Een Robbentocht duurt ca.2 uur. Onderweg vertelt Mario, de schipper én eigenaar van ms Zeehond, iedere vaart “live” over Ameland, de natuur en natuurlijk over de zeehonden die in deze altijd prachtige Waddenzee te zien zijn.
Ze zitten overal. De meeste zeehonden liggen op de zandplaat ten westen van Ameland, maar je kunt ze met een beetje geluk ook spotten in de Waddenzee tijdens je overtocht met de veerboot. Aan de westkust van Ameland (bij het Borndiep) vanaf het strand kun je ze op de zandbank zien liggen genieten van de zon.
Robbenboot m.s. Ameland is het grootste en gezelligste rondvaartschip op het Wad. Het reisdoel is de zeehondenbank tussen Terschelling en Ameland. Daar zijn de robben gegarandeerd van dichtbij te bewonderen.
Wat een leuke tocht, begeleid door de schipper, zijn vrouw en dochter, een mooie vaartocht met alle tijd voor het zien van de robben en zeehonden.
Een paar laarzen ("ki") met hoge schacht, van zeehondenbont (Phoca Larga) en een zool van zeehondeleer (onthaarde zeehondenhuid). Door mannen 's winters gedragen. Tegenwoordig worden er nog veel laarzen van inheemse snit gedragen maar uitsluitend op het werk in de visserij kolchozen.
De balg expres
De Balgexpres is een trekker met buswagen die je vanuit het dorp op Schiermonnikoog naar de Balg brengt. Op het meest oostelijke deel van het eiland heb je een grote kans om zeehonden te spotten, kun je mooie grote schelpen (wulken) vinden en natuurlijk genieten van het weidse landschap en de zee.
Ben je op Ameland en wil je naar Schiermonnikoog? Dat kan met de boot van Ameland naar Schiermonnikoog. Andersom kan dit natuurlijk ook. De boot vaart langs de prachtige oostkust van Ameland, de onbewoonde Engelsmanplaat ('De Kalkman' in het Fries) en het westelijke puntje van Schiermonnikoog.
Gewone zeehonden leven langs vrijwel alle kusten van de noordelijke Atlantische en Stille Oceaan en aangrenzende zeeën. Ze zoeken hun rustplekken in getijdengebieden en riviermondingen, waar rustige zandplaten of stenen droogvallen.
Op de diverse eilanden in Noord-Holland zijn er wilde zeehonden te bezichtigen. Tussen Ameland en Terschelling heeft u de meeste kans dat u een zeehond van dichtbij ziet.
De meeste zeehonden leven echter in de Waddenzee. Dat is hun favoriete plek, vanwege de vele zandbanken waarop ze lekker kunnen luieren. Ook de Zeeuwse Delta is om die reden geliefd. Maar zeehonden houden van zwemmen en kunnen flinke afstanden afleggen.
Zeehondenvlees is traditioneel belangrijk voor de Inuit, de inheemse bevolking uit het noorden van Canada. Zij hebben toestemming om op zeehonden te jagen. Daarnaast vindt ieder jaar een commerciële jacht plaats, hoofdzakelijk gericht op de pels van jonge zeehonden.
Op Ameland mag je gewoon met de auto rijden. Wel zijn de dorpskernen van Hollum en Nes autoluw. Indien je met je eigen auto naar Ameland wenst te gaan, dan moet je voor de overtocht tijdig een plaats op de boot reserveren. Dit kan bij Wagenborg Passagiersdiensten online of telefonisch: 0900-9238.
Wagenborg Passagiersdiensten vaart met 2 boten: de Sier en de Oerd. Op de Sier kunnen 72 auto's. Op de Oerd kunnen 72 auto's.
In Nederland leven zeehonden voornamelijk in de Waddenzee, maar ze komen ook voor langs de Noordzeekust, bijvoorbeeld in de Zeeuwse delta. De Waddenzee is belangrijk als rustplaats en geboorteplaats voor zeehonden.
Ze zwemmen rustig van de Waddenzee naar Engeland en weer terug. Ze zijn ook minder schuw en veel nieuwsgieriger dan de gewone zeehond. De jongen worden midden in de winter geboren op rustige zandstranden of droge zandruggen in de Waddenzee.
De volwassen zeehond heeft een gladde huid met donkere vlekken. De kleur varieert van lichtgrijs tot donkergrijs of van lichtbruin tot donkerbruin. De onderzijde is lichter gekleurd. Het lichaam is voorzien van vier vinnen: twee kleine voorvinnen om te sturen en twee achtervinnen voor de voortstuwing.
Schiermonnikoog is een autoluw eiland. Daarom mag u een auto, motor of brommer alleen meenemen als u daarvoor een ontheffing heeft van de gemeente Schiermonnikoog.
Het is ongeveer 45 minuten varen met de veerboot van Wagenborg (MS Monnik of MS Rottum) vanuit het Groningse dorp Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Met de veerboot kunnen ongeveer 1000 passagiers mee. Het is ook mogelijk om met de sneldienst van- of naar het eiland te varen, in dat geval duurt de overtocht 20 minuten.
Op Schiermonnikoog tref je maar één dorpje. De naam van het enige dorp op het eiland is hetzelfde als het eiland maar de bewoners noemen het dorp ook vaak Aisterbun (Oosterburen).
In een notendop: Texel is het grootste en drukste eiland, Terschelling het bekendste, Vlieland het hipste, Ameland het rustigste en Schiermonnikoog is het kleinste eiland uit het rijtje.