Het bevat het enzym amylase, dat zetmeel en grote suikerketens uit je voedsel af kan breken tot kleinere moleculen. Deze kunnen later worden opgenomen in je bloed. Hiernaast beschermt speeksel het slijmvlies van je mond en zorgt het ervoor dat voedsel gladder wordt, waardoor je het gemakkelijker kunt doorslikken.
De huig, ook wel uvula genoemd, is in de menselijke mond de uitloper van het zachte gehemelte. Dit lichaamsdeeltje is gewoonlijk te zien als een aanhangsel in iemands wijd geopende mond.
Dagelijks gaat er ongeveer een liter speeksel door je mond heen. In rust is ongeveer 0,25 tot 0,5 milliliter speeksel per minuut normaal. Bij kauwen, proeven en praten heb je zo'n drie tot vier keer meer speeksel in de mond.
Tijdens de rustpositie van de tong ligt de voorrand van de tong net achter de boventanden, tegen de harde rand van het gehemelte. De zijranden van de tong liggen tegen de binnenkant van de bovenkiezen. De kiezen raken elkaar net niet en de lippen raken elkaar zonder spanning.
De mond, bek of muil is een orgaan in de vorm van een holte in het hoofd van mensen en de kop van de meeste dieren. Mond, bek en muil zijn homologe begrippen. Het is de opening van het maag-darmstelsel: al het voedsel en alle drank komen door de mond in het lichaam.
Boven de mondbodem bevindt zich je tong. De bovenkant van de mondholte grenst aan je neus via het harde en zachte gehemelte. Achter in de mondholte zit de huig en het strotklepje. Hierachter bevinden zich je slokdarm en je luchtpijp.
Gebruik dagelijks een tandenstoker of rager om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. Zo voorkom je ontstoken tandvlees. Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot 7 keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Dan krijgt het gebit voldoende kans zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner.
Mondademhaling zorgt voor een droge mond, hierdoor kunnen de lippen niet soepel zijn en men kan zelfs keelpijn hebben. Daarnaast kan slechte adem een van de gevolgen zijn van mondademhaling. Mensen waarbij de voortanden naar voren lijken te staan, hebben vaker last van mondademhaling.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden. Droge mond.
Zonder tong geen leven: een hoofdhalszaak! De tong vormt een essen tieel deel van ons lichaam. Behalve als smaakzintuig wordt dit spierlichaam ge bruikt bij praten, zuigen, eten, drinken, slikken en zoenen. Het goed functio neren van de tong draagt bij aan de kwaliteit van leven.
De spieren die je gebruikt voor het doorslikken van speeksel kunnen ook verstijven, waardoor het speeksel in je mond zich ophoopt. Je kunt dan gaan schuimen of bellenblazen als je lucht door het speeksel uitademt. Je spieren kunnen ook ontspannen waardoor ze verslappen.
In een gezonde mond helpt speeksel uw tanden en kiezen te beschermen. Als u onvoldoende speeksel heeft, vormt tandplak zich sneller dan normaal. Hierdoor ontstaan sneller gaatjes in uw tanden en kiezen. Dit gebeurt vooral wanneer u regelmatig suikerbevattend voedsel eet.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
De meest effectieve manier is het verwijderen van het grootste deel van de huig en het zachte gehemelte. De medische term hiervoor is uvulo-palato-pharyngo-plastiek, ofwel UPPP. Dit verwijderen kan met een mes of met de laser; voor de patiënt heeft dit hetzelfde resultaat.
pijn in je mond, de pijn kan ook uitstralen naar de kaak, hals en oren. een vieze geur in je mond. je mond kan niet meer helemaal open. moeite met praten.
wat is een keelabces (peritonsillair abces)?
Een abces in de keel kan ontstaan doordat bacteriën zich achter een ontstoken keelamandel ophopen. De pus kan hier niet weg en hoopt zicht dan op. Hierdoor ontstaat een flinke pijnlijke zwelling naast een van de amandelen in de keel.
De belangrijkste symptomen van een droge mond zijn: Een stroef of droog gevoel in de mond dat aanvoelt alsof er watten in je mond zitten. Je hebt een branderig gevoel op je tong of in je mond. Je hebt moeite met eten, praten of slikken.
Hun zoutsmaak komt tot stand doordat speeksel het zout uit voedsel oplost en dit vervolgens aanbiedt aan de smaakpapillen in de tong. In deze smaakpapillen bevindt zich een zoutkanaal dat het aangeboden zout 'vertaalt' richting de hersenen als zoutsmaak.
Slechte gebitshygiëne en gebitsproblemen
Één van de meest voorkomende is gingivitis, wat het gevolg is van de opbouw van tandplak, als je niet regelmatig of correct poetst en flost. Een andere veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak zijn abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen.
Een lage waarde die hetzelfde effect op het gebit heeft als frisdrank drinken voor het slapen, conclu- deerde ze. Choi stelt dat met de mond open slapen vooral voorkomt bij mannen, dertig procent tegen ongeveer vijf procent van de vrouwen.
"Je neus is bedoeld om door te ademen. Deze hoort bij je luchtwegen, terwijl je mond onderdeel is van je spijsverteringskanaal." Eigenhuis legt uit dat we, in ongezonde situaties zoals bijvoorbeeld stress of een slechte conditie of leef- en eetgewoontes, sneller geneigd zijn door onze mond te ademen.
' 'Wanneer je je mond zou openhouden tijdens het slikken, kunnen deze structuren minder goed hun werk doen en wordt moeilijker een vacuüm bereikt. Je kunt op zich wel slikken met geopende mond, maar dat zal meer kracht vergen van je tong. En de kans op lekkage langs de lippen zal groter zijn. '
Terugtrekkend tandvlees kan pijnlijke tanden veroorzaken omdat de tandhalzen bloot komen te liggen. Tandhalzen hebben geen glazuur en zijn daardoor erg gevoelig voor koude en warme invloeden. Tandvleesontsteking en parodontitis kunnen leiden tot vrij acute tand- of kiespijn.
Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.