Dit zijn de redenen waarom je je kip niet moet wassen:Het is een ineffectieve manier om bacteriën van je vlees af te krijgen. Als er pathogenen op je kip zitten blijven er na het wassen meer dan genoeg achter om er ziek van te worden. Kortom, het doet niet wat je wilt bereiken.
“Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee. Wat je wel doet is de bacterie van de kip door je keuken verspreiden.” Water zal namelijk door je keuken spetteren en het sap van de rauwe kip wordt verplaatst naar het aanrecht en je gootsteen.
Waarom zou je kip wassen? Mensen wassen hun kip met het idee dat ze bacteriën wegspoelen en omdat ze denken dat het hygiënischer is. Helaas is niets minder waar. Door kip te wassen, verspreid je de bacteriën over je hele keuken.
Het wassen van gevogelte voor het koken wordt afgeraden . Bacteriën in rauw vlees en gevogeltesappen kunnen worden verspreid naar andere voedingsmiddelen, gebruiksvoorwerpen en oppervlakken. We noemen dit kruisbesmetting. Sommige consumenten denken dat ze bacteriën verwijderen en hun vlees of gevogelte veilig maken door het te wassen.
Suriname is een warm land en daar geeft vlees vaak geurtjes.Die geurtjes zetten mensen aan tot wassen.'' Volgens veel Surinamers blijft je kip onrein en niet fris als je het dan niet wast. ,,Dat is een gewoonte die generatie op generatie is overgedragen.
Het wassen van vlees is een traditie in zwarte huishoudens, schrijft Jody Anderson. Deze gewoonte hoeft niet verdedigd te worden. De eerste stap bij het bereiden van een maaltijd voor geliefden in de meeste zwarte huishoudens is het wassen van het vlees in een mengsel van water en citroen, limoen of azijn .
Dit wordt gedaan om hoge niveaus van bacteriën te behandelen , een symptoom van slechte hygiëne en lage dierenwelzijnsomstandigheden die niet zijn toegestaan in de Britse landbouw. Het wassen van kippen met chloor is verboden in het Verenigd Koninkrijk, maar het is een gangbare praktijk in de Amerikaanse pluimveesector. Ontdek hieronder alles wat u moet weten over gechloreerde kip.
Nadat je de kip even hebt afgespoeld, voeg je een flinke hoeveelheid zout, een scheutje azijn en een paar limoenen toe die je doormidden hebt gesneden. Gebruik de limoen en het sap om het oppervlak van elk afzonderlijk stuk kip te schrobben. Dit helpt om de slijmlaag en het laagje van de kip te verwijderen.
“Het voedingscentrum is duidelijk: spoel je kip niet af, ook niet met citroen en azijn.”
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Je legt de kip in koud water met witte natuurazijn of limoensap.“Wrijf de kip goed schoon”, benadrukt Shirma.Haal het vlees vervolgens uit het water en dep het droog met keukenrol. “Voor 1 kip gebruik je 1 liter koud water met 30 milliliter azijn of één uitgeperste limoen.”
Ze heeft ontdekt dat het wassen van vlees op de “Caribische manier” — met water en citroensap of azijn — ook de smaak verbetert. “De belangrijkste reden dat we het doen is om het malser te maken, om van de slijmerigheid af te komen en ook om eventuele wurgende stukjes vet los te maken ,” zegt ze.
Nee, vlees moet u voor het gebruik niet schoon wassen met water. Daarmee spoelt u een deel van de vleessappen weg. Dep het vlees vlak voor bereiding wel af.
Het koken van gevogelte en eieren tot een interne temperatuur van 165˚F doodt bacteriën en virussen, waaronder het vogelgriepvirus A. Mensen moeten rauw gevogelte scheiden van gekookt voedsel en voedsel dat niet gekookt zal worden. Kook al het gevogelte en gevogelteproducten (inclusief eieren) helemaal voordat u het eet.
Op rauwe kip kunnen ziekteverwekkers voorkomen, zoals salmonella en campylobacter. Verhit kippenvlees daarom altijd door en door. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie.
Het klinkt misschien een beetje vies, maar de eieren en de poep van kippen komen uit één en hetzelfde gat. Je moet het een beetje zien als een buizensysteem: twee 'leidingen' komen samen uit op één gat, in dit geval de cloaca van de kip. Bij mensen noemen we dit de anus.
Wetenschappelijk gezien is er geen reden om kip te wassen
Als je je drukt maakt over de bacteriën kun in plaats van het wassen van je kip veel beter de kip goed verhitten. Gare kip moet een kerntemperatuur van 75°C bereiken, dat kun je meten door een kookthermometer in dikste stuk van de kip te steken.
De “internetwijsheid” om een kip te spoelen met azijn, citroensap of zout water om bacteriën te doden, is ook door wetenschappelijke studies ontkracht . Deze methoden brengen een snelle pekel aan op de kip, maar ze hebben geen effect op bacteriën.
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Er is een betere en veiligere manier om kip te bereiden.
Als u iets op de kip ziet waar u vanaf wilt, veeg het dan af met een schone papieren handdoek en was daarna uw handen. Scheid rauwe kip van verse en kant-en-klare voedingsmiddelen. Houd oppervlakken schoon door ze te wassen met heet, sopig water .
“Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je met kip hygiënisch om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten.”
Geur: Bedorven kip heeft een zure of onaangename geur. Als de kip vreemd ruikt, gooi het dan meteen weg.
Ongeveer 90 procent van de mensen zegt dat ze hun kip wassen voordat ze deze bereiden, omdat recepten van oudsher voorschrijven dat de kip gewassen moet worden.
Verwerkte kippen worden ondergedompeld in een koudwaterbad om de temperatuur van het vlees snel te laten afkoelen en zo de voedselveiligheid te bevorderen. Chloor wordt niet gebruikt in een van onze koelwatersystemen . Chloor kan worden gebruikt om verwerkingsapparatuur of gereedschap te reinigen of te ontsmetten om ervoor te zorgen dat het hoogste niveau van voedselveiligheid wordt gehandhaafd.
Tot nu toe zijn er meer dan 1.000 chemicaliën geïdentificeerd in de vluchtige stoffen van verschillende spierproducten (Shahidi et al., 1994). De meeste vluchtige stoffen die in gekookt pluimveevlees zijn geïdentificeerd, zijn ook in kip aangetroffen (Brunton et al., 2002).