Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
Je data, zoals inloggegevens, surfgedrag, creditcardinformatie of e-mailberichten zijn dus vaak niet veilig als je gebruik maakt van een wifi hotspot. Gegevens kunnen relatief eenvoudig worden onderschept, zonder dat je dit doorhebt.
Man-in-the-middle-aanvallen, wifi-sniffing, DNS-spoofing en malware zijn de belangrijkste wapens die hackers gebruiken om de informatie te stelen die u prijsgeeft terwijl u openbare netwerken gebruikt.
Gebruik een VPN
VPN's versleutelen uw dataverkeer en doen dienst als een beschermde tunnel tussen de client (browser) en server. De gegevens die door de tunnel gaan zijn niet zichtbaar voor hackers en deze kunnen geen toegang krijgen tot uw gegevens en de activiteiten die u online uitvoert.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Veilige en onveilige versleuteling
WEP-encryptie, een oude technologie die eenvoudig te kraken is (risicovol). WPA, een modernere encryptietechniek (redelijk veilig). WPA2, een nog geavanceerdere encryptietechniek (veilig). Update wel al je wifi-apparaten, vanwege slecht beveiligde wifinetwerken.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
Controleer of uw router gehackt is
Gelukkig kunt u controleren of uw thuisnetwerk veilig is door naar de online routercontroleservice van F‑Secure te gaan. Deze is gratis en volledig web gebaseerd.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Een Wifi Hotspot is niets meer of minder dan een wifi netwerk net zoals je dat thuis hebt. Het verschil zit hem in de plek, een wifi hotspot creëer je zelf op een plek waar je dit nodig hebt en verder geen andere internet voorzieningen aanwezig zijn.
Dankzij wifi kun je met een computer, tablet of smartphone draadloos internetten. Thuis, maar ook op plekken waar een zogenoemd openbaar wifi-netwerk wordt aangeboden, zoals een café, hotel, camping en vliegveld. Iedereen kan en mag zonder gebruikersnaam of wachtwoord een openbaar wifinetwerk gebruiken.
Een wifi-hotspot is een openbare plek waar draadloze internettoegang wordt aangeboden. Hier kun je als ondernemer gebruik van maken. Openbare wifi-hotspots worden aangeboden door bijvoorbeeld hotels, vliegvelden en bibliotheken. Maar je vindt ze ook vaak in koffiebars, flexwerkplekken en bedrijfsverzamelgebouwen.
Een onbeveiligde wifi verbinding is een netwerk dat niks versleutelt en beveiligt. Al je internetverkeer kan dus zo onderschept worden, in tegenstelling tot een beveiligde verbinding. Bij een beveiligde verbinding wordt alles wat je doet versleuteld. Je kunt een onbeveiligd netwerk gemakkelijk herkennen.
Een verborgen wifinetwerk is een netwerk waarvan de naam niet wordt uitgezonden. Om verbinding met een verborgen netwerk te kunnen maken, moet je de naam van het netwerk, het type draadloze beveiliging en indien nodig de modus, de gebruikersnaam en het wachtwoord weten.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Je IP-adres kan gebruikt worden om je apparaat te hacken
Er zijn duizenden poorten voor elk IP-adres. Een hacker die over je IP-adres beschikt, kan al die poorten uitproberen om een verbinding tot stand te brengen en zo je smartphone of computer binnendringen om informatie te stelen.
Bijvoorbeeld wanneer u onlangs een website bezocht hebt waarvan u niet precies meer weet hoe er terecht gekomen bent, maar nog wel ongeveer weet wanneer het was. Iets terugzoeken in de browsergeschiedenis kan veelal tot ongeveer 90 dagen. Wat ouder is dan 90 dagen wordt automatisch verwijderd.
Je provider weet welke websites je bezoekt, wat je op social media doet en wie je e-mailt. Soms weet een internetprovider zelfs meer dan je zou willen over privézaken zoals je gezondheid en je financiën. Met al deze informatie kan je provider een profiel van je maken en dat koppelen aan jouw IP-adres.
Hoeveel mensen kunnen op je wifi? Een standaard wifi-modem kan gemiddeld tien apparaten een goede wifi-verbinding bieden. Dus om antwoord te geven op je vraag: als er verder geen apparaten met wifi zijn verbonden, kunnen tien mensen met hun telefoon, tablet of laptop internetten via jouw wifi-modem.
Als je browser het SSL-certificaat van een bepaalde website niet kan valideren, kan er geen beveiligde verbinding tot stand worden gebracht. De meeste browsers zorgen er dan voor dat je dergelijke sites niet kunt bezoeken en tonen de foutmelding 'Je verbinding is niet privé'.
Beveiligde verbinding
Maak, indien mogelijk, alleen gebruik van een draadloos netwerk dat beveiligd is. Het liefst met WPA of WPA2. WEP encryptie is tegenwoordig niet echt veilig meer te noemen. De gegevens via een beveiligde wifi verbinding, worden versleuteld en zijn hierdoor moeilijker te onderscheppen.
Als u 'Privacywaarschuwing' ziet onder de naam van het netwerk van uw provider in de wifi-instellingen, zou uw mobiele identiteit kunnen worden achterhaald als uw apparaat verbinding zou maken met een kwaadaardige hotspot die zich voordoet als het wifinetwerk van uw mobiele aanbieder.