aan stroom door gaat en warmte vrij komt. Bij te sterke lampen zou de bedrading kunnen smelten en verders de fittingen en de lamp oververhit kunnen raken.
Het wattage van een lamp is de hoeveelheid energie dat de lamp verbruikt. Lumen geeft de lichthoeveelheid aan dat een lamp uitstraalt. Het is de lichtsterkte en geeft aan hoeveel licht een lamp geeft, terwijl watt enkel het energieverbruik aangeeft.
In een gloeilamp zit een metalen draadje dat stroom kan geleiden. Als de lamp aan is, loopt er zoveel stroom door de draad dat de draad heel heet wordt. De draad begint te gloeien en staat energie af in de vorm van licht en warmtestraling. Wanneer er zuurstof bij de lamp kan komen, zou deze zelfs in de brand vliegen.
Brandonderzoek heeft al een paar keer aangetoond dat er een brand ontstond door een leeslampje. Sommigen hebben een klemmetje waarmee je ze kunt vastzetten op de rand van je bed. Daarbij is de kans aanwezig dat de lamp langzaam opzij valt. Als de gloeilamp dan op beddengoed terecht komt, ontstaat vaak brand.
LED lampen kunnen dus ook nooit brandgevaar veroorzaken of verbranden. Een LED lamp produceert licht op een 'koele' en duurzame manier. Kies voor LED en je maakt een energiezuinige en milieuvriendelijke keuze!
Meer watt zuigt beter? Hoe hoger het motorvermogen, hoe meer energie de stofzuiger verbruikt. Maar stofzuigers met een laag wattage zuigen ook prima. Dat blijkt keer op keer uit onze tests.
Het aantal Watt geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Hoe hoger het aantal watt; hoe hoger het energieverbruik. Maar dat betekent niet dat een lamp met een hoog wattage ook altijd meer licht geeft dan een lamp met een laag wattage. Om de lichtopbrengst van een lamp te meten, gebruiken we de term lumen.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
De gemiddelde gloeilamp zit rond de 40 watt, dus 0,04 kWh. Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent. Brandt de lamp alleen in de avond als het donker is, laten we zeggen zo'n uur of vijf, kom je uit op 5 cent per dag.
Kies nooit een lichtbron met een hoger vermogen dan wordt aangegeven. Je hebt een plafondlamp uitgekozen met een maximale wattage van 40 watt. In dat geval mag het vermogen van de lichtbron dus niet hoger zijn dan 40 watt. In deze lamp past dus geen lichtbron van 60 watt.
Watt is een natuurkundige meeteenheid waarmee het vermogen of wattage wordt aangegeven. Het aantal Watt geeft aan hoeveel vermogen er nodig is om een apparaat te laten werken. Niet alle apparaten hebben dezelfde wattage; een elektrische auto heeft een veel hoger wattage dan een spaarlamp.
De meeste armaturen met E27 fitting kunnen 40 watt wel hebben, sommige gaan tot 60 of 75 watt.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 90% minder elektriciteit gebruiken. Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig.
De spaarlamp was al zo'n 5x zuiniger dan de gloeilamp, een 25 watt gloeilamp werd dan vervangen door een 5 watt spaarlamp. Ledlampen zijn daarentegen nog efficiënter en zijn tot wel 7x zuiniger dan een traditionele gloeilamp.
Handig om te weten: een lamp met 450 lumen (40 watt) geeft een eethoek sfeer en een lamp met 750 lumen (60 watt) dient als perfecte omstandigheid om in te werken.
Gemiddeld zie je dat de lampen een levensduur van 15.000 tot 20.000 uur hebben. De exacte levensduur volgens de fabrikant staat altijd aangegeven in de specificaties. Gemiddeld verbruikt een lamp die alleen in de avond aangaat 1460 branduren. Een gewone lamp heeft een maximale levensduur van 2000 branduren.
Wanneer we LED lampen vergelijken met andere lampen, zien we dat gloeilampen bijvoorbeeld maar maximaal 1000 branduren meegaan. Bij halogeenlampen is dit 3500 uur. De gemiddelde spaarlamp heeft een levensduur van 7500 uur.
Ook als de fase en de nul zijn uitgeschakeld, kunnen andere stroomdraden die in dezelfde leiding lopen ervoor zorgen dat er inductiespanning ontstaat. Als dit zo is, zal de LED lamp alsnog kunnen branden, terwijl de tweepolige schakelaar uitgeschakeld is.