Zout in de vaatwasmachine kan krassen op glazen veroorzaken. Gebruik de trechter die bij uw Beko-vaatwasmachine is geleverd wanneer u het zout bijvult om het morsen van zout tot een minimum te beperken. Veeg overstromend water of zoutkorrels weg.
Meer zelfs: je vaatwasser kan stukgaan door fijnkorrelig tafelzout. Het kan het zoutreservoir doen verstoppen en het wateronthardingssysteem beschadigen. Gebruik dus altijd speciaal onthardingszout voor je vaatwasser.
Draai een kort programma met een lege vaatwasser om eventueel achtergebleven zout weg te spoelen en corrosie te voorkomen .
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Wat als je geen zout gebruikt in de vaatwasser? Als je geen zout gebruikt, kan er kalkaanslag ontstaan. Deze kalkaanslag kan de efficiëntie van je vaatwasser verminderen, de sproeiarmen en filters verstoppen en zelfs schade toebrengen aan het verwarmingselement.
Wat gebeurt er als je geen zout gebruikt? Zonder zout kan kalkaanslag ontstaan, wat de efficiëntie van de vaatwasser vermindert en onderdelen zoals sproeiarmen en filters kan verstoppen.
Speciaal zout
Om zout bij te vullen draai je de deksel op het reservoir los en vul je het reservoir met water (dit hoeft alleen te worden gedaan voor het eerste gebruik van je vaatwasser). Vul het reservoir tot bovenaan met behulp van een trechter. Het reservoir is vol als er geen water meer uitloopt.
Als water geen optie is, kun je proberen het zout te verdoezelen met een andere smaakmaker. Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken. Zoet en zuur dus. Ga voor de smaak die het best bij je gerecht past.
Een ernstige zout intoxicatie kan verder leiden tot spierzwakte, spiertrekkingen, convulsies, depressie van de ademhaling, lage bloeddruk, shock, nierinsufficiëntie, verzuring, hersenoedeem en zelfs coma.
Grote hoeveelheden zout in de voeding hebben een effect op de soorten bacteriën die worden aangetroffen in de darmflora. In het bijzonder, voeding met veel zout blijkt het aantal bacterie-stammen in de darmen te verminderen. Vooral stammen van de soort lactobacillus.
Hoeveel zout moet er in de vaatwasser? Zout in de vaatwasser kun je bijvullen tot het reservoir waar je het in strooit, helemaal vol zit. Bij de meeste vaatwasssers kun je ongeveer 500 gram zout per keer erin doen.
Dit kan komen door te veel zout in de vaatwasser, een niet goed sluitende dop of verspilling tijdens het bijvullen. De vaatwasser schoonmaken zonder vaat wil dan vaak wel helpen. Een lege vaatwasser aanzetten op een programma met een hoge temperatuur lost de zoutige smaak waarschijnlijk op.
Glascorrosie en kalkaanslag
Als het witte waas verdwijnt, verplaatst, of licht vervaagd heb je te maken met kalkaanslag. Gebeurd er helemaal niks, dan heb je te maken met glascorrosie. Glascorrosie uit zich vaak als een witte doffe waas, maar het kan ook in de vorm van gekleurde vlekken of strepen komen.
Het reservoir bevindt zich aan de binnenkant van uw vaatwasmachine, links onder het onderste rek. U kunt bij het reservoir door het onderste rek naar buiten te trekken en vervolgens de beschermdop van het zoutreservoir te draaien. Vul het reservoir tot aan de rand met zout en plaats de dop weer terug.
De hoeveelheid zout ligt ook in 2020/2021 nog ruim boven het aanbevolen maximum van 6 gram per dag. De helft van de mannen krijgt ruim 11 gram binnen per dag en de helft van de vrouwen meer dan 8 gram. Voor dit onderzoek werden metingen gedaan in de urine van deelnemers aan het Lifelines cohort .
Te veel, te vet of te zout eten: Je maag en darmen kunnen protesteren als je te veel, te vet of te zout hebt gegeten. Als je dit voelt aan de bovenkant van je buik, heb je last van je maag. Voel je het door je hele buik heen, dan zijn het meestal je darmen.
Verder zegt het FEDIAF dat een kat minimaal 0,2 keer zijn lichaamsgewicht tot de macht 0,67 moet hebben en dat zout tot 1,5 procent per 100 gram geen schade aan de gezondheid van uw kat aanricht. Deze 1,5 procent is een aanbeveling en geen wettelijk maximum.
Opvallend genoeg vertraagt zout de bloedstroom in het brein, wat kan leiden tot een te laag zuurstofgehalte en beschadiging van hersenweefsels. Het is bekend dat teveel zout schadelijk is voor je gezondheid. Zo leidt het bijvoorbeeld tot een hoge bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.
Te veel zout kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Hierdoor neemt het risico op hersenaandoeningen, zoals beroerte, toe. Alcohol heeft een negatief effect op je hersenen.
Bij inname van een 10-tal korrels strooizout kunnen spijsverteringsstoornissen optreden als misselijkheid, braken en buikpijn. Inname van grotere hoeveelheden kan tot een zoutvergiftiging leiden. Als een kind de vingers in de mond steekt na aanraking met strooizout, kan ook daar een lichte irritatie ontstaan.
Als uw vaatwasser te veel zout gebruikt, komt dit meestal doordat het regenereerventiel defect is en u deze dus moet vervangen. Een nieuw regenereerventiel voor je vaatwasser vind je hier.
Dit hangt af van de waterhardheid: Hard water: Je vaatwasser heeft vaatwaszout nodig om zo goed mogelijk te kunnen reinigen en schade als gevolg van kalkaanslag te voorkomen. Redelijk zacht/enigszins hard water: All-in-one tabletten zijn doorgaans voldoende. Zacht water: Het is niet nodig om vaatwaszout toe te voegen.
Als de vaat wel droog is, maar er blijft een blauwe waas over het glaswerk, dan moet het verbruikt iets lager worden ingesteld. Dit kan bij het glansspoelmiddel reservoir door middel van het draaiknopje. Wanneer u echter 3-in-1 tabletten gebruikt is extra glansspoelmiddel niet altijd nodig.
Hoe vaak je het zout moet bijvullen ligt aan het feit hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Bij dagelijks gebruik en zacht water hoef je het zout maar zo'n één keer per vijf á zes maanden bij te vullen. Kijk voor de zekerheid regelmatig in het zoutreservoir of er nog zout in zit.