Het gaat om de wettelijke vakantiedagen van verpleegkundigen in het ziekenhuis. Daarvan krijg je er elk jaar 4 keer zoveel als je per week werkt. Dus werk je 32 uur per week krijg je 128 wettelijke vakantie-uren per jaar.
Je hebt wettelijk recht op een aantal vakantiedagen. Het wettelijk aantal dagen wordt bepaald op basis van het aantal uren dat je per week werkt. Als werknemer heb je elk jaar recht op vier keer het aantal uren dat je per week werkt.
Een werknemer krijgt minstens 4 keer het aantal werkdagen (werkdag van 8 uur) per week als wettelijke vakantiedagen. Bij een 4-daagse werkweek heeft hij dus recht op 16 vakantiedagen per jaar. Bij een volledige werkweek op 20 dagen per jaar.
In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen. Dat betekent dus dat je vanwege jouw hogere leeftijd niet zomaar extra rechten hebt.
In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand.
In de jaren '80 is het fenomeen “seniorendagen” geïntroduceerd. Het doel was om door het invoeren van deze extra verlofdagen de belastbaarheid van oudere medewerkers te vergroten, waardoor ze langer aan het werk kunnen blijven. Tegelijkertijd creëerde dit ruimte voor extra werkgelegenheid, waar veel behoefte aan was.
Een werknemer krijgt minstens 4 keer het aantal werkdagen (werkdag van 8 uur) per week als wettelijke vakantiedagen. Bij een 4-daagse werkweek heeft hij dus recht op 16 vakantiedagen per jaar. En bij een volledige werkweek op 20 dagen per jaar.
Bij een baan van 40 uur, werkt u meestal 5 dagen. U heeft dus (4x5 dagen=) 20 wettelijke vakantiedagen per jaar.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
Standaard arbeidsduur
Een fulltime dienstverband is 36 uur per week (1.872 uur per jaar).
Als fulltime verzorgende IG ga je gemiddeld 2.117 euro bruto per maand verdienen, wanneer je 36 uur per week werkt. 36 uur is de fulltime norm in de zorg. Per jaar verdien je dan 27.521 euro bruto. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 13,58 euro per uur.
Opnemen van vakantie- en verlofrechten: altijd in uren
Een werknemer met een voltijd dienstverband werkt gemiddeld 36 uur per week. Bij een gelijk over de week verdeelde vijfdaagse werkweek heeft één werk/vakantiedag derhalve een waarde 7,2 uur.
Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd. Vakantiedagen die u bijvoorbeeld in 2021 heeft opgebouwd, vervallen op 1 juli 2022.
Per 1 december 2018 bedraagt de eindejaarsuitkering 8,33 procent van het bruto salaris over de periode december 2018 tot en met november 2019 Vanaf 1 december 2019 gaat het om 8,33 procent van het bruto salaris in de maanden december 2019 tot en met november 2020.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Een werkgever kan verlof alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd. Reeds ingediend verlof van collega's in dezelfde periode.
Onderwijzers krijgen gemiddeld gezien de meeste vakantiedagen, namelijk 57 per jaar. Dit is vastgelegd in de verschillende cao's in het onderwijs. Leraren krijgen zoveel vrije dagen omdat ze tegelijk vrij zijn met de leerlingen in de schoolvakanties. Dat komt neer op ongeveer 10 weken per jaar.
'' Zo is in de CAO van verpleeg- en verzorgingstehuizen, de thuiszorg en de jeugdgezondheidszorg en in de CAO van ziekenhuizen vastgelegd dat er een toeslag van 60 procent geldt, voor mensen die werken op zaterdag vanaf 18 uur, op zon- en feestdagen tussen 00.00-24.00 uur en op 24 en 31 december tussen 18.00 en 24.00 ...
Erkende feestdagen
Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, Eerste en tweede Kerstdag en de door de overheid erkende nationale feest- en gedenkdagen waaronder Koningsdag en 5 mei.
Dit kan ook niet omdat het in sommige sectoren – zoals bijvoorbeeld de zorg – onvermijdelijk kan zijn op een feestdag te werken. De hoofdregel is dat Goede Vrijdag geen recht geeft op een vrije dag, tenzij in de cao, de arbeidsovereenkomst of het arbeidsvoorwaardenreglement andere afspraken staan.
Huwelijk: Als een werknemer zelf gaat trouwen heeft hij/zij recht op twee tot vier vrije dagen. Huwelijk 1e en 2e graad familielid: Wanneer een kind, broer, zuster, ouder, schoonouder, zwager of schoonzuster gaan trouwen heeft een werknemer recht op één vrije dag.
Werknemers van 50 jaar of ouder hebben in dat bedrijf recht op drie extra verlofdagen per jaar. Werknemers boven de 55 krijgen daar nog een extra dag bij. Het doel van deze extra dagen was het verlagen van de belasting en het waarborgen van (blijvende) inzetbaarheid van oudere productiemedewerkers.
Van onbetaald verlof is sprake als een werknemer gedurende een langere periode niet (of minder) werkt en daarom ook geen (of minder) loon ontvangt. Werknemers gebruiken deze vorm van verlof bijvoorbeeld om meer tijd te kunnen besteden aan de opvoeding van hun kinderen.