Iedere haar op je lichaam groeit uit een haarzakje dat ongeveer 4 millimeter diep in je huid zit. Daar komt je scheermes niet bij. Je scheert alleen de haarschacht af, niet de wortel. Je krijgt na een scheerbeurt dus niet ineens meer haarzakjes, of een haarzakje dat besluit een hele andere kleur haar te produceren.
Uit onderzoek van Lynfield & Macwilliams (1970) blijkt dat scheren geen invloed heeft op het stugger terugkomen of op vermeerdering van het haar. Vaak heeft dit te maken met optisch bedrog. Wanneer de haar wordt afgeschoren, verwijder je de haarschacht. Dit is het gedeelte van de haar wat je kunt zien.
"Scheren zorgt er niet voor dat je haar sneller of dikker teruggroeit", benadrukt ze, "omdat het de haarfollikel die de haargroei controleert niet beïnvloedt." "De perceptie dat je haar sneller teruggroeit na een scheerbeurt klopt gewoonweg niet.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Een complete ontharing of regelmatig scheren kan irritatie geven en verhoogt de kans op ontstoken haarworteltjes en een ontstoken huid met rode bultjes. Volgens een recente Franse studie zou het ook de kans op infecties zoals waterwratjes en mogelijk ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen vergroten.
“Als je droog scheert zullen haartjes eerder afbreken. Het resultaat is dan niet alleen minder gladde benen, de kans op rode bultjes, wondjes en jeuk is bovendien veel groter. Omdat de meeste mensen van nature al een droge huid hebben, zal je huid sneller beschadigen.
Feromonen zijn hormonale geurstoffen die een rol spelen bij of je iemand (seksueel) aantrekkelijk vindt. Deze feromonen worden door het schaamhaar vastgehouden en verspreid. Tot slot beschermt schaamhaar ook tegen bacteriën, die door wrijving kunnen worden overgebracht."
Droog scheren is een goede optie voor wie snel en gemakkelijk van zijn baard af wil zijn. In tegenstelling met nat scheren, is deze methode beter voor onder de douche. De waterdamp maakt baardhaar namelijk zacht waardoor het makkelijk te scheren is. Als u last heeft van acne is dit een goede optie.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Scheren gaat beter met warm water, omdat de poriën zo open gaan staan en je haartjes korter kunt afscheren voor een gladder resultaat.
Maar er kleven ook een aantal nadelen aan scheren; stoppels, scheerirritaties, bultjes, sneetjes (vooral bij je ellebogen!) en ingegroeide haartjes. Ook kan scheren de huid van je armen behoorlijk uitdrogen als je het regelmatig doet. En dat moet wel, want je armhaar zal binnen no time weer terug groeien.
Omdat je haardikte genetisch bepaald is, is het natuurlijk niet echt mogelijk om je haren dikker te maken. Maar door goed voor ze te zorgen en je lokken gezond te houden verleng je wel de levensduur van je haren. Hierdoor heb je meer haar en dus een dikkere bos.
Je hebt tegen de haarrichting in geschoren.
Dit komt omdat de haartjes, doordat ze zo kort zijn afgesneden, in de huid prikken. Daarnaast belast je de huid zwaarder dan normaal, wat de (gevoelige) huid kan beschadigen. Deze methode kan ook sneller ingegroeide haren veroorzaken. En dat moeten we niet hebben.
Wanneer je huid droog is bij het scheren, kunnen de haartjes afbreken. Dit resulteert in minder gladde benen, maar ook is er kans op een geïrriteerde huid. Wanneer je huid van zichzelf al aan de droge kant is, zal je huid bij het scheren op een droge huid sneller kunnen beschadigen.
Scheren is snel en gemakkelijk, maar de haren komen vrij snel terug en voelen stugger aan. Bij epileren blijven de haren langer weg, maar voordat je wederom kunt epileren, moet de haar eerst weer terug gegroeid zijn.
Je beenharen groeien naar beneden, dus je begint met scheren bij je enkels en scheert daarna naar boven. Voor je oksels geldt geen route, want je okselharen groeien alle kanten op (klinkt heftig, is het niet). Voor het allerbeste resultaat kun je bij het scheren van je benen het beste elke plek herhalen.
Elektrisch scheren
Je hebt minder kans op snijwondjes, huidirritaties en ingegroeide haren. Met een scheerapparaat oefen je zachte druk uit op de huid en duwt de de haartjes omhoog zodat deze zich gemakkelijk en pijnloos laten verwijderen.
“Tussen je billen en richting de schaamstreek is de huid erg gevoelig. Haartjes beschermen dat gebied tegen bacteriën. Zo kan er bijvoorbeeld niets vies van buitenaf naar binnen komen. Dat beschermt je inwendige intieme zones”, legt Nandoe uit.
Op die lengte zal het haar uitvallen en beginnen er nieuwe haartjes voor in de plaats te groeien. Deze lengte varieert per persoon – vaak stopt schaamhaar met groeien tussen een lengte van 1 tot 5 centimeter. Er is wel een kans dat het haar dunner wordt naarmate het groeit.
Naast bescherming tegen de kou, behoedt het ons ook tegen bacteriën die door middel van een wrijving kunnen worden overgebracht. Daarnaast houdt je schaamhaar feromonen vast. Feromonen stellen vast of jij je wel of niet seksueel voelt aangetrokken tot iemand.