Als je er veel te veel zou eten wel, maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen. Alles met mate! Een portie druiven of ander fruit bevat veel minder calorieën en een stuk meer gezonde voedingsstoffen dan snoep, koekjes en andere snacks. Het is een gezond tussendoortje waar je echt niet zo maar van zult aankomen.
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Druiven hebben een laxerende werking. Wie gedurende een bepaalde tijd veel druiven eet, kan de darmen en de galblaas schoonmaken. De stoelgang wordt er dus mee op gang gebracht.
Rode druiven zitten boordevol flavonoïden, mineralen en ook vitaminen. De hoge niveaus van vitamine C, vitamine K en vitamine A in druiven geven een gezonde boost aan veel orgaansystemen, en dan vooral het immuunsysteem. Dit betekent dat een persoon die regelmatig druiven eet, minder kans heeft verkouden te worden.
Druiven zitten vol voedingsvezels. Ze leveren zelfs de meeste voedingsvezels van alle fruitsoorten. Dit is belangrijk, want die vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en een betere stoelgang.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Braken en diarree zijn de eerste tekenen van vergiftiging met druiven of rozijnen en dit treedt meestal op in de eerste 6 tot 12 uur na de opname. Andere verschijnselen zijn sloomheid, niet eten, buikpijn, zwakte, uitdroging, veel drinken en rillen.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Druiven houden de celmembranen in goede conditie en remmen vetzuuroxidatie af. Het extract van de druif stimuleert de aanmaak van collageen- en elastine-synthese. Hierdoor zal de huid steviger en elastischer blijven en rimpels verminderen of zelfs volledig weggaan.
Hoog suikergehalte: Druiven
Zowel rode als witte druiven bevatten 15 gram suiker per kop. De rode soort is ook rijk aan antioxidanten en beide soorten bevatten een bom aan vezels.
Mee-eten – maar dan ook echt
Om ervoor te zorgen dat ons organisme de waardevolle ingrediënten van de druivenzaden kan gebruiken, moeten ze bij het eten wel worden doorgebeten, want anders passeren ze de darm onbenut. Eet je liever pitloze druiven? Geen probleem, ook die voorzien je van vitaminen en mineraalstoffen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
o Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen, druiven. o Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
Behalve dat witte en rode druiven ieder een andere kleur hebben, verschillen ze ook iets in voedingswaarde. Ook al is dit niet een groot verschil, rode druiven bevatten net iets meer vitamine C, magnesium, calcium en vezels dan witte druiven.
Er zitten 98 kilocalorieën in 1 trosje (125 gram) druiven. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'druiven'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Alle vers fruit is gezond.
Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
Papaya's bevatten veel water en veel vezels, twee zaken die je nodig hebt om je vertering goed op gang te houden. In papaya vind je ook nog papaïne, een enzym dat helpt om aminozuren af te breken en een opgeblazen gevoel tegengaat.
Maar bijna alle fruitsoorten bevatten fructose (vruchtensuiker), wat ook kan zorgen voor gassen. Vooral peren, dadels, druiven, rozijnen, ananas, appels en bananen, maar ook kersen en kiwi's. Fructose in gedroogd fruit, zoals gedroogde perziken en abrikozen, tellen ook mee.