Volgelaatsmaskers bedekken de mond, neus, kin en het gezicht en bieden dus een goede integrale bescherming van het gelaat. Halfgelaatsmaskers bedekken alleen de neus, mond en kin. De maskers zijn herbruikbaar en worden in combinatie met een stof-, gas-, damp- of combinatiefilter gebruikt.
Afhankelijk van het type filter ligt deze op 3 tot 5 jaar na productiedatum. - Gasfilters zijn indien ongebruikt, na het openen en daarna weer luchtdicht sluiten van de verpakking, nog maximaal 6 maanden te bewaren. Bij gasfilters geeft waarneming van reuk of smaak aan dat het filter is verzadigd.
Het is belangrijk om een luchtdichte aansluiting op je gelaat te hebben. Anders zal het masker lekken en je niet beschermen. Neem de afmeting van kin tot de neusbrug.
Het beste volgelaatsmasker
Het Climax volgelaatsmasker is volledig water- en luchtdicht en beschermt je tegen gifgassen en dampen. Het gasmasker is speciaal ontworpen om een maximale bescherming te bieden aan de gebruiker.
Hoe lang kan ik als zorgmedewerker een mondneusmasker dragen? Een chirurgisch mondneusmasker of ademhalingsbeschermingsmasker kun je maximaal 3 uur dragen. Als je merkt dat ademen moeilijker wordt, kun je het masker eerder vervangen.
Onafhankelijke adembescherming zorgt er voor dat de werknemer schone lucht met voldoende zuurstof krijgt aangevoerd in een masker. Deze adembescherming is verplicht in de volgende situaties: Als er minder dan 19% zuurstof in de atmosfeer aanwezig is op de werkplek.
In de praktijk heb ik vaak gewerkt met een maximum van 2 uur werken met ademlucht, afgewisseld met een uur rust/arbeid zonder ademlucht. Je komt dan op een maximum van 6 uur op een dag. Zeker bij hoge en lage temperaturen is die 2 uur dan echt een maximum.
A1 en A2 filters beschermen tegen organische gassen en dampen, zoals oplosmiddelen in verf. P2 en P3 filters beschermen tegen schadelijke fijnstof.
De FFP-klasse geeft aan hoe goed het masker filtert bij het inademen van schadelijke stoffen. De maskers hebben de opschriften FFP1 (minimaal 80% van de deeltjes wordt tegengehouden), FFP2 (94%) of FFP3 (99%).
P1 masker bij: inert niet schadelijk zwevend stof, tot 4 keer de WNG (Wettelijke Nederlandse Grenswaarde). P2 masker bij: schadelijke stoffen, tot 10 keer de WNG (hierbij kan ook een half- en of volgelaatsmasker raadzaam zijn, neemt u aub contact met ons op). P3 masker bij: giftige stoffen, tot 50 keer de WNG.
Het prestatieniveau van een stoffilter wordt aangegeven met de code P1, P2 of P3. P3 filters hebben de hoogste filterefficiëntie en beschermen tegen giftige stoffen. P2 filters beschermen tegen schadelijke stoffen en P1 filters tegen hinderlijke stoffen.
Filtermaskers worden gedragen op het gezicht van de gebruiker. Zo is er het klassieke stofmasker, dit is een filterend halfgelaatsmasker tegen deeltjes. Er zijn ook filterende halfgelaatsmaskers tegen gassen en dampen, of een combinatie hiervan.
In bepaalde beroepen komt het voor dat met ademlucht gewerkt moet worden omdat er onvoldoende zuurstof in de lucht zit of omdat er gevaarlijke stoffen in de lucht aanwezig zijn. Hiervoor dient een werknemer een ademluchtkeuring te moeten voltooien. Dit wordt ook wel een persluchtkeuring genoemd.
Afhankelijke adembescherming, zoals stofmaskers en filtermaskers, beschermt tegen schadelijke en gevaarlijke stoffen of dampen, maar biedt geen extra zuurstof. Met andere woorden: men is nog altijd afhankelijk van de kwaliteit van de omgevingslucht.
Bij lagere zuurstofconcentraties ontstaat al snel zuurstofgebrek en dus gevaar op verstikking. Afhankelijk van het % zuurstofconcentratie kan er versuffing, bewusteloosheid en de dood optreden. Het minimale percentage zuurstof in de lucht, waarbij nog gewerkt mag worden, is 19 Vol%.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie.
Stikstof is op zich niet giftig. Een hoge concentratie stikstof verdrijft de zuurstof echter uit de lucht die je inademt. Je lichaam krijgt daardoor minder zuurstof dan nodig om te leven.
Bij afhankelijke ademhalingsbescherming wordt de omgevingslucht gezuiverd met een filter. Bij onafhankelijke ademhalingsbescherming wordt zuivere lucht aangevoerd en ingeademd met behulp van een masker of kap, of andere geschikte ademhalingsapparatuur.
Voor hoog toxisch stof, rook en nevel die opgenomen kunnen worden in het bloed: deeltjes van kankerverwekkende of radioactieve stoffen, bacteriën, virussen, enzymen en sporen kies je best een P3 filter met volgelaatsmasker.
Een stofmasker is voorzien van de code FFP1, FFP2 of FFP3. FFP1-maskers hebben een filterefficiëntie van minimaal 78% en de kwaliteitsaanduiding FFP2 staat voor een minimale efficiëntie van 92%. FFP3-maskers hebben een minimale efficiëntie van 98% en bieden dus de beste bescherming.
P3 / FFP3 stofmaskers
Een P3-stofmasker beschermt tegen een grote hoeveelheid stof en tegen vaste en vloeibare aërosolen.
Een FFP3 masker beschermt tegen dezelfde risicovolle deeltjes als een FFP2 masker, maar biedt eveneens bescherming tegen schadelijke en kankerverwekkende, op water en olie gebaseerde aerosolen en door de lucht verspreide biologische agentia uit risicogroep 3 (bv. virussen).
Er zijn drie dingen die op de verpakking moeten staan: Op de verpakking moet vermeld staan dat het om een medisch mondkapje gaat. Op de verpakking staat het CE-keurmerk. Er staat 'Type II' of 'Type II R' op de verpakking (hetzelfde geldt voor FFP2-maskers)
FFP2-Mondkapjes vallen onder de categorie persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze mondkapjes beschermen de gebruiker van een medisch mondkapje tegen het inademen van allerlei schadelijke stoffen (ook virussen) die via de lucht verspreid kunnen worden. De FFP2 mondkapjes moeten goed aansluiten op het gezicht.
Zo werkt P3 Lang Parkeren
Je vindt de opstapplaats van de gratis snelbus naast de P3 Garage. De bus vertrekt 24 uur per dag elke 10 minuten naar de vertrekhallen. De rit duurt ongeveer 5 minuten. Bij terugkomst kun je opstappen bij de bushalte A5.