Yoghurt is in feite melk die zuur is gemaakt door de melkzuurbacteriën, daarom is yoghurt ook dikker dan melk: het zuur heeft ervoor gezorgd dat de eiwitten zijn verbonden in een web dat de yoghurt dikker maakt. Als we yoghurt dan verwarmen tot aan het kookpunt, zal dit web verdichten: de eiwitten klonteren samen.
Wist je dat je yoghurt en kwark ook kunt verwarmen? Yoghurt en kwark kun je goed gebruiken als alternatief voor kookroom tijdens het bereiden van een maaltijd. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en zorg ervoor dat deze producten niet meekoken.
En ook al is de verleiding groot om een plastic bakje van bijvoorbeeld boter of yoghurt te hergebruiken om snel iets op te warmen, doe het niet: deze bakjes zijn niet geschikt om iets in te verhitten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Yoghurt waaruit meer vocht is gezeefd dan bij gewone yoghurt, waardoor hij dikker en romiger is. Hij is erg geschikt voor warme bereidingen omdat hij niet schift.
De tips om schiften te voorkomen in het kort: breng de ingrediënten op kamertemperatuur, voeg de ingrediënten beetje bij beetje toe, voeg zuivel pas op het laatste moment toe, verwarm de saus au bain-marie en gebruik producten met een hoog vetpercentage.
Iets gaat in de schift doordat kleine olie druppels (of vetten) in elkaar samenvoegen. Dit proces wordt vaak veroorzaakt wanneer bijvoorbeeld de olie en het water niet dezelfde temperatuur hebben. Ook kan iets in de schift schieten wanneer de hoeveelheid water uit verhouding is met de rest van je product.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Dikke zuivelresten zoals yoghurt en vla kunt u met verpakking en al in de vuilnisbak gooien.
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Roeryoghurt wordt tijdens het rijpen doorgeroerd, standyoghurt rijpt in de verpakking zonder eerst geroerd te zijn en is daardoor wat korreliger van structuur. In de meeste warenhuizen vinden we naast gewone yoghurt, in al zijn varianten, nog tal van andere gelijkaardige zuivelproducten terug.
Aardappelsalade, kipsalade, eiersalade: in alle salades waar normaal een flinke klodder mayonaise door gaat, kun je Griekse yoghurt gebruiken. Het smaakt lichtjes zurig, maar dat geeft een aangename frisheid aan je salade én je bespaart ook heel wat calorieën.
Griekse yoghurt
Het resultaat is een yoghurt die veel dikker en vetter is dan zijn Hollandse tegenhanger. Griekse yoghurt leent zich perfect om mee te koken. De dikke, romige structuur doet het goed als basis voor sausjes, en je kunt deze yoghurt ook opwarmen zonder bang te zijn dat het begint te schiften.
Ze zijn warm het allerlekkerste! Je kan ze ook kort opwarmen in de magnetron voor het opeten. Maar niet gevreesd; ook koud zijn ze lekker en niet droog!
“Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken”, schrijft het Voedingscentrum. Ze raden aan om je zintuigen te gebruiken (kijken, ruiken, proeven) om te beoordelen of de yoghurt nog houdbaar is.
Dunne zuivelresten (zoals melk) kun je, om viezigheid te voorkomen, beter door de gootsteen spoelen. Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas.
Lactose: van lactose in zuivel kun je dik worden wanneer je er teveel van binnenkrijgt. Baby's drinken melk om te groeien, maar volwassenen hoeven niet meer te groeien. Te grote hoeveelheden yoghurt eten wordt dus niet aangeraden.
Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag. Als een product al open is, kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5 tot 7 dagen, voor melk 3 tot 5 dagen.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden. Staat er "te gebruiken tot", dan is de voedselveiligheid niet gegarandeerd.Die producten gooi je dus beter weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Kookroom valt wettelijk gezien onder 'room' en moet daarom ook altijd ten minste 10% melkvet bevatten en alleen afkomstig zijn van melk. Zie je in hetzelfde schap een flesje met 'kookzuivel' of 'te gebruiken als kookroom' erop? Dit zijn producten die te weinig melkvet of plantaardige vetten bevatten.
Slagroom is ook gemaakt van koemelk, maar heeft een veel hoger vetpercentage. Slagroom moet minimaal 30% vet bevatten om slagroom (of volle room) te mogen heten. Ook dit kun je verwerken in warme gerechten, maar voeg het dan wel pas aan het einde toe en laat het niet te lang koken.