Nederlandse huishoudens zijn onder meer rijker geworden doordat pensioenfondsen het goed gedaan hebben als gevolg van de gestegen beurzen. Het rijkste land is de Verenigde Staten met een gemiddeld netto-vermogen van 218.000 euro, gevolgd door Zwitserland (212.000 euro) en Denemarken (149.000 euro).
Amsterdam - Als gekeken wordt naar het netto financieel vermogen per hoofd, dan zijn de inwoners van slechts drie landen rijker dan Nederlanders: Amerikanen, Zwitsers en de Denen. Nederlanders hebben gemiddeld €128.557 per persoon, zo blijkt uit wereldwijd onderzoek, waarin de rijke oliestaten zijn uitgesloten.
Luxemburg. Het Groothertogdom Luxemburg is het rijkste land van Europa, met een koopkrachtpariteit van maar liefst 87.101 euro. Slechts één land ter wereld is rijker.
Nederland staat volgens het Global Wealth Report over 2020 op de vierde plek van rijkste landen ter wereld. Uit de lijst, die is samengesteld door verzekeraar Allianz, blijkt dat een gemiddeld Nederlands huishouden een netto-vermogen van bijna 129.000 euro heeft.
Duitsland vierde economie wereldwijd
Ten opzichte van Nederland is het Duitse bbp ruim vier keer zo groot. Op haar beurt neemt Nederland qua bbp de zeventiende plek in wereldwijd. Duitsland is ook de grootste economie van de EU-28.
Nederlanders hebben een gemiddeld nettovermogen van 87.980 euro. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld nettovermogen per Amerikaan van 177.210 euro. Belgen bezitten gemiddeld € 92.080.
Met een gemiddeld netto vermogen van 87.980 euro in 2016 gaan Nederlanders er financieel iets op vooruit. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten. Zwitserland is de runner-up en Japan staat op een derde plek.
Nederlanders zijn hartstikke rijk: gemiddeld vermogen van 128.000 euro. Nederlanders behoorden in 2020 tot de rijkste mensen ter wereld, met een gemiddeld netto-vermogen van ruim 128.000 euro. Dat meldt Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld, in een onderzoek naar bezittingen.
Remon Vos steeg in 2021 met stip op Quotes ranglijst van rijke Nederlanders. Na Charlene de Carvalho-Heineken is hij volgens Quote 's lands rijkste. Hij is geboren in Stadskanaal maar bouwde zijn imperium grotendeels op in Oost-Europa. Daardoor bleef hij in Nederland lang onder de radar.
1. Luxemburg. Het Groothertogdom Luxemburg is het rijkste land van Europa, met een kkp van maar liefst 87.101 euro. Er is wereldwijd maar één land dat nog rijker is.
Heineken-erfgenaam Charlene de Carvalho-Heineken blijft met 13,5 miljard euro de rijkste Nederlander. De nummer 2 is nieuw: vastgoedondernemer Remon Vos (CTP) is goed voor 5,7 miljard. Hij heeft daarmee 100 miljoen meer dan de nummer 3: Randstad-oprichter Frits Goldschmeding.
Armste landen ter wereld
De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
De Amerikaanse economie is ruim 23 keer zo groot als die van Nederland. Nederland nam in dat jaar qua bbp wereldwijd de achttiende plek in; in Europa was het de zesde economie na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje.
Goed om te weten: hoewel Turkije zich in welvaart niet kan meten met Nederland, staat het land wel acht plaatsen hoger op de machtslijst (plek 13) dan Nederland. Dat heeft vooral te maken met de hoge status van het Turkse leger en het NAVO-lidmaatschap.
De rijkste man ter wereld is Elon Musk. Met een vermogen van 261 miljard dollar is Elon Musk ook de rijkste mens ter wereld. Door de successen van Tesla en SpaceX neemt ook het vermogen van oprichter Elon Musk al een aantal jaar toe.
Naast het bankgeheim heeft Zwitserland zijn welvaart ook te danken aan haar sterke munt: de Zwitserse Frank. De Zwitsers betalen al eeuwen lang met deze munteenheid, die tot één van de sterkste eenheden ter wereld behoort.
Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro.
Veel mensen gebruiken de magische grens van 1 miljoen euro als grens om iemand rijk te noemen. Wanneer je meer dan één miljoen euro bezit, kan je jezelf miljonair noemen. Uit dat van het CBS (bron) blijkt dat zo'n 277.800 huishoudens in Nederland een vermogen van één miljoen euro of meer hebben.
De economie van Polen is booming. Polen kent is de hardst groeiende economie van de Europese Unie. Met een jaarlijkse groei van gemiddeld 4,2% sinds 1990 maakt het land een enorme inhaalslag. Inmiddels is het de 7e economie van de Unie.
Niger ligt in de Sahel regio en behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld.
Europese landen zijn het rijkste
De meest welvarende landen bevinden zich voornamelijk Noord-Amerika, Europa, Azië en Oceanië, maar ons continent springt er, niet geheel tegen de verwachting, uit. Geen enkel land uit Zuid-Amerika en Afrika halen de normering.
Qatar. Het rijkste land ter wereld is nog een ander land dat geld verdient dankzij zijn toegang tot natuurlijke hulpbronnen. De 2,2 miljoen inwoners van Qatar wonen op een schiereiland dat slechts ongeveer 4.500 vierkante mijl groot is.
Qatar mag zich in 2020 het rijkste land van de wereld noemen. Dit op een schiereiland gelegen land is een Arabisch emiraat. Qatar is een absolute monarchie. De grootste bijdrage aan de welvarendheid wordt geleverd door de mijnbouwindustrie; olie en aardgas zijn goed voor bijna 60% van het BBP van Qatar.
Als je het netto financieel vermogen per persoon als maatstaf neemt, behoort België tot de tien rijkste landen in de wereld. Dat blijkt uit het Global Wealth Report van verzekeraar Allianz.