder symptomen ervaren van het zwangerschapshormoon (HCG) dat wordt aangemaakt vanaf de innesteling. Symptomen kunnen zijn: je misselijk voelen, gevoelige borsten en stemmingswisselingen.Sommige vrouwen ervaren ook lichte rugpijn of steekjes in hun baarmoeder.
Direct na de bevruchting, die plaatsvindt in de eileiders, begint de bevruchte eicel aan haar reis naar de baarmoeder. Hier komt ze na ongeveer 6-12 dagen aan. Zodra de eicel is aangekomen in de baarmoeder begint ze zich in te nestelen in de baarmoederwand, dit kan bloedverlies geven.
Als je nog weet wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, kun je ervan uitgaan dat de innestelingspijn tussen zes en twaalf dagen hierna zal gebeuren. Als je weet wanneer je ovulatie plaatsvindt, kun je ervan uitgaan dat de innestelingspijn ongeveer acht of negen dagen hierna zal gebeuren.
Ontmoet een eicel kort na de eisprong een zaadcel, dan kan bevruchting plaatsvinden in de eileider. Die bevruchting gebeurt in verschillende stappen.
Vroege zwangerschapstekenen na de bevruchting kunnen op verschillende momenten door vrouwen worden opgemerkt. Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding).
Bij een zwangerschap horen allerlei kleine kwaaltjes. Zo kun je bijvoorbeeld af en toe last hebben van wat buikpijn. Vlak na de bevruchting – ongeveer negen dagen na de eisprong – kun je soms wat buikpijn hebben doordat de bevruchte eicel zich in je baarmoeder nestelt.
Afscheiding na bevruchting
Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad. Je kan hierdoor soms ook innestelingspijn ervaren. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste zwangerschapssymptomen.
Een à twee weken na de bevruchting kunnen de borsten gevoelig worden. Dit komt door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen. Hierdoor zwellen de klieren in de borsten op, de borsten kunnen zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
In week 3 bereikt de bevruchte eicel de baarmoeder waar hij een lekker plekje zoekt om zich in te nestelen. Nu kan je eindelijk écht iets merken van de zwangerschap. Dit komt doordat je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aanmaakt.
Veel vrouwen zijn misselijk in het begin van de zwangerschap. Zelfs in deze eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn.
Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste symptomen van een zwangerschap.
Wanneer is de innesteling? De innesteling is het moment dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit is het moment dat de zwangerschap echt begint. Meestal vindt de innesteling tussen de vijf à twaalf dagen na de eisprong plaats, met een gemiddelde van negen dagen bij een regelmatige cyclus.
Om te bepalen wanneer de innestelingsbloeding precies plaatsvindt, vraag je je wellicht af hoe lang de innesteling duurt. De innesteling duurt ongeveer een week en is dan 10-12 dagen na de bevruchting klaar. De bloeding kan maar een paar uur duren maar er zijn ook zwangere vrouwen die een paar dagen bloeden.
Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig.Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker.
Waterige afscheiding is vocht dat uit je vagina komt. In de baarmoeder en in klieren die in de wand je vagina zitten, wordt vocht en slijm geproduceerd.Dit heb je nodig om je vagina schoon en vochtig te houden. Het heet afscheiding zodra het uit je vagina naar buiten komt.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Innesteling mislukt
Een bevruchte eicel is dus nog geen garantie voor een zwangerschap. Als de innesteling mislukt, wordt de bevruchte eicel afgestoten, samen met het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Vaak merk je in dat geval niet eens dat er een bevruchting is geweest, want het lijkt alsof je gewoon ongesteld bent.
Het klierweefsel in je borsten is gevoelig voor veranderingen van hormonen in je bloed en ook kan je een meer gevoelige tepel krijgen. Daarom voelen je borsten tijdens je menstruatie vaak meer gespannen aan dan normaal.
Na een reis van zes tot twaalf dagen na de bevruchting nestelt de eicel zich in het slijmvlies van de baarmoeder. Dit innestelen kan gepaard gaan met een beetje bloedverlies, het gaat daarbij om een paar druppeltjes bloed, dit heet een innestelingsbloeding.
Nadat het eitje is bevrucht, maakt het een reis naar de uterus (baarmoeder) en begint het zich in te nestelen in de baarmoederwand. Als de innesteling geslaagd is, kunnen vanaf ongeveer 7-9 dagen na de ovulatie kleine hoeveelheden van het zwangerschapshormoon, hCG, in de urine verschijnen.
Bijwerkingen zijn: misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten, lichte somberheid. Deze bijwerkingen verdwijnen na 2 dagen. Meestal word je op de normale tijd ongesteld. Soms een paar dagen vroeger.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.