Op de pijnpoli kun je terecht voor de diagnose en behandeling van acute en chronische pijnklachten. Deze polikliniek geeft vaak ook ondersteuning aan de afdelingen in het ziekenhuis waar pijnbestrijding nodig is.
Dit zijn behandelingen die vooral gericht zijn op de gevolgen die pijn voor de patiënt hebben en/of factoren die deze pijn erger kunnen maken zoals bijvoorbeeld een depressie. Behandelingen kunnen bestaan uit pijngedragsbehandelingen, depressiebehandeling, psychologische behandeling en revalidatiebehandelingen.
Blokkade met medicijnen (lokaal infiltraat)
De pijnvermindering kan weken tot maanden aanhouden. Na een lokaal infiltraat kunnen de bestaande pijnklachten eerst verergeren. Dit is tijdelijk. Hoeveel de pijn vermindert kan meestal na 6 weken worden beoordeeld.
Pijn is een belangrijke reden voor mensen om naar een (huis)arts te gaan. Bij chronische pijn (pijn langer dan 3 tot 6 maanden), maar ook bij acute pijn, kunt u via uw huisarts of behandelend specialist doorverwezen worden naar de Pijnpoli ViaSana.
Het pijncentrum is vooral bedoeld voor patiënten met complexe pijnproblemen, waarbij we het pijnniveau of de pijn proberen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren door een brede aanpak van de aandoening en de beïnvloedende factoren.
Deze krachtsvermindering komt door het gebruik van een verdovingsvloeistof en blijft aanwezig zolang de vloeistof werkzaam is. Dit duurt ongeveer 4 tot 6 uur. Het kan voorkomen dat het 3 tot 10 dagen duurt voordat de behandeling effect heeft. Daarom kan het langer duren voordat uw pijnklachten minder worden.
Over een zenuwblokkade
Bij een zenuwblokkade spuit de anesthesioloog verdovingsmiddel rondom de zenuwknoop van uw arm of been. Na de zenuwblokkade voelt u geen pijn meer in uw hele arm of been.
Waarom is pijnbestrijding zo belangrijk? Uit onderzoek is gebleken dat pijn een nadelige uitwerking heeft op uw herstel. Een goede pijnbehandeling verbetert de wondgenezing, versnelt de revalidatie en vermindert de kans op een infectie in de longen (pijn belemmert het goed doorzuchten en ophoesten van slijm).
Soms kiest de neuroloog ervoor om de zenuw te (laten) blokkeren door een injectie met een verdovingsmiddel in combinatie met een ontstekingsremmer vlakbij de zenuw. Langdurige zenuwpijn wordt tegenwoordig ook behandeld met elektrische zenuw- of ruggenmergstimulatie.
Het effect van de langdurige zenuwblokkade kan pas na enige tijd (zes weken tot drie maanden) worden beoordeeld. Hiervoor wordt een poliklinische controleafspraak met u gemaakt. Het is mogelijk dat u napijn krijgt. U kunt dan een in overleg met uw huisarts of pijnarts een pijnstiller nemen.
Hierdoor wordt de pijngeleiding van de zenuw sterk afgeremd. Het kan echter 6-8 weken duren voordat het resultaat beoordeeld kan worden. De controleafspraak wordt dan ook na die periode gepland. Meestal is het resultaat langdurig (6-12 maanden).
Morfine, oxycodon en fentanyl zijn heel sterke pijnstillers. Bijwerkingen zijn suf of verward zijn, moeilijk poepen, duizelig zijn en verslaving. Je huisarts kan deze sterke pijnstillers geven in deze situaties: Je hebt erg veel pijn door kanker.
Bergman Clinics beschikt over een professionele afdeling pijnbestrijding. De wetenschappelijke term voor pijnbestrijding is anesthesiologie.
Voorbeelden zijn carbamazepine, gabapentine, lamotrigine en oxcarbazepine. Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen. Baclofen is een spierverslapper.
Chronische pijnklachten hebben invloed op hoe uw zenuwstelsel werkt. Soms versterkt uw zenuwstelsel de prikkels. Of u kunt prikkels moeilijker filteren, waardoor u gevoeliger reageert op prikkels zoals licht en geluid. Vaak ervaart u daardoor ook pijn extra heftig.
Acute pijn is pijn die ontstaat na een operatie of een ongeval (door de beschadiging van een weefsel) en kan twee tot drie maanden blijven duren. Als acute pijn niet op tijd en juist behandeld wordt, kan ze veranderen in chronische pijn (pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt).
In feite voel je pijn pas als je hersenen het signaal uitleggen samen met de emoties of stemming die je in die situatie hebt. Pijn voel je dus met je brein! Bij chronische pijn is er iets anders aan de hand. Pijn lijkt van dezelfde plek af te komen als waar deze was begonnen, maar er is geen schade meer te zien.
Trap 1: niet-opioïde analgetica of lichte 'alledaagse' pijnstillers tegen lichte pijn. Trap 2: zwakke opioïde analgetica of sterker werkende pijnstillers tegen hevigere pijn. Trap 3: sterke opioïde analgetica of sterk werkende pijnstillers tegen de hevigste pijn.
De zwaarste onder de soorten pijnstillers zijn de sterkwerkende opioïde pijnstillers zoals morfine zelf, oxycodon en fentanyl.
Tramadol is één van de zwakkere opiaten. Oxycodon is een sterker opiaat, net als morfine. De werking van oxycodon is dus beter dan die van tramadol. Behalve de werking zijn ook de bijwerkingen en het risico op verslaving hoger bij oxycodon versus tramadol.
Een zenuwblokkade wordt uitgevoerd met behulp van stroom, verhitting, kou of een ontstekingsremmer. De behandeling kan 2 tot 4 keer per jaar gedaan worden.
Bij een zenuwblokkade wordt de pijngeleiding van een zenuw in de nek of rug onderbroken. De zenuwen die naar het pijnlijke facetgewricht lopen, worden door verhitting langdurig uitgeschakeld. Daardoor kan de pijnprikkel niet meer aan de hersenen worden doorgegeven. Een zenuwblokkade helpt dus bij pijnbestrijding.
Het doel van een zenuwblokkade is het uitschakelen van de gevoelszenuw van de facetgewrichten. Hierdoor wordt de pijn, die uit deze gewrichtjes voortkomt, geblokkeerd. De werking van deze behandeling is ongeveer 1-2 jaar.