Wat gebeurt er na de Betonstop met de bestaande bouwgrond?

Je krijgt een financiële vergoeding voor honderd procent van jouw bouwgrond. Je perceel wordt ingeruild voor een ander stuk bouwgrond waarop je wél mag bouwen. Je wordt gecompenseerd met zogenaamde 'ontwikkelingsrechten', die je dan kunt verkopen aan iemand die zijn grond wel mag bebouwen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op logic-immo.be

Wat zijn de voordelen van een Betonstop?

Wat zijn de voordelen? Een minder versnipperd landschap betekent dat de mensen dichter op elkaar zullen wonen. De regering wil mensen aanmoedigen om zich in woonkernen te vestigen die dicht bij stations liggen. Zo kunnen meer mensen met het openbaar vervoer reizen en krimpen de files.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hbvl.be

Wat houdt bouwstop in?

Een bouwstop wil zeggen dat de gemeente aangetroffen illegale bouwwerkzaamheden stillegt. Op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht ( Wabo ) is het niet toegestaan te bouwen zonder omgevingsvergunning of iets anders te bouwen dan waarvoor u een omgevingsvergunning heeft gekregen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op helpdeskbouwregels.nl

Waarom Bouwshift?

De bouwshift of betonstop moet ervoor zorgen dat er tegen 2040 in Vlaanderen geen open ruimte meer wordt aangesneden. In 2020 besliste de Vlaamse regering dat er een compensatie zou komen voor eigenaars die hun bouwgrond zouden zien omgezet worden in natuur- of landbouwgebied.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vrt.be

Wat is een beton stop?

De betonstop houdt in dat huizen enkel nog gebouwd mogen worden binnen de ruimte die al ingenomen is. Er zouden dus vanaf 2040 geen bijkomende ruimte-innames meer mogen plaatsvinden. Zogenaamde 'green fields' (= open ruimte), moeten dus vooral groene velden blijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.immoweb.be

Tips aankoop bouwgrond

35 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een Woonreservegebied?

De term 'woonreservegebieden' is een verzamelterm, gebruikt voor meerdere soorten gebieden die woonaanbod vormen naast het 'gewone' woongebied. Het gaat om de woonuitbreidingsgebieden en specifieke reservegebieden aangeduid met bijzondere (aanvullende) gewestplanvoorschriften.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op omgeving.vlaanderen.be

Wat is een groepswoningbouw?

Groepswoningbouw is het gelijktijdig oprichten van meerdere gebouwen bestemd voor bewoning die één stedenbouwkundig samenhangend geheel vormen. Er is geen minimum bepaald wat het aantal woningen betreft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op landbergh.be

Hoe kan ik grond verkavelen?

Voor het verkavelen van een perceel grond dienen volgende stappen doorlopen te worden:
  1. Opmeten van de bestaande toestand van het perceel.
  2. Juridisch grensonderzoek voor de perceelsgrensbepaling.
  3. Opstellen van het opmetingsplan.
  4. Opmaak van een verkavelingsontwerp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op landmetervaneester.be

Wat is een restperceel?

"restpercelen" (aaneengesloten onbebouwde percelen, langs voldoende uitgeruste weg of ontsluitbaar, max. 2.500 m²); gebieden waarvoor een definitief gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan gebiedsgericht bepaalt dat ze als woongebied kunnen ontwikkeld worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lexgo.be

Wat mag er in woonuitbreidingsgebied?

De woonuitbreidingsgebieden zijn in principe bestemd voor groepswoningbouw; met name het gelijktijdig oprichten van verschillende woningen op één werf waarbij een ruimtelijke en architecturale samenhang voorhanden is. De bouw van individuele woningen is principieel onmogelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op legalnews.be

Is een woning in woonuitbreidingsgebied zonevreemd?

Een bestaande woning is, in de mate dat ze niet binnen de perimeter van een RUP of verkaveling ligt, zonevreemd. Je kan het perceel ook niet als "geordend" beschouwen, ondanks de omgevingscontext (het overgrote deel van het WUG is al geordend en bebouwd).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op omgeving.vlaanderen.be

Kan bouwgrond vervallen?

Sommige oudere verkavelingen kunnen vervallen zijn. Indien u bijvoorbeeld een perceel grond zou aankopen in landbouwgebied binnen een oude, maar vervallen verkaveling, is de kans groot dat u een terrein dreigt aan te kopen waar u nooit een huis op mag bouwen…

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brummo.be

Wat mag je doen op bouwgrond?

Wat mag ik er bouwen? Aangezien iedere bouwgrond onderworpen is aan stedenbouwkundige voorschriften mag je er niet altijd zomaar bouwen wat je wil. Aan de hand van de statuten kunnen er bepaalde voorwaarden opgelegd worden waaraan de woning moet voldoen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheekwereld.be

Hoe weet je of het bouwgrond is?

Hoe kan je zeker weten of het om bouwgrond gaat? Je kan alvast zeker zijn dat de grond die je aankoopt bouwgrond is, wanneer die gelegen is in een niet-vervallen verkaveling. Er moet dus nog een geldige verkavelingsvergunning (of omgevingsvergunning zoals dat nu heet) zijn, op het ogenblik dat je de grond aankoopt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notabene-magazine.be

Wat is een Priak?

Dat is een instrument om woonuitbreidingsgebieden (reservegebieden die gereserveerd zijn voor wonen als er elders geen plaats meer is) relatief vlot op de markt te brengen. Het PRIAK is in het leven geroepen als een manier om betaalbare kavels en woningen op de markt te kunnen brengen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groen.be

Wat is woongebied met landelijk karakter?

Onder «woongebied met een landelijk karakter» wordt verstaan de landelijke dorpen, de landelijke gehuchten en de bestaande en af te werken lintbebouwing. Deze laatste wordt doorgaans ook «afwerkingsgebied» genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op livios.be

Hoe diep mag je bouwen op perceel?

Normaal is de bouwdiepte op de verdieping beperkt en strekt deze zich niet uit over de volledige diepte van het gelijkvloers. In de verkavelingsvoorschriften wordt vaak bepaald dat de bouwdiepte op de verdieping beperkt moet worden tot maximaal 10 tot 14 meter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op livios.be

Hoe lang mag je bouwen?

De vergunningen die vanaf 1 september 2019 afgegeven werden, zijn 3 jaar geldig. Voor de vergunningen die voor 1 september 2019 afgegeven werden en tot op vandaag nog niet vervallen zijn, geldt een voorkooptermijn van twee jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stedenbouw.irisnet.be

Waar vind ik de bestemming van een perceel?

Wilt u weten welke bestemming geldt op een bepaald perceel, dan vraagt u dit best na bij de gemeente. Zij hebben een overzicht van alle geldende plannen (ruimtelijke uitvoeringplannen van gewest, provincie of gemeente, maar ook bijzondere plannen van aanleg) die het gewestplan intussen mogelijks hebben vervangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op omgeving.vlaanderen.be

Hoe lang mag je bouwgrond laten liggen?

Je mag als eigenaar van een bouwgrond die gerust jaren laten liggen zonder er op te bouwen. Het is dus niet zo dat je wettelijk verplicht wordt binnen een bepaalde termijn iets te doen met de grond in kwestie. Je krijgt daarvoor normaal ook geen enkele sanctie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oximo.be

Kan mijn grond bouwgrond worden?

Kan dat? Het kan, maar de kans is erg klein. Je kunt zelf erg weinig ondernemen om agrarisch gebied om te zetten in bouwgrond. De Vlaamse regering kan zoiets in principe regelen via een gewestplanwijziging, maar zulke hervormingen zijn zeldzaam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op logic-immo.be

Hoe van grond bouwgrond maken?

Landbouwgrond is geen bouwgrond en kan dus niet gebruikt worden om op te bouwen. Er is ook geen vergunningsaanvraag om van landbouwgrond bouwgrond te maken. Dat betekent dat je geen huizen, appartementen of uitbreidingen van woningen op landbouwgrond mag plaatsen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bobinvest.be

Hoe weet ik of er een bouwverplichting is?

Die bouwverplichting vind je bijvoorbeeld bij eventuele verkavelingsvoorwaarden. Vraag dat alleszins na bij de verkoper en laat hem expliciet in de compromis en notariële akte bevestigen of er zulke verplichting bestaat. Vraag je notaris nazicht te doen en doe ook zelf navraag op de dienst Stedenbouw.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op immo.vlan.be

Hoe snel moet je bouwen op bouwgrond?

Daarnaast kan je ook -indien je voldoet aan de voorwaarden- een bouwgrond aankopen bij de sociale huisvestingsmaatschappij. Volgens de algemene termijn ben je hier verplicht om er een woning op te bouwen die op vier jaar tijd -vanaf de ondertekening van de aankoopakte- winddicht moet zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zimmo.be

Hoe kan je zien of een gebouw vergund is?

IS HET GEBOUW VERGUND? Een gebouw is vergund als de gemeente beschikt over de vergunning. Hierbij zit een bouwplan. Als de bestaande toestand overeenkomt met de toestand op het vergunde plan is het gebouw vergund.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op omgevingsloketvlaanderen.be

Populaire vragen