Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Opnieuw invriezen
Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen.
Gekookt en bevroren vlees mag slechts één keer worden opgewarmd . U kunt echter veilig ontdooid vlees in een nieuwe maaltijd koken en dat invriezen. Verwarm het tot het in het midden stomend heet is. Voor meer #HomeFoodFacts: food.gov.uk/safety-hygiene…
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Dit heeft te maken doordat men thuis niet snel genoeg kan invriezen, wat de vorming van grote ijskristallen in het vlees bevordert. Deze ijskristallen kunnen de celstructuur van het vlees beschadigen, wat leidt tot een slechtere kwaliteit na het opnieuw ontdooien.
'Uit het onderzoek bleek ook dat 83% van de respondenten terecht aangaf dat je de kip niet opnieuw moet invriezen als deze uit de koelkast op het aanrecht is ontdooid bij kamertemperatuur. Dat is absoluut onveilig, omdat voedselvergiftigingsbacteriën snel kunnen groeien in deze omstandigheden .
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen zullen echter de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel beïnvloeden.
Snijd het varkensvlees vervolgens in kleine stukjes voordat u het opwarmt; dit helpt het gelijkmatig te garen en voorkomt dat het uitdroogt. Verwarm het varkensvlees opnieuw in een saus of jus om het sappig te houden. Vermijd het opnieuw opwarmen van varkensvlees meer dan één keer . Opgewarmd varkensvlees kan nog vatbaarder zijn voor bacteriën.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
De meeste voedingsmiddelen die eerder zijn ingevroren, ontdooid en vervolgens gekookt, kunnen opnieuw worden ingevroren, zolang ze niet langer dan twee uur op kamertemperatuur hebben gestaan. Vergeet niet dat invriezen geen bacteriën doodt, maar alleen voorkomt dat microben zich vermenigvuldigen.
Je kunt rundergehakt opnieuw invriezen, maar het hangt ervan af hoe het is ontdooid . Rundergehakt dat in de koelkast is ontdooid, kan rauw opnieuw worden ingevroren, maar rundergehakt dat in de magnetron of in koud water is ontdooid, moet eerst worden gekookt voordat het weer in de vriezer kan.
Rood vlees, zoals rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees kan goed worden ingevroren. Gevogelte, zoals kip en kalkoen, is gevoeliger voor bederf en moet daarom binnen een dag of twee ingevroren worden.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
het gevaar van bacteriegroei in voedsel wanneer voedsel niet stomend heet is en ook niet koud . Dit omvat bijvoorbeeld voedsel dat slechts gedeeltelijk is opgewarmd of 'verwarmd' in plaats van volledig opgewarmd. dat het opwarmen van voedsel het risico op voedselgerelateerde ziekten met zich mee kan brengen, zelfs als het voedsel niet rauw is of helemaal opnieuw is bereid.
Juiste voedselverwerkingspraktijken voor veilig opwarmen
Hier zijn enkele best practices die de FDA aanbeveelt: Slechts één keer opwarmen : Na het koken mag voedsel slechts één keer worden opgewarmd. Als u restjes overhoudt na het opwarmen, is het beter om ze weg te gooien in plaats van ze opnieuw op te warmen.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Ontdooid, rauw of gekookt vlees uit de koelkast kan veilig opnieuw worden ingevroren, hoewel het Amerikaanse ministerie van Landbouw waarschuwt dat het vlees wat kwaliteit kan verliezen door vochtverlies . U mag geen voedsel opnieuw invriezen dat langer dan twee uur buiten de koelkast is geweest - of één uur bij temperaturen boven de 90 graden.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.
Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datum
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.