De meest voorkomende complicaties zijn bloedvergiftiging en longvliesontsteking. Bij een bacteriële longontsteking kunnen de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden naar andere organen (bloedvergiftiging). Dan kan een ernstige situatie ontstaan, waarbij de bloeddruk en/of de ademhaling in de problemen kunnen komen.
Uw klachten gaan meestal vanzelf over. Na 2 tot 3 dagen zakt uw lichaamstemperatuur al. De hoestklachten kunnen wel een paar weken aanhouden. Een longontsteking die veroorzaakt wordt door een bacterie is ernstiger en wordt meestal behandeld met een antibioticakuur.
Vooral voor kwetsbare groepen mensen is longontsteking gevaarlijk. Elk jaar krijgen ruim 270.000 mensen een longontsteking. Vooral voor kwetsbare groepen mensen, zoals ouderen, chronisch zieken of hele jonge kinderen is longontsteking gevaarlijk.
Wat gebeurt er bij een longontsteking? Als je een longontsteking hebt, krijg je eerst moeite met ademhalen. Die benauwdheid ontstaat doordat je lichaam de oorzaak van de ontsteking probeert op te ruimen. Bij de afweerreactie van je lichaam ontstaat dik slijm dat je moeilijk kunt ophoesten.
Kortademigheid, een snelle oppervlakkige ademhaling; Pijn bij de (diepe) ademhaling; Algehele malaise: vermoeidheid, klam/zweten, spierpijn, verminderde eetlust, hoofdpijn; Cyanose: blauwe lippen en/of gelaat en vingers (onder nagels).
U kunt langere tijd last houden van: hoesten, dyspnoe, vermoeidheid en/of pijn. Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.
Uw arts kan dit op verschillende manieren vaststellen: bloedonderzoek. lichamelijk onderzoek: de arts luistert met een stethoscoop naar uw longen. röntgenfoto van de longen.
Tips bij een longontsteking
Maak een antibioticumkuur altijd af. Neem rust en blijf thuis van werk of school. Zeker als je koorts hebt en slijm ophoest.
Hoest je en ben je vermoeid? Dat zijn vervelende symptomen die horen bij longontsteking. Gelukkig is een longontsteking vaak goed te behandelen. De ontsteking zelf doet geen pijn, maar de spieren rond de borst en rug kunnen pijn doen door het vele hoesten.
Een longontsteking moet men altijd ernstig nemen. De meeste mensen genezen probleemloos door een korte behandeling met een antibioticum, maar sommigen moeten opgenomen worden in het ziekenhuis. Het kan zelfs fataal aflopen.
Mits tijdig herkend kan een bacteriële longontsteking behandeld worden met een antibioticum. Wanneer de ziekte niet tijdig behandeld wordt, kunnen de longblaasjes zodanig verzwakken, dat de longinhoud zeer verkleind wordt. Dit heeft in de meeste gevallen de dood tot gevolg.
Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar.In sommige gevallen klinken de longen zuiver.
Door longontsteking kunt u pijn aan de borstkas/schoudersen (hoge) koorts hebben. Om de pijn en koorts tegen te gaan, schrijft de arts pijnstilling voor, zoals paracetamol. Geef pijnklachten wel altijd door aan de verpleegkundige. Pijn kan ook een andere oorzaak hebben.
Een longontsteking kan besmettelijk zijn.Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk.
Een longontsteking kan goed behandeld worden met antibiotica. Wanneer de ziekte niet tijdig herkend wordt, kunnen de longblaasjes zodanig verzwakken dat het aangedane longweefsel geen zuurstof meer kan opnemen.
Infecties komen op iedere leeftijd voor. Maar oudere mensen zijn vatbaarder voor ernstige infecties (luchtwegen, urinewegen en maag-darmstelsel). De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Midden in de nacht of als je net uit de veren komt, lijk je je vaak het beroerdst te voelen als je te kampen hebt met een griepje. Hoe kan dat toch? Dat is deels te wijten aan je biologische klok.De biologische klok reguleert namelijk niet alleen je slaap, maar ook je immuunsysteem.
Longontsteking
Afhankelijk van de ernst van de longontsteking, voelt de patiënt ook pijn aan borst, buik en rug.
Als je gezond bent, duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. Hoe lang precies hangt ervan af of de medicijnen aanslaan.
Een goede saturatie ligt tussen de 95% en 100%. Bij een longziekte kan de saturatie lager zijn, maar onder de 90% is niet goed. * Als de uitslag onder de 95% is, meet je na tien minuten aan een andere vinger. Is de saturatie nu nog te laag, neem dan contact op met de huisarts.
Is een longontsteking veroorzaakt door het coronavirus hetzelfde als een 'normale' longontsteking? Met een longziekte heb je net als bij andere virusinfecties de kans om een longontsteking of longaanval op te lopen. Wel is er een verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een 'normale longontsteking'.
De long heeft geen pijnreceptoren, dus hebben mensen meestal geen klachten. De longvliezen en borstkaswand hebben wel pijnreceptoren. Als een tumor die organen ook aandoet, kan pijn ontstaan. Meestal zijn bloed ophoesten, pijnklachten, kortademigheid en gewichtsverlies redenen om naar de huisarts te gaan.
Bij bronchitis zijn de slijmvliezen van de kleine vertakkingen in de longen ontstoken. Hierdoor moet u hoesten en heeft u last van slijm. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen.
Een longontsteking kan licht of zwaar zijn.Dit hangt af van de grootte van de ontsteking. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn.