Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer te zorgen dat uw huid niet uitdroogt: ga niet te vaak, lang en heet douchen of in bad.
Bekende factoren zijn: water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, wol, alcohol en uw algehele conditie.Ook uw psychische gesteldheid kan van invloed zijn op jeuk. Zo kunnen bijvoorbeeld spanningen of stress jeuk verergeren.
Er zijn veel huidziekten die zorgen voor jeuk. De bekendste voorbeelden zijn eczeem, psoriasis en galbulten.Ook schimmelinfecties met Candida kunnen jeuk veroorzaken. Er zijn huidparasieten die kunnen zorgen voor sterke jeuk.
Jeuk is een gevoel van de huid, dat u de drang geeft om te krabben of te wrijven. Soms zeggen mensen wel dat jeuk erger is dan pijn. Jeuk kan zo erg zijn dat men tot bloedens toe krabt.
Probeer niet te krabben of te wrijven indien u jeuk heeft. Liever kloppen op de huid of een verkoelende zalf op smeren. Probeer eventueel afleiding te zoeken. Het dragen van ruwe of wollen kleding kan de jeuk verergeren.
Waarom hebt u 's nachts meer jeuk? Ten eerste bevorderen de warmte van het bed en nachtelijk zweten de jeuk. En 's nachts hebben we het duidelijk minder druk dan overdag, vooral kinderen hebben dan meer tijd om (opnieuw) aan hun jeuk te denken.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Omdat de suikers te hoog zijn, is de vochtbalans in je lichaam verstoord: en dat resulteert in jeuk en irritatie.
Wanneer we stress ervaren, komt er een stroom van hormonen vrij in ons lichaam. Deze hormonen kunnen de talgproductie in de huid verhogen, wat kan leiden tot een uitbraak van acne of andere huidaandoeningen. Daarnaast kan stress ook leiden tot een droge huid, jeuk en zelfs huiduitslag.
Jeuk is vaak het eerste symptoom van de ziekte van Hodgkin en komt daarbij voor in een frequentie van 3 tot 25 pct. Ook bij mycosis fungoides komt jeuk dikwijls voor, daarentegen zelden bij leukemie.
Deze plekjes ontstaan op delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest. Ze komen vooral voor in het gezicht en op de bovenkant van de handen. Het kan een begin zijn van huidkanker. Soms jeuken de plekjes wat of zijn ze wat gevoelig.
Het zijn echt verschillende alarmsystemen.” De huid is de enige plek waar je jeuk kunt voelen. In de organen binnen in het lichaam, zoals het hart, de nieren en de lever, kan dat niet. Via meer dan een miljoen zenuwuiteinden in de huid kan het jeuksignaal binnenkomen.
Om zeker te weten of je schurft hebt, ga je naar een huisarts of dermatoloog. De arts onderzoekt je huidschilfers onder de microscoop om te kijken of er mijten en eitjes in de huidschilfers zitten.
Jeuk komt voor bij 10% van de patiënten met kanker in de palliatieve fase, met name bij patiënten met hematologische aandoeningen (vooral maligne lymfomen en polycythaemia vera). Jeuk wordt gezien bij 50% van de patiënten met polycythaemia vera en bij 30% van de patiënten met de ziekte van Hodgkin.
Jeuk is een emotie en dus psychisch beïnvloedbaar. Wanneer je veel aan de jeuk denkt zal deze erger worden. Zorg er dus voor dat je voldoende afleiding hebt waardoor je zo min mogelijk met de jeuk bezig bent. Jeuk is heel vervelend maar de juiste behandeling kan verlichting brengen.
Een pijnstiller zoals paracetamol helpt niet tegen jeuk.
Door de verandering van hormonen in je lichaam kan het voorkomen dat het gehalte galzure zouten in je lichaam te hoog is. Hierdoor ontstaan er lichte stuwingen in de lever en kunnen er afvalstoffen in het bloed terecht komen. Deze afvalstoffen veroorzaken soms jeuk en huiduitslag.
Bij huisstofmijtallergie reageert het afweersysteem van het lichaam overmatig op de uitwerpselen of resten van dode huisstofmijten. Door inademing of aanraking met de huid kunnen deze deeltjes klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen zich uiten in: De neus: jeuk, niezen, loopneus, verstopte neus.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.
Maar bij hoge bloedsuikerwaarden kan de gist zich snel vermenigvuldigen. Dit kan flinke jeuk veroorzaken in en rond de anus, de vagina of de penis.Ook kun je er last van hebben in je mond en in lichaamsplooien.Bijvoorbeeld onder de borsten en in de liezen.
Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken. Wordt de bloedsuikerwaarde echt veel te hoog, dan kunt u flauwvallen, bewusteloos raken of zelfs in een coma raken en overlijden.
Een hoge bloedsuiker heet hyperglykemie ('hyper'). Niet iedereen merkt iets van een hoge bloedsuiker. Maar misschien heeft u meer dorst en moet u veel plassen.Als de bloedsuiker langere tijd hoog blijft, kunt u ook last hebben van moeheid, jeuk en infecties.
De symptomen van allergie voor huisstofmijt:
Neus: verstopte neus, loopneus, jeukende neus, niezen (vaak ook niesbuien, met name als je wakker wordt)Ogen: rode ogen, jeuk in en rond de ogen, tranende ogen, gezwollen oogleden.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen.