Doordat je minder koolhydraten eet, komt je lichaam in een
Minderen met koolhydraten zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Wanneer je minder snelle koolhydraten gaat eten, krijg je minder hoge pieken en dus ook minder diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Het koolhydraatarm dieet is daardoor zeer geschikt voor mensen met diabetes type 2.
Met een koolhydraatarm dieet is het mogelijk om tot wel 2 kilo per week te verliezen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het de effectiefste manier is om van ongewenst (buik)vet af te komen. Let op: Dit bereik je alleen als je het koolhydraatarme dieet op een goede manier volgt.
Bij een ketogeen dieet eet je zo weinig koolhydraten (<20 gram per dag) dat je lichaam in ketose raakt. Je lichaam gaat dan ketonen verbranden in plaats van glucose. Ketonen worden door de lever geproduceerd als gevolg van vetverbranding.
Maken koolhydraten dik? Van koolhydraten word je niet dik, als je verder normaal eet. Als je meer koolhydraten eet dan je verbrandt, dan kun je inderdaad aankomen in gewicht. Maar koolhydraten zelf zijn niet de dikmakers.
Koolhydraten en afvallen: wat jij het beste kunt doen
Haal minstens 40% van je dagelijkse kcal uit koolhydraten, maar kies voor langzame koolhydraten. Kies minder snelle koolhydraten als frisdrank, gebak en ontbijtkoek.
Met name frambozen, Blauwe bessen, bramen en aardbeien kun je zonder problemen eten bij het volgen van het koolhydraatarm dieet.
Bij koolhydraatarm eten gaat het veel meer om vetverbranding dan om kilo verlies. Hetgeen betekent dat het soms kan lijken dat je niet afvalt, maar toch centimeters (=vet) verliest. Hou daar ook zeker rekening mee.
Van koolhydraten op zich word je niet dik. Je komt pas aan als je meer energie (kcal) binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt. Koolhydraten zijn enorm belangrijk voor onze energievoorziening. Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam andere energiebronnen zoals vet of spiereiwit.
Koolhydraten blijken bij grotere hoeveelheden schadelijker voor de gezondheid dan vetten. Dit blijkt uit een groot onderzoek naar de invloed van koolhydraat- en vetinname op hart- en vaatziekten.
50 – 100 gram wanneer je wilt afvallen
Als je snel en duurzaam wilt afvallen, is deze hoeveelheid koolhydraten waarschijnlijk het beste voor jou. Door minder koolhydraten te eten, krijgt het lichaam de kans om het onevenwicht te herstellen en de vetverbranding opnieuw te optimaliseren.
Conclusie koolhydraten in kaas
De Hollandse harde kaas past perfect in het koolhydraatarme dieet en in het keto-dieet, omdat ze precies allemaal 0 gram koolhydraten en dus ook 0 gram suikers bevatten. Boerenkaas kan goed als beleg, tussendoortje, snack of als alternatief voor een zoet dessert.
Een gemiddelde broodsoort bevat tussen de 40 en de 55 gram koolhydraten per 100 gram. Bruin brood of volkorenbrood zit rond de 40 gram. In wit brood zitten iets meer koolhydraten, dit bevat namelijk tussen de 50/100 gram.
Wie snel buikvet wil verbranden, combineert stressmanagement en een aangepast dieet best ook met voldoende beweging. Door extra te bewegen, verbruik je immers meer calorieën, waardoor je lichaam sneller vet zal verbranden.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Je verbrandt relatief veel vet met wandelen
Van het totaal aantal calorieën dat je verbrand is zo'n 60% koolhydraten en 40% vet. Vergelijk je deze percentages met hardlopen, dan verbrandt je daarmee 75% koolhydraten en 25% vet. Bij wandelen verbrand je dus relatief meer vet dan met hardlopen.
Koolhydraten vergroten je eiwitopbouw, en verkleinen je afbraak. Door ze juist te timen, verlaag je het stressniveau van je lichaam. Hierdoor kan eiwitsynthese effectiever z'n werk doen en al die ingenomen eiwitten omzetten in pure spieren, in plaats ze voor randzaken te gebruiken.