Na het gesprek met de verzekeringsarts neemt de arbeidsdeskundige uw dossier in behandeling. Deze bekijkt welke functies u kunt doen met uw beperkingen die de verzekeringsarts heeft vastgesteld.
Na je aanvraag roept de verzekeringsarts van UWV je op voor een keuring. Soms is dit alleen een gesprek, soms een uitgebreider onderzoek. UWV bepaalt daarna hoe goed je nog kunt werken en hoeveel je eventuele uitkering wordt.
Binnen 8 weken na uw aanvraag laten we u per brief weten of u een WIA-uitkering krijgt.
Die onderzoekt uw klachten en beoordeelt wat u lichamelijk en geestelijk nog kunt. Daarna kijkt de arbeidsdeskundige wat u nog kunt verdienen. Als blijkt dat u door een ziekte of handicap minder dan 65% van uw oude loon kunt verdienen, krijgt u misschien een WIA-uitkering.
Werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn, hebben geen recht op de Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen-uitkering (WIA-uitkering) of arbeidsongeschiktheidspensioen. Deze werknemers moeten bij u in dienst blijven en u moet samen met uw werknemer bekijken wat de beste oplossing is.
Verdient uw werknemer minder dan de helft van wat hij volgens de arbeidsdeskundige nog kan verdienen? Dan krijgt hij na de loongerelateerde WGA-uitkering een vervolguitkering. Het is lonend voor uw werknemer om zo veel mogelijk aan het werk te blijven.
als van 80 tot 100% bent afgekeurd ontvang je IVA-regeling (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten). Hier is de uitkering 75% van je laatst verdiende inkomen tot maximaal 36.536 euro een IVA-uitkering ontvang je als je niet kunt werken en geen kans hebt op herstel.
De verzekeringsarts bespreekt met u uw lichamelijke en psychische klachten. Ook vraagt de arts naar wat u op een dag doet, naar uw contact met familie en vrienden, wat uw hobby's zijn en wat u in het huishouden doet. Op basis van hetgeen u de arts vertelt, vult hij/zij de zogenoemde 'functionele mogelijkhedenlijst' in.
Je bent arbeidsongeschikt als je door een medische en objectief vast te stellen oorzaak tenminste 25% van je werk niet meer kunt doen. Dat is de maatstaf die we bij a.s.r. hanteren.
De grote achterstand van de WIA-beoordelingen van het UWV zijn nog niet ingehaald. Dit blijkt uit het UWV jaarverslag 2021. Deze is op 21 april 2022 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat eind 2021 de achterstand uit 12.000 WIA-beoordelingen bestond.
De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.
Een verzekeringsarts van het UWV voert de keuring voor WIA uit. Deze arts stelt vast wat je wel en niet kunt. Het rapport van de verzekeringsarts gaat naar een arbeidsdeskundige van het UWV. Die bepaalt welk werk je nog kunt doen met jouw ziekte of beperking.
De verzekeringsarts beoordeelt wat u wel en wat u niet kunt doen. En of u daarbij last heeft van pijn of andere problemen. De arts beoordeelt ook of de klachten tijdelijk zijn of blijvend.
Het gesprek met de arbeidsdeskundige duurt ongeveer een uur.
Grofweg vraagt de arbeidsdeskundige zaken uit over de eigen functie, bijvoorbeeld over werkzaamheden en taken. Ook vraagt de arbeidsdeskundige de visie van de (ex-)werkgever en (ex-)werknemer, gezien deze mee moeten worden genomen in een eventueel op te stellen plan van aanpak.
Het dagverhaal is een verslag waarin u opschrijft wat u elke dag, vanaf het opstaan tot het naar bed gaan, doet. De UWV arts zal in belangrijke mate aan de hand van uw dagverhaal bepalen of u kunt werken. Het uitgangspunt is dat u ook op een dag dat u zich minder goed voelt, nog kunt werken.
Een WAO-uitkering is maximaal 75% van het loon dat u vroeger had.
Als je in loondienst bent en 20 maanden niet meer (volledig) gewerkt hebt, dan kan je een WIA-uitkering aanvragen. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Van het UWV ontvang je in de 88e week dat je ziekgemeld bent bericht over de aanvraag van een WIA-uitkering.
Medische overmacht is de vaststelling dat omwille van medische redenen de arbeidsovereenkomst niet langer kan worden uitgevoerd. Je werkgever kan je ontslaan als de arbeidsarts beslist: dat je definitief ongeschikt bent om het overeengekomen werk uit te voeren. er geen mogelijkheid is tot re-integratie.
Een verzekeringsarts beoordeelt arbeidsongeschiktheid. Bij bepaalde medische stoornissen stel je vast welke beperkingen hier reëel uit voort kunnen vloeien. Vervolgens bepaal je in hoeverre die beperkingen weer kunnen leiden tot problemen bij het participeren in de maatschappij, ofwel: participatieproblemen.
Wie vraagt de vervroegde IVA-uitkering aan? Nu is het nog zo dat alleen de werknemer de vervroegde IVA-uitkering kan aanvragen. De IVA is namelijk onderdeel van de WIA en dat is een werknemersverzekering. Daarom kan alleen de werknemer deze aanvragen.
U krijgt naar aanleiding van uw WIA-aanvraag een oproep voor een gesprek en/of onderzoek door een verzekeringsarts van het UWV. Deze arts onderzoekt welke beperkingen u heeft door uw ziekte of handicap. Hij onderzoekt wat u nog wel kunt en wat u niet meer kunt. Deze arts stelt uw 'belastbaarheid' voor werk vast.
Psychisch verzuim is een vorm van ziekteverzuim. Een medewerker is dan niet in staat om te werken vanwege psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, een burn-out, een depressie of een angststoornis. Het duurt vaak langer voor de werknemer helemaal is hersteld bij psychische klachten dan gemiddeld.
Het bedrag van de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten in 2022 is € 186,00 netto. Dit jaarlijkse bedrag wordt vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Wij maken de tegemoetkoming eind september aan u over.
Hoe hoog is de tegemoetkoming? De tegemoetkoming bedraagt 177,68 euro netto (in 2019). Het bedrag wordt jaarlijks bepaald door het ministerie van Sociale Zaken. Je ontvangt de jaarlijkse tegemoetkoming rond 21 september, tegelijk met de uitkering.