Symptomen van een cafeïne-intoxicatie zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.
Geen energiedrank voor kinderen onder de 13 jaar. Liever geen, maar niet meer dan 1 blikje per dag voor jongeren tussen 13 en 18 jaar en zwangere vrouwen. Maximaal 4 blikjes per dag voor gezonde volwassenen. Maar drink dan geen andere cafeïnerijke dranken op een dag.
De energiedrankjes zijn vanwege de cafeïne en de suiker dus zeer verslavend, en wanneer men dagelijks red bull drinkt, krijgt men 12 tot 14 uur na het drinken van het laatste blikje afkickverschijnselen, zoals hoofdpijn, obstipatie en prikkelbaarheid.
Energiedranken zijn rijk aan suiker en cafeïne. Dit verhoogt het risico op onder andere overgewicht, gebitsproblemen, hartproblemen en een verhoogde bloeddruk. Vooral voor kinderen is energiedrank ongezond, wegens het effect van de cafeïne. Daarnaast kan het leiden tot slaap- en angstproblemen.
Overlijden door een te hoge cafeïne-inname wordt nauwelijks gerapporteerd, zo meldt het Voedingscentrum. Volwassen kunnen overlijden aan cafeïne wanneer ze ineens 10 gram cafeïne binnenkrijgen.
Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat overmatige consumptie van energiedrankjes kan leiden tot cardiovasculaire problemen. Daaronder hartritmestoornissen en in zeldzame gevallen hartaanvallen, beroertes, toevallen en plotse dood.
Af en toe eens een blikje energiedrank drinken is niet slecht, maar als je grote hoeveelheden cafeïne binnenkrijgt door het teveel drinken van energiedrank, kan dit leiden tot verslaving en ontwenningsverschijnselen.
Als alle cafeïne volledig is geabsorbeerd reageert je lever ook door meer suiker in je bloed te pompen. Je lichaam begint aan een suikerdip en het effect van de cafeïne houdt op. Je begint je moe te voelen en je energieniveau daalt. Het duurt 5-6 uur voordat je lichaam de cafeïne voor de helft heeft afgebroken.
Energiedranken zijn geen gezonde keus. Het is beter om ze niet of alleen bij uitzondering te drinken. Vanwege de cafeïne krijgen kinderen boven de 13 jaar het advies niet meer dan 1 blikje per dag te drinken. Kinderen onder de 13 zouden het helemaal niet moeten nemen.
1. Hoe komt het dat energiedrankjes zo verslavend zijn? "Dat komt door de stoffen die erin zitten, met name cafeïne en taurine, die een lekker effect geven", zegt verslavingsdeskundige Gijs van Houwelingen. "Daardoor lijkt het alsof je je wakkerder voelt.
nieuws Het Voedingscentrum Nederland ziet geen reden om het drinken van Red Bull af te raden. De hoeveelheid cafeïne in een blikje van het energiedrankje is niet schadelijk voor de gezondheid.
Red Bull werd gelanceerd in 1987 in Oostenrijk. Maar wegens het hoge cafeïnegehalte werd het intussen verboden in Noorwegen, Uruguay, Denemarken en IJsland. De enorme hoeveelheid cafeïne jaagt de bloeddruk pijlsnel de hoogte in, bovendien stijgt het risico op bloedklonters en een hartaanval.
Wanneer u teveel energiedrankjes drinkt, loopt u het risico om moeilijk in slaap te vallen 's nachts of zelfs helemaal niet te kunnen slapen. U slaapt ook minder diep. Daarom wordt afgeraden om energiedranken te drinken na de middag.
Het beste antwoord. Hetzelfde als een kop koffie, alleen intenser en langer. Na ongeveer 30 minuten, na 45 minuten het toppunt en dan neemt het langzaam af totdat het na gemiddeld 3-4 uur is uitgewerkt.
Volgens de “Longhorn Cattle Company”, wordt er stierensperma en/of -urine toegevoegd aan energiedranken van merken zoals Red Bull en Monster. Dit zou aan het licht gekomen zijn nadat de “Longhorn Cattle Company”, een rundveebedrijf uit Longhorn, de inhoud van energiedranken van de topmerken hierop had getest.
Energiedranken heten ook wel hypertone dranken, vanwege het hoge suikergehalte. Energiedranken bevatten 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter, wat gelijk staat aan 2 tot 4 suikerklontjes. Door het hoge suikergehalte zijn ze ongeschikt als sportdrank. Dat vertraagt namelijk de vochtopname in de darm.
Een enkel blikje bevat al snel 35-40 gram suiker, aan cafeïne zit er al snel 80 milligram in, evenveel als in 2,5 blikjes cola. Bij elkaar zorgt dat voor een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat weer tot nauwere vaten leidt.
Energiedrankjes en de wet
De Warenwet adviseert jongeren tussen de 13 en 18 jaar niet meer dan één blikje energiedrank van 250 ml per dag te drinken. Ben je jonger dan 13 jaar, dan kun je beter helemaal geen energiedrank drinken.
Zo geven meerdere onderzoeken aan dat energiedrank gezonder is, aangezien sommige varianten minder cafeïne bevatten dan een gemiddeld kopje koffie. Die conclusie is in onze ogen echter veel te kort door de bocht. Het is namelijk overduidelijk dat koffie vele malen gezonder is.
Bij een inname van meer dan 400-500 mg cafeïne per dag bij volwassenen, treedt mogelijk een cafeïneoverdosis op. Dit komt neer op ongeveer 4 à 5 kopjes koffie, 10 blikjes frisdrank of 2 energiedrankjes.
Het advies van het Voedingscentrum is om maximaal 400 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dat zijn ongeveer 5 kopjes koffie per dag. Cafeïne wordt pas dodelijk bij een inname van 15 gram, dat zijn ongeveer 150 koppen koffie binnen een paar uur. Dood door een overdosis cafeïne is dus vrijwel onmogelijk.
Soms moeten jongeren daar zelfs voor naar het ziekenhuis. Daarom is het beter als jongeren geen energy drink meer kunnen kopen, zeggen de deskundigen. Nu geldt er bij de meeste supermarkten geen leeftijdsgrens. Alleen bij Aldi en Lidl moet je 14 jaar zijn om energy drink te kopen.
Adenosine krijgt een boost door cafeïne
Dit stofje wordt 's avonds aangemaakt om je slaperig te maken. Als je 's middags veel cafeïne binnen krijgt (cafeïne blijft 8 uur in je bloed), krijgen je hersenen dit signaal niet goed door: het wordt geblokkeerd door het stimulerende effect van de cafeïne.
Voordelen van energy drinks
Zo bleek uit een studie uit 2017 dat het gebruik van een energy drink voor het sporten kan leiden tot een toename van spierkracht en -uithoudingsvermogen, sprongkracht en sport-specifieke handelingen (4).
pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of pijn tussen de schouderbladen. kortademigheid. misselijkheid en duizeligheid. onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling.