' Er zit een krater op mijn cake: Dit vind ik persoonlijk niet zo heel erg maar het kan betekenen dat je teveel bakpoeder hebt gebruikt en dit kan wel een bittere bijsmaak geven. Daarnaast is het niet handig als je meerdere cakes wilt stapelen of nog wilt afwerken met glazuur.
Let op: gebruik niet teveel bakpoeder in een recept! Je kunt soms iets meer toevoegen dan in een recept is aangegeven om iets net wat luchtiger te maken, maar echt niet teveel! Dit is mij een keer gebeurd bij muffins: de binnenkant was na het bakken bijna helemaal hol en de smaak was een soort van zuur, echt heel vies!
Nu je dit weet kun je het dus ook heel makkelijk zelf maken: meng 500 gram bloem met 1 zakje (15 gram) bakpoeder en klaar is Kees. Als je bakpoeder uit een grote pot gebruikt, gebruik dan 4 theelepels (Let op: de maatlepels met een inhoud van 5 milliliter) op een hoeveelheid van 500 gram bloem.
Voor 1 theelepel baking soda, moet je 3 theelepels bakpoeder gebruiken en als er in het recept om azijn of een zuur wordt gevraagd, kun je dit weglaten aangezien zuren al verwerkt zijn in bakpoeder. Andersom geldt dat voor elke theelepel bakpoeder, je 1/3 theelepel baking soda moet gebruiken.
heeft de cake echt niet gerezen of is hij in de oven al ingezakt? Hou rekening met het volgende: Te lang mixen van het beslag zorgt voor een compactere structuur en minder rijs. Bakpoeder: Te weing bakpoeder zorgt voor weinig of geen rijs, teveel bakpoeder zorgt voor te snelle rijs en daarna zakt de cake weer in.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Melk heeft een bindend effect op het eiwit in bloem en verhoogt hierdoor de 'hardheid' van het gebak. Melk beat lactose, dat bij een hoge temperatuur karameliseert een zo voor een lekkere korst zorgt. Ook voegt het voedingswaarde toe aan de cake en zorgt dat het niet te droog wordt.
Als er in het recept ook bakpoeder nodig is, is het meestal wel mogelijk. Dan kun je aanhouden dat zelfrijzend bakmeel voor 3% uit bakpoeder bestaat. Dus als je 200 gram bloem nodig hebt met 10 gram bakpoeder kun je aanhouden dat je dit kunt vervangen met zelfrijzend bakmeel en 4 gram bakpoeder.
Het rijsmiddel bakpoeder gebruik je in zoete baksels, van cakes tot koekjes. Het heeft geen ander ingrediënt nodig om te werken, alles wat nodig is zit al in het bakpoeder zelf. Bakpoeder is niet geschikt voor brood.
Je vervangt 1 theelepel bakpoeder door 1/4 theelepel bicarbonaat en 1/2 theelepel azijn of bijvoorbeeld witte wijn of citroensap.
Hoe voorkom ik dat het brood te zout wordt? Antwoord: Bakpoeder en baksoda bevatten natriumbicarbonaat. Door die stof komt tijdens het bakken gas vrij.
De juiste verhouding bloem/ bakpoeder is dus 1 theel. bakpoeder op 100 gr. bloem. Let wel; afgestreken theelepel hè!
Zelfrijzende bloem is bloem waar de producent zelf al een rijsmiddel aan heeft toegevoegd. Dat rijsmiddel is bakpoeder (niet te verwarren met baksoda, dat is iets anders). Zelfrijzende bloem wordt gebruikt om beslag snel te laten rijzen tijdens het bakken, zonder dat er een rijstijd vooraf nodig is.
Er zit een krater op mijn cake:
Dit vind ik persoonlijk niet zo heel erg maar het kan betekenen dat je teveel bakpoeder hebt gebruikt en dit kan wel een bittere bijsmaak geven. Daarnaast is het niet handig als je meerdere cakes wilt stapelen of nog wilt afwerken met glazuur.
Bakpoeder (en baking soda) hebben een houdbaarheid van de zes maanden tot een jaar. Het moet worden bewaard op een koele, droge plek, maar hoe test je of het nog goed is? Doe een halve theelepel in een kom en giet er 60 ml kokend water overheen. Het moet meteen heftig gaan borrelen.
Bakpoeder is een samengesteld poeder; de ingrediënten zijn een carbonaat en een zuur. Ook wordt er nog zetmeel gebruikt als vulmiddel/stabilisator. Carbonaat zorgt tijdens het bakken, in combinatie met vocht uit het deeg of beslag en het zuur, voor de vorming van koolzuurgas.
Baksoda – of baking soda – heeft een sterkere werking dan bakpoeder en wordt gebruikt om gebak beter te doen rijzen. Als baksoda in aanraking komt met bepaalde zuren zoals azijn, cacao, citroensap of yoghurt, ontstaan er belletjes die het gebak luchtiger maken.
Bakpoeder is een mildere variant van baking soda en wordt gebruikt in recepten waar je geen zure ingrediënten aan toevoegt. Baking soda gebruik je enkel in combinatie met een zuur ingrediënt, maar let op dat je niet dezelfde verhoudingen gebruikt als bij bakpoeder, want de werking van baking soda is veel sterker.
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen.
Als u de door u aangeschafte bloem zeeft voor gebruik, zorgt u ervoor dat alle klontjes verdwijnen. Kleine klontjes kunnen niet direct kwaad in uw deeg of beslag, maar beter is het ze eruit te zeven, zeker als u fijn gebak bereidt. Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel.
Het lijkt misschien alsof je bakpoeder een eeuwigheid kunt bewaren, maar helaas: er zit wel degelijk een houdbaarheidsdatum op het product. Hoe lang je bakpoeder kunt bewaren? Op een koele en droge plek blijft het ongeveer zes maanden tot een jaar goed. Voor je de oudere zakjes nu direct weggooit: dat is niet nodig!
Een vettige cake is wat er gebeurt wanneer de boter niet goed door het beslag is gemengd. De meest voorkomende reden hiervoor is te koude boter. Zorg ervoor dat de boter helemaal zacht en op kamertemperatuur is wanneer je het door het beslag mengt. Je mag na het mengen absoluut geen klontjes meer vinden.
Staat het niet in het recept maar heb je toch het idee dat je biscuit of cake aan de droge kant is? Dan kun je dit tijdens het opbouwen van je taart alsnog doen. Gebruik een neutrale likeur of siroop, of gebruik er een die goed aansluit bij de smaak van de taart.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.