Bijvoorbeeld waar u heeft gewerkt, hoelang, en wat u verdiende. Zo beslissen we of u een uitkering kunt krijgen en wat de hoogte is. Met de gegevens over uw gezondheid bepalen we bijvoorbeeld in welke mate u arbeidsongeschikt bent. Wij mogen ook uw burgerservicenummer (BSN) gebruiken.
Wij checken gegevens die u doorgeeft bij de aanvraag van een uitkering. Ook vergelijken wij de gegevens die wij van u hebben met die van de Belastingdienst of de gemeente. Daarnaast controleren we telefonisch. Ook is het mogelijk dat een inspecteur uw werkplek bezoekt of bij u thuis komt.
De verzekeringsarts van UWV bespreekt met u uw lichamelijke of psychische klachten. Hij vraagt wat u wel en niet kunt doen en of u daarbij last heeft van pijn of andere problemen. Bijvoorbeeld: Bij rugklachten: hoeveel kunt u tillen en dragen?
Een verzekeringsarts van het UWV heeft ook een medisch beroepsgeheim en kan om jouw medische gegevens vragen. Dit kan nodig zijn om een helder en volledig beeld te krijgen van jouw situatie, bijvoorbeeld voor de WIA (her-)beoordeling.
Wij controleren minimaal 1 keer per 2 jaar. Als wij signalen ontvangen over een onjuiste uitvoering van de Ziektewet, besluiten wij soms om eerder te controleren. Wij houden contact met u over de eventuele verbeteringen die u uitvoert.
Via de Belastingdienst krijgen wij gegevens over arbeidsverleden en loon. Wij gebruiken deze gegevens bijvoorbeeld om de duur en hoogte van een uitkering te berekenen. U kunt een overzicht van uw gegevens bekijken via Mijn UWV bij 'Persoonlijke gegevens'. Dit overzicht heet het verzekeringsbericht.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Dit mag de bedrijfsarts wel delen: welke werkzaamheden je nog wel/niet kunt uitvoeren. welke invloed dit heeft op het type werk dat je doet. de verwachte duur van het verzuim.
De grote achterstand van de WIA-beoordelingen van het UWV zijn nog niet ingehaald. Dit blijkt uit het UWV jaarverslag 2021. Deze is op 21 april 2022 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat eind 2021 de achterstand uit 12.000 WIA-beoordelingen bestond.
De verzekeringsarts kijkt naar uw gezondheidssituatie. Hij beoordeelt lichamelijke en psychische klachten. Waar heeft u nu last van en hoe zal dat verder gaan? En vooral: waarom kunt u hierdoor niet of minder werken?
Werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn, hebben geen recht op de Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen-uitkering (WIA-uitkering) of arbeidsongeschiktheidspensioen. Deze werknemers moeten bij u in dienst blijven en u moet samen met uw werknemer bekijken wat de beste oplossing is.
Bij een telefonische controle bespreken we of de gegevens die wij van u hebben juist zijn. Ook vragen wij u naar uw situatie en of daar veranderingen in zijn (geweest). Dat is niet omdat wij denken dat u zich niet aan de regels houdt. Iedereen die een uitkering krijgt kan door ons gecontroleerd worden.
Als klanten zich toch niet aan de regels houden, proberen we dat tijdig te signaleren zodat zij niet onnodig worden geconfronteerd met de vervelende gevolgen van een overtreding. We onderzoeken ook systematisch waarom mensen regels overtreden.
Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Als u dat wilt, mag u wel blijven zoeken naar werk.
En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent
Dat betekent dus dat ook een huisarts of een andere behandelaar niet kan bepalen of je wel of niet kan werken Een huisarts bijvoorbeeld kijkt alleen of je ziek bent. Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren.
De arbodienst of bedrijfsarts mag (medische) gegevens van u opvragen bij uw behandelend arts (huisarts of specialist) als dit nodig is voor uw verzuimbegeleiding. Maar uw behandelend arts heeft medisch beroepsgeheim. Daarom mag uw arts de gevraagde gegevens alleen doorgeven als u hiervoor toestemming heeft gegeven.
Je loon wordt – zolang je in dienst bent – doorbetaald door je werkgever. De ziektewet duurt maximaal 104 weken. Dit wil zeggen dat je twee jaar 'de tijd' hebt om beter te worden en te re-integreren op het werk.
Sociale partners, werkgevers en werknemers mogen de duur van de WW aanvullen tot maximaal 38 maanden. Zij mogen dit in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) afspreken.
werk, inkomen en re-integratie – UWV WERKbedrijf ondersteunt werkzoekenden bij het vinden van een baan. Als het niet direct lukt werk te vinden, zorgt UWV Uitkeren voor een tijdelijke uitkering als inkomen. Ook begeleidt UWV WERKbedrijf werknemers tijdens hun re-integratie.