5. Broccoli. Broccoli kunnen we met recht een echt powerfood noemen. Alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een gezonde zwangerschap, zitten er namelijk in: calcium, folium en vezels, maar ook belangrijke anti-oxidanten en vitamine C.
Hierdoor bestaat er een kans dat de kiemen zijn besmet met de schadelijke bacteriën Salmonella of Escherichia Coli. Bij het eten van rauwe kiemgroenten kan je daardoor een voedselinfectie oplopen.
Hoeveel groenten moet ik eten als ik zwanger ben? Het advies is om 250 gram groenten te eten maar uit de laatste inzichten blijkt dat dit niet voldoende is. En tijdens je zwangerschap heb je nog een hogere behoefte: 500 gram groenten is het streven.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
D&L sauzen zijn gemaakt op basis van gepasteuriseerd eigeel en vormen dus geen enkel probleem voor zwangere vrouwen. Ideaal als je als zwangere vrouw plots enorm veel zin hebt in pekelharing met mayonaise of augurken met curry.
Groene groenten als broccoli, spinazie en boerenkool zitten vol met foliumzuur, vezels, kalium, calcium, ijzer, vitamines C, K en A en dus onmisbaar tijdens je zwangerschap. Daarnaast zijn deze groenten rijk aan antioxidanten, dat je immuunsysteem en spijsvertering ondersteunt.
Zoet beleg zoals jam, appelstroop, groentespread en pindakaas mag je eten tijdens je zwangerschap. Appelstroop is een goede bron van ijzer, neem dus gerust wat vaker appelstroop op je brood. Pindakaas bevat goede vetten die je lichaam hard nodig heeft.
Er zitten veel bouwstoffen in die belangrijk zijn voor de groei; zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Ook voor jou en je baby prima voedingstoffen. Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding. Ben je vegetariër dan kun je gerust tot 4 eieren per week eten.
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.
Van oudsher wordt er namelijk vaak ananas gegeten om de bevalling op gang te helpen. Ananas bevat kinine, waarvan wordt beweerd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Daarom is ananas tijdens je zwangerschap best goed.
Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.
Vanaf ongeveer twaalf weken geeft de placenta de baby voeding, zoals water, ijzer, vitamines, koolhydraten, eiwitten, en aminozuren. Dit wordt gebruikt voor groei en ontwikkeling en wordt door de placenta gedoseerd uitgewisseld, zodat het 'hapje' voor je kleine perfect in balans is.
Net als bananen bevatten mango's overigens magnesium, en dat kan weer helpen tegen een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje als kramp in je benen.
Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen. Dit is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen van 19-50 jaar.
Voorbeelden zijn aardbeien, frambozen en bessen. Er wordt aangeraden om alle fruit grondig te wassen en te drogen met een propere handdoek. Indien mogelijk, kan het fruit geschild worden. Zo worden alle microben verwijderd.
Het eten van spinazie is zelfs extra goed voor vrouwen tijdens hun zwangerschap. Dit komt omdat spinazie rijk is aan ijzer – wat nodig is om voldoende energie te hebben. Ijzer zorgt ervoor dat je lichaam extra bloed aan kan maken, wat nodig is voor je placenta, baarmoeder en baby.
Medisch gesproken hebben we het over een late zwangerschap vanaf 38 jaar oud. Maar op 35-jarige leeftijd zijn de eicellen, net als de rest van je lichaam, al onderhevig aan een verouderingsproces. Zo zal jouw zwangerschap aanvullende controles vereisen en nauwlettend worden opgevolgd.