In een aantal gevallen veroorzaken vleesbomen pijn onder in de buik. Soms is deze pijn te vergelijken met weeën. Met name als de vleesboom in de baarmoederholte zit. Door vleesbomen kan de menstruatie zeer heftig zijn.
Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.
Een vleesboom geeft meestal weinig klachten. Of u klachten heeft, hangt af van de plaats en de grootte van de vleesboom. Vleesbomen in de baarmoederholte kunnen menstruatieklachten of hevig bloedverlies veroorzaken. Bij overmatig bloedverlies kunt u bloedarmoede (anemie) krijgen.
Vleesbomen komen vooral voor in de vruchtbare levensfase, dus vóór de overgang. Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf. De meeste vrouwen met vleesbomen hebben geen of weinig klachten. Het is ook niet zo dat grotere vleesbomen meer klachten geven dan kleine.
Een groot myoom kan rugklachten of een zeurderige pijn in de onderbuik veroorzaken. Het vrijen kan pijnlijk zijn. Drukt een myoom op de blaas, dan kunt u plasproblemen krijgen, zoals vaak plassen. Verder kan een myoom een spontane miskraam veroorzaken en ook ongewenste kinderloosheid kan het gevolg zijn.
De grootte van een vleesboom kan variëren van een vingertopje tot het formaat van een flinke sinaasappel. Wanneer een vleesboom tegen je organen aandrukt, kan dit klachten veroorzaken, onder andere rugklachten. Wanneer een vleesboom klachten veroorzaakt kan ervoor worden gekozen deze operatief te verwijderen.
Symptomen van uterus myomatosus of vleesbomen
Drukkende pijn onderin de buik. Druk op de blaas en meer aandrang om te plassen. Pijn die uitstraalt naar de rug. Pijn tijdens het vrijen.
De pijn: kan ook naar uw onderrug of liezen gaan. kan zeurend, stekend of branderig voelen. kan erger worden voor, tijdens of na het plassen, poepen of vrijen.
Vleesbomen zijn de meest voorkomende tumoren in de vrouwelijke geslachtsorganen en ontwikkelen zich in de vruchtbare leeftijd, gewoonlijk bij vrouwen vanaf 35 jaar, maar ze komen ook voor bij een klein aantal jongere vrouwen. Vleesbomen worden ontdekt via echografie.
Heel zelden verschrompelt een myoom door te weinig bloedtoevoer (myoomnecrose) met mogelijk hevige buikpijn als gevolg. Myomen geven meestal geen problemen bij het ontstaan van of tijdens een zwangerschap. De kans dat myomen kwaadaardig worden is zeer klein (1 op 10.000).
Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.
Een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok kan deze klachten geven: koorts, buikpijn en/of meer afscheiding uit de vagina. Bacteriën zijn de oorzaak, bijvoorbeeld bacteriën die je kunt krijgen door onveilige seks (soa). Of bacteriën die normaal ook al bij veel vrouwen voorkomen. Je krijgt antibiotica.
Verschijnselen. De meeste vrouwen met endometriose klagen over een zeer pijnlijke menstruatie, zware buik- en darmpijn of uitstralende pijnklachten naar been of rug. Ook kunnen problemen met de vruchtbaarheid ontstaan.
Wat zijn vleesbomen? Vleesbomen zijn goedaardige knobbels, die meestal uitgaan van de baarmoederspier. Ze bestaan uit spier- en bindweefsel en voelen een beetje rubberachtig aan. Myomen kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen.
Esmya. Dit medicijn remt de klachten van myomen en laat myomen kleiner worden. Het is een 'anti-progesteron'-tablet dat sinds 2012 wordt gebruikt. Het kan maximaal drie maanden voorafgaand aan een operatie worden voorgeschreven.
Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress of ongesteld zijn. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood)
Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
Wanneer de pijn langer dan twee weken aanhoudt, als de pijn acuut en hevig is, als de pijn gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan vaststellen of het om een lichamelijk probleem gaat.
De plaats waar het myoom zit, heeft meer invloed op de klachten dan de omvang. Zo kunnen myomen in de baarmoederholte, zelfs als ze klein zijn, menstruatieklachten veroorzaken. Klachten die het meest voorkomen, zijn overmatig bloedverlies (hypermenorroe) en menstruatiepijn (dysmenorroe).
Een vleesboom kan in korte tijd zo groot worden als een sinaasappel of nog groter. Of in enkele jaren 'slechts' zo groot als een knikker. Waarom een vleesboom op een gegeven moment ontstaat, is niet bekend. Wel is bekend dat ze groeien onder invloed van vrouwelijke hormonen (oestrogenen).