Zwarte mee-eters op de neus zou je zelf uit kunnen drukken. Doe dit niet te vaak en forceer het niet, anders beschadigen de bloedvaatjes rondom de neus en kan couperose ontstaan. Als je zelf zwarte mee-eters uitknijpt, doe dit dan op een gereinigde huid en met een tissue.
Vaak zitten de mee-eters op plekken waar je niet zo goed bij kunt. Hierdoor kan je onbedoeld te veel kracht zetten als je ze gaat uitknijpen, waardoor littekens ontstaan. Daar wordt je huid niet mooier van. Plus, bacteriën op je handen of vuil onder je nagels verergeren de zaak voor je het weet.
Deze verstopte poriën kunnen vaak weinig kwaad. De witte mee-eters hebben een witte kop, die vaak alleen goed te zien is wanneer de huid wordt strak getrokken. Deze mee-eters kunnen gaan ontsteken als deze er niet tijdig worden uitgehaald, waarna er een rode puist ontstaat.
Als je van je mee-eters af wilt komen, kun je het best salicylzuur gebruiken. Deze milde peeling maakt de poriën vrij en pakt de ophoping van dode cellen aan door een gezonde celvernieuwing te stimuleren. Er zijn diverse producten die salicylzuur bevatten, zoals gezichtsreinigers, crèmes en gels.
Ze worden gevormd door een opeenhoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak, waardoor deze in contact komt met licht en zuurstof. Daardoor oxideert het bovenste topje van de verstopping en wordt het zwart. Mee-eters vormen zich voornamelijk op de neus.
Mee-eters gaan meestal vanzelf weg, maar niet altijd. Op deze pagina ontdek je hoelang het precies duurt voordat een pukkel verdwijnt. Ook zal ik je verschillende tips geven om puistjes nog sneller te verwijderen. We hebben bijna allemaal somtijds last van mee-eters.
Uit onderzoek blijkt dat mee-eters weer terugkomen als je ze plaatselijk hebt 'verwijderd'. De beste remedie tegen verstopte poriën is om dagelijks je gehele huid mild te reinigen en regelmatig te exfoliëren met salicylzuur.
Neem dan wat toiletpapier of je gezichtstissues en wikkel ze over je wijsvingers. Knijp dan zachtjes de mee-eters uit.
Die zwarte puntjes zijn simpelweg poriën die verstopt zijn. Ze raken verstopt met een mix van dode huidcellen, vuil en vet en ze komen over het algemeen vaker voor bij mannen. Je ziet ze meestal opduiken op de neus en kin of de "T-zone" net boven en tussen je wenkbrauwen.
In principe kan iedereen mee-eters krijgen, maar mensen met een gecombineerde of vette huid zijn het meest vatbaar voor het ontwikkelen van mee-eters in het gezicht.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
Was je gezicht en breng de tandpasta aan.
Doe dit zoals je normaal ook doet. Breng een laagje tandpasta aan op de plekken met mee-eters, zoals je neus en je kin. Laat de tandpasta helemaal opdrogen en wrijf het dan voorzichtig over je huid om de mee-eters uit je poriën te verwijderen.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Pure Active Strips van Garnier zijn ideaal om zwarte puntjes weg te krijgen. Je kan deze strips heel precies aanbrengen op de plek waar je het meeste last hebt. Na ze even te laten inwerken, trek je de strips af.
Open comedonen of 'black heads'
Zwarte mee-eters komen veel voor op plaatsen waar de poriën grover zijn, zoals op en naast de neus, boven de wenkbrauwen en op de kin. Ze komen ook voor op de rug en schouders, op de borst of decolleté en zelfs in de oorschelpen. De meeste mensen hebben wel een aantal black heads.
Raak de steenpuist niet aan (dus ook niet uitknijpen of krabben). Was regelmatig uw handen met zeep en droog ze goed af. Gebruik uw eigen handdoek en neem elke dag een nieuwe handdoek.
Het kan gebeuren dat de uitweg van talg via de porie wordt geblokkeerd door een laag dode huidcellen, waardoor de talg de porie niet kan verlaten. Vervolgens hoopt de talg zich op waarna een mee-eter ontstaat. Wanneer deze mee-eter (of blackhead) ontstoken raakt, wordt het een puistje.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Kleine zwarte puntjes meestal rond de neus die ook wel blackheads worden genoemd. Deze blackheads komen vanzelf en als je ze niet verwijderd kunnen ze jarenlang blijven zitten. Het zijn eigenlijk verstopte poriën en deze comedonen kunnen zowel zwarte blackheads of witte whiteheads zijn.
Neusporiën schoon stomen
De talg en dode huidcellen die de poriën groter doen lijken, worden ermee weggespoeld. Zoals Vladmir Kucherov van healcure.org uitlegt, hoef je alleen maar een teiltje met kokend water te vullen en er tien minuten boven te hangen met een handdoek over het hoofd. Dit doe je één keer per week.
Gezichtsmaskers: regelmatig je huid behandelen met een gezichtsmasker of peeling verwijdert dode huidcellen. Dit maakt je huid zacht en voorkomt dat mee-eters alleen al verschijnen. Scrubs: het ideale product voor een pukkelige huid met veel mee-eters is een scrub.
Talgdraadjes komen van nature voor in de huid en ze hebben wat weg van haartjes. Ze hebben een speciale taak: de doorstroom van talg in je poriën reguleren. Deze draadjes zijn een natuurlijk onderdeel van de haarzakjes in de (porie)structuur, iedereen heeft ze.