Maak een sopje van warm water en Biotex of soda, en wrijf licht over de stoel met een doek. Voeg een klein scheutje ammoniak toe aan warm water. Wrijf hiermee licht over de stoel met een doek die u goed uitgeknepen heeft. Gebruik het stoom van een stoomstrijkijzer om de vlek te verwijderen.
Natuurlijke vezels: eerst 1 deel water + 1 deel ontsmettingsalcohol, daarna 1 deel water + 1 deel witte azijn. Synthetische vezels: zeepwater en nareinigen met een vochtige doek met een druppel ontsmettingsalcohol 70°. Witte of kleurechte stof: water met een heel klein beetje bleekmiddel. Wol: een beetje azijn.
Stof in zetels kunt u tot diep in de vezels reinigen met een sproei-extractiereiniger. Hiermee krijgt u zelf de meest hardnekkige vlekken er makkelijk uit. Het principe is eenvoudig: Het apparaat injecteert water en reinigingsmiddel in de stof. Vervolgens zuigt de machine het vuil weer uit de vezels.
Strooi baking soda op het stuk bank dat stinkt en laat het een paar uurtjes liggen. Het beste is om het in de avond te doen en de soda in de nacht zijn werk te laten doen. De baking soda neemt de vieze geur in zich op en je bent er vanaf.
Groene zeep wordt vaak gebruikt om vlekken te verwijderen. Maak een sopje met lauw water of lauw warm water en groene zeep. Boen met een spons de vlek uit de bank of het tapijt. Droog de vlek daarna met een handdoek en laat het verder aan de lucht drogen.
Ja, dit kan heel goed zelfs. Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Dit stoom dringt diep door in de vezels van de stof waardoor het grondig gereinigd wordt. Hardnekkige vlekken verwijder je ook met behulp van een stoomreiniger, eventueel door de vlek voor te behandelen.
Naast sprays zijn er ook speciale apparaten zoals een stoomreiniger, die je kan gebruiken om je autobekleding schoon te maken. Deze stoomreiniger vul je met water en een speciaal reinigingsmiddel waarna je alle stoelen en bekleding afgaat. Vaak werken deze apparaten net als stofzuigers.
Vul de stoomreiniger met water en voeg eventueel een speciaal schoonmaakmiddel voor tapijt toe. Beweeg het stoomapparaat in banen over het tapijt tot het tapijt schoon is. Ventileer de ruimte goed en loop pas weer op het tapijt als het tapijt helemaal droog is.
Stoffen bank schoonmaken met groene zeep
Hiermee kun je je bankstel ook goed schoonmaken. Maak een sopje van lauwwarm water en vloeibare groene zeep en boen met een spons over het oppervlak van je bank. Voor hardnekkige vlekken kun je pure groene zeep gebruiken: wrijf dit over de vlek heen en laat het intrekken.
De bank: één keer per maand
Vlekken verwijder je natuurlijk meteen, al is het maar omdat oudere vlekken vaak lastiger te verwijderen zijn. Een stoombeurt eens per jaar kan ook de levensduur en het zitcomfort van je favoriete hangplek in huis verlengen.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Bij een stoffen bankstel biedt schoonmaakazijn de juiste oplossing. Vul een spray voor de helft met lauw water en de andere helft met schoonmaakazijn. Spray vervolgens de inhoud met een redelijke afstand over je bankstel zodat deze niet te nat wordt.
Zelf uw fauteuil reinigen
Dat houdt feitelijk in dat u regelmatig de stof stofzuigt. Gebruik hiervoor wel altijd de juiste borstel. Dit is een ronde borstel met zachte haren. Door met de borstel zacht rondtrekkende bewegingen te maken zuigt u de fauteuil schoon.
Een mix van witte azijn en baking soda werkt vaak heel goed. Deze gebruik je dan met een tandenborstel of ander borsteltje. Dit laat je vervolgens uitdrogen, om daarna die plek te stofzuigen.
Groene zeep is niet alleen handig voor de buitenkant van de auto, maar is eveneens zeer geschikt om de binnenkant van de auto schoon te maken. Met een schoon sopje van water en groene zeep kun je het interieur van de auto reinigen, bovendien zorgt vloeibare groene zeep voor een lekkere frisse geur!
Gun jij je stoomreiniger een lang leven? Voeg dan geen azijn of andere reinigingsmiddelen toe als je het apparaat gebruikt. De enige keer dat er iets anders dan water aan de reiniger wordt toegevoegd, is wanneer je de stroomreiniger gaat ontkalken. Gebruik bovendien geen gedestilleerd water voor je stoomreiniger.
De hoge temperatuur van stoom doodt 99,95% van de aanwezige bacteriën. Er blijven bovendien geen resten schoonmaakmiddel achter, waar vuil zich sneller aan hecht. Je reinigt met een stoomreiniger dus hygiënischer dan met schoonmaakmiddel en het blijft ook nog eens langer schoon.
Het losgeweekte vuil wordt dus weg gezogen (extractie). Een groot voordeel van de sproei extractie methode is een optimale reiniging van de meubelstof en tapijt. Nadeel is dat meubelstof soms wel 24 uur nodig heeft om helemaal droog te worden. Bij tapijt kan het wel tot 2 dagen duren voor het helemaal droog is.
Gebruik geen sopje van water en allesreiniger. Het sopje trekt dan in de bank en veroorzaakt een nog grotere vlek. Probeer altijd eerst op een plek die niet in het zicht zit.