Alles wat niet is toegestaan is 'haram', zoals het eten van varkensvlees, de meeste insecten en het drinken van alcohol. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en halal vleesproducten. Zij hebben onderling soms een andere interpretatie van de regels op gebied van slachten.
De Koran verbiedt absoluut het eten van varkensvlees, evenals het bloed en vlees van dode dieren en dat van dieren die zijn geofferd zonder naleving van de islamitische religie. Het is vereist om de naam van Allah uit te spreken over elk dier tijdens het rituele slachten.
Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes.
In religieuze tradities zoals de islam en het jodendom, worden bepaalde diersoorten gecategoriseerd als ritueel onrein, vooral varkens en honden. Deze dieren mag je niet eten, je mag ze zelfs in principe niet kopen of verkopen. “Deze dieren gebruiken is daardoor problematisch voor moslims”, zegt Ghaly.
Meer dan 90% van de Turkse bevolking is moslim, die om religieuze redenen geen varkensvlees mag eten . Varkensvlees in Turkije wordt verkocht aan etnische minderheden zoals Grieken, expats en toeristen. Daarnaast is varkensvlees steeds populairder in de seculiere high society.
Het varken is een alleseter en daardoor een onrein dier in de ogen van moslims. Orthodoxe moslims zullen ook geen producten eten of gebruiken die afkomstig zijn van een varken (bijvoorbeeld varkensvet, gelatine of borstels van varkenshaar).
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
In de hete Turkse zomer bestaat een maaltijd vaak uit gefrituurde groenten zoals patlıcan (aubergine) en paprika's of aardappelen geserveerd met yoghurt of tomatensaus . Menemen en çılbır zijn typische zomergerechten, op basis van eieren.
Etiquette: Je mag nooit naar iemand wijzen. Tandenstokers dienen gebruikt te worden met de hand voor de mond en niezen in het bijzijn van anderen is onbeleefd. Verder mag je nooit zo zitten, dat je voetzool zichtbaar is. Onderhandelen: Afdingen is erg normaal in Turkije.
Nee, de pannenkoeken en garneringen zijn niet halal. 30Is er ook pannenkoekenbeslag voor bepaalde allergieën en/of dieetwensen?
Een aantal zaken worden als makruh beschouwd, zoals echtscheiding en het verspillen van water voor de wudu of de ghusl. Ook het spelen met je kleding tijdens de salat is afkeurenswaardig. Roken wordt vaak beschouwd als makruh, maar er zijn ook fiqh-geleerden die aannemen dat het haram is.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Gelovigen eten nooit het vlees van slangen, kikkers, muizen, schorpioenen, kraaien of eksters. Ezels en muilezels zijn ook haram, terwijl paardenvlees als mekruh wordt beschouwd — niet verboden maar als afschuwelijk. De melk van zowel paarden als ezels is haram. Andere dieren die als haram worden beschouwd, zijn varkens, schildpadden en olifanten.
In de traditionele cultuur wordt ontbeten tussen 10 en 12 uur 's ochtends. Omdat het ontbijt vrij laat plaatsvindt, is de volgende maaltijd pas aan het begin van de avond. Tussen deze maaltijden door zijn er voldoende zoete of hartige tussendoortjes voorhanden. Veel Turkse mensen houden van een hartig ontbijt.
Halal snoep bevat bijvoorbeeld plantaardige gelatine, of helemaal geen gelatine. Producten die plantaardige gelatine bevatten, kunnen namelijk gewoon gegeten worden. Als snoepjes glutenvrij, vegetarisch of veganistisch zijn, weet u ook direct dat het gelatinevrij is.
De hoofdingrediënten in de Turkse keuken
Turken houden van vers. In veel Turkse specialiteiten kom je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.
De populairste soep is linzensoep of tarhana. Kippensoep wordt daarentegen altijd gezien als medicijn voor mensen met verkoudheid of griep.
Sauteren met boter of olijfolie
Veel Turkse recepten beginnen met het sauteren van uien, knoflook of kruiden in boter of olijfolie om een smaakbasis te creëren . Deze techniek is cruciaal voor gerechten als menemen (Turkse roerei met tomaten en paprika's) en voor het bereiden van de basis van stoofschotels en soepen.
De belangrijkste ingrediënten van een traditioneel Turks ontbijt kunnen variëren, maar bestaan doorgaans uit onder andere fetakaas, worst, eieren en verschillende soorten brood, zoals simit of pide .
In de Turkse cultuur zijn etiquette en gedragsregels van groot belang, waarbij respect voor ouderen, hiërarchie, gastvrijheid, beleefdheid, goede manieren en verzorgdheid centraal staan, evenals het vermijden van bepaalde taboes en het tonen van nederigheid en dankbaarheid.
Gelatine: Producten waarin gelatine zit zijn niet halal. Dit product is namelijk afkomstig van een varken. Halal chocolade zal geen halal chocolade zijn als het gelatine bevat. Dierlijke producten: Vleesetende dieren zijn volgens de Koran niet halal.
Islam. Voor Moslims geldt dat God (Allah) de wereld voor de mensen heeft gemaakt en we er dus goed voor moeten zorgen. Moslims mogen geen varkensvlees eten, omdat varkens onrein zijn. Daarnaast hebben Moslims regels over hoe dieren geslacht moeten worden.
De Islam stelt dat elke vorm van beneveling 'haram' (=slecht voor lichaam en ziel) is. Alles dat schade toebrengt aan psyche en lichaam en hierdoor de krachten van de mens aantast (teksten: al-Nisaa' 4:29; al-Baqarah 2:195) is verboden. Ook het kopen van alcohol is 'haram'.