Aardappelgratin: hoe bewaren, invriezen en opwarmen? Aardappelgratin kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt afgekoelde aardappelgratin ook in stukken snijden, in goed afsluitbare bakjes of diepvrieszakjes invriezen en zo ongeveer 3 maanden bewaren.
Kan ik bereide en kant-en-klare maaltijden invriezen? Vers bereide maaltijden kan je perfect invriezen: je kan ze tot 3 maanden bewaren. Het is belangrijk dat je je gerecht eerst laat afkoelen alvorens het in te vriezen. Stop het daarna in een afgesloten (luchtdicht) bakje en schrijf de datum erop.
Erg makkelijk als je te veel aardappelen in huis hebt rondslingeren. Gooi ze niet weg, maar maak er puree of gratin dauphinois van en vries in.
Gefrituurde gerechten zoals frietjes, snacks en loempia's. Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
geen probleem, als ze eerst gekookt zijn is het het makkelijkst. AArdappelschijfjes kun je ook bevroren kopen.
Hoe Krieltjes invriezen? Een zak voorgekookte krieltjes kun je meteen invriezen, gewoon in de zak.
Invriezen bij voorkeur in diepvriesbakjes, niet in plastic zakken. Wikkel lasagne, de ovenschaal, of het bakje, nooit in aluminiumfolie. Dit folie kan afgeven, en de lasagne kan blauw worden.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Laat hem niet helemaal gaar worden, anders wordt hij te zacht, wanneer je hem weer opwarmt. Verwarm de oven voor op 160 °C. Verdeel een paar klontjes boter bovenop de gratin. Droogt hij wat uit bij het opwarmen, giet er dan nog een beetje room of melk over.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren.
Vleeswaren in een gesloten verpakking van de supermarkt kun je direct invriezen. Andere vleeswaren verpak je het beste in een diepvrieszak of een diepvriesbak. Lichtdicht verpakken en voorzien van etiket met invriesdatum en natuurlijk naam. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.
Al je gerechten en producten kan je het beste invriezen in vershoudbakjes. Met al deze verschillende data is het zelf bijhouden van de datum handig om te doen. Je kan bijvoorbeeld kleine stickertjes op de vershoudbakjes plakken.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Pastasaus bewaren
Niet iedere saus kun je even lang in de vriezer bewaren. Klassieke Italiaanse sauzen zoals de (zelfgemaakte) bolognesesaus kun je doorgaans 3 maanden invriezen, mits je na bereiding de saus direct en volgens het stappenplan invriest.
Macaroni invriezen is natuurlijk mogelijk, zolang je het maar goed laat afkoelen. Daarbij maakt het verder niet veel uit of je gekookte kale macaroni in wilt vriezen, of een compleet gerecht. Dus met kaas en saus, het kan allebei.
Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans! Folie en zakjes moeten na gebruik meteen worden weggegooid.
Vriezer. Kant en klaar: doe de bevroren kant en klaar lasagne in de oven en zet de oven aan op 180 graden. Dan ontdooit de lasagne langzaam terwijl de oven opwarmt. En laat de lasagne 60 minuten in de oven verwarmen.
Lasagne opwarmen als een pro: zo doe je het
Verwarm de oven voor op 160°C en leg het stuk lasagne in een ovenschaal (als dat nog niet gebeurd was). Maak de randjes van de lasagne lichtjes nat met een bakborstel en wat water. Bedek de schotel met aluminiumfolie. Na 30 à 45 minuten kun je aan tafel.
Re: Kun je voorgekookte krieltjes invriezen? Ja hoor, krieltjes, partjes, schijfjes, het kan allemaal!
Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet. Ik laat de aardappeltjes wel altijd ontdooien voor ik ze gebruik.
Abonnee. Bij Cela Vita adviseren zij u de aardappeltjes niet in te vriezen omdat zij dan niet meer de kwaliteit kunnen garanderen welke u gewend bent. Invriezen heeft gevolgen voor de bak- en smaakkwaliteit.