Verhit restjes door en doorVerhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Water is je beste vriend. Een opgewarmde maaltijd kan weleens uitgedroogd uit de microgolfoven komen. Tenzij je je groenten, vlees, aardappelen en zelfs je pizzakorst op voorhand met enkele druppels water besprenkelt. Pasta- en rijstschotels kan je ook beter opwarmen met een deksel of plasticfolie erover.
Kan het vlees na het bereiden opnieuw worden opgewarmd? Ja, dat kan. Let er met steaks wel op dat ze niet uitdrogen. Opwarmen kan bijvoorbeeld door ze 10-12 minuten op een gesloten barbecue te leggen of in de oven te verwarmen op 80 °C.
Antwoord van Jeroen Meus. Dat doe je best op een niet al te hoge temperatuur in de oven. Dek het vlees af met een stukje aluminiumfolie en steek het een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 140°C.
De oven én het fornuis
Hoe dat precies gaat, is als volgt: verwarm je oven tot 120 graden en leg je steak op een rooster boven een bakplaat of ovenschaal (want: lekgevaar). Wanneer het vlees de temperatuur van 40-45 graden bereikt, haal je 'm eruit (na ongeveer 30 minuten).
Biefstuk opwarmen
Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Bak de biefstuk tot hij een kerntemperatuur aangeeft van 45 graden Celsius (dit is ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de steak). Verwarm ondertussen olie in de pan en laat heet worden. Schroei het vlees aan beide zijdes dicht en serveer.
Vlees kun je goed opwarmen in de magnetron. Je kunt vrijwel al het vlees opwarmen in een magnetron, maar houd er wel rekening mee dat soms de textuur en smaak aangetast kunnen worden. Vlees opwarmen in een magnetron is qua smaak en textuur dus niet altijd de beste optie.
Opwarmen in de oven
Over het algemeen kunt u de kant-en-klaar maaltijden zo'n 30 – 40 minuten opwarmen op een temperatuur van 100 – 120 graden celsius. Op het etiket van de maaltijd staat dit precies aangegeven. Kijk de eerste keer even na 10 minuten hoe de maaltijd reageert.
Over het algemeen geldt hoe langer het braadproces hoe beter en malser het vlees. Dus liever lang in de oven op een lage oventemperatuur, dan kort op 200 graden. In principe kan je de oven op 100 graden zetten, een lamsbout is dan ongeveer in 1,5 uur klaar.Heb je meer haast, zet hem dan op 150 – 175 graden.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Wil je het gebraad toch vooraf klaarmaken? Bereid het dan ineens helemaal. Om het op te warmen, laat je het zachtjes warm worden.Dek het af met aluminiumfolie en zet het in een oven van 60°C.
Zet de temperatuur op 150°C (boven- en onderwarmte, géén hetelucht) en dek het vlees goed af met aluminiumfolie, zodat het niet uitdroogt. Laat het voorzichtig weer op temperatuur komen gedurende ongeveer een kwartiertje.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Boven- en onderwarmte
Deze stand gebruik je bij het bakken van ovenschotels, vlees en taarten. Ook bij deegwaren die rijzen, zoals brood, gebruik je deze stand.
Stoofvlees opwarmen uit de koelkast
Bewaar het stoofvlees afgedekt in de koelkast tot het tijd is om het op te warmen. Verwarm het altijd langzaam en op een laag vuurtje. Roer de stoverij regelmatig zodat het niet aanbrandt. Dat duurt zo'n 20 minuutjes, afhankelijk van de hoeveelheid.
Hoe kun je het beste stamppot opwarmen? Stamppot opwarmen doe je in de magnetron of in de pan. In de magnetron is je stamppot het snelste warm, maar in de pan blijft de meeste smaak behouden.
Gehakt: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Gegrilde kip: opwarmen in de magnetron. Gebraden kip: bedek met folie in de oven op 180°C. Een plak gehaktbrood: opwarmen in de magnetron of in de koekenpan met een klein beetje olie.
Energie. De meeste ovens doen er zo'n 10 tot 15 minuten over voordat ze voorverwarmd zijn maar er zijn uitzonderingen, sommige ovens doen er namelijk 30 (!) minuten over voordat ze verwarmd zijn! In deze minuten verspil je veel energie en dat is natuurlijk zonde.
Eten opwarmen in de oven
In tegenstelling tot de magnetron verwarmt de oven het eten door middel van convectie, waarbij warme lucht circuleert en het voedsel langzaam en gelijkmatig opwarmt. Deze manier van eten opwarmen duurt wel langer dan de magnetron maar dat maakt het eten ook vaak wat lekkerder.