Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger. Dit betekent niet dat u de verwarming hoog moet zetten, maar het is zeker niet aan te raden om de verwarming helemaal uit te laten.
Sporen zijn zeer kleine deeltjes (diameter 1-10 µm) die vaak gemakkelijk door de lucht worden meegenomen en zodoende zorgen voor verspreiding van de schimmel. Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens.
Verwarming niet te laag – minimaal 15 graden
Het RIVM adviseert om het, ook 's nachts, niet kouder te laten worden dan 15 graden. Bij lagere temperaturen kan vocht namelijk neerslaan op de ramen of in muren en plafonds trekken.
Ja, 12 graden is over het algemeen te koud in huis. Een temperatuur van 12 graden Celsius wordt als vrij koud beschouwd en kan oncomfortabel zijn voor de meeste mensen.
Kou is niet altijd gezond
Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis. Vocht kan reumatische en astmatische klachten veroorzaken of verergeren.
Een te koude temperatuur in huis kan ongezond zijn, vooral als het gedurende lange perioden aanhoudt. Over het algemeen wordt een temperatuur lager dan 16 graden Celsius als ongezond beschouwd voor de meeste mensen.
De grenswaarde om condens te voorkomen ligt op 16 graden. Het is daarom raadzaam om de verwarming in leegstaande woningen in te stellen op 16 graden. Zo voorkom je onaangename (en dure) verrassingen eenmaal de winter voorbij is.
Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt. Het kan als te koud worden ervaren als je je niet warm genoeg voelt, je rilt of ongemak ervaart.
Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden. Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn.
Schimmels in huis zijn redelijk gemakkelijk te herkennen. Ze vormen namelijk goed waarneembare donkere plekken op uw muren en plafonds. Dit ziet u vooral erg duidelijk op een lichte ondergrond. Let er wel op dat u schimmels niet verwart met salpeteruitslag.
Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van vocht in huis zodat je het in een vroeg stadium kunt herkennen: Vochtplekken op de muur of het plafond. Condens op ramen en andere koudere oppervlakten. Een muffe en bedompte geur.
Schimmel is schadelijk voor de gezondheid!
De schimmelsporen kunnen bij inademing allergische reacties veroorzaken en leiden tot allerlei problemen met de luchtwegen. Maar niet alleen de schimmelsporen zijn ongezond, een vochtige slaapkamer is überhaupt ongezond om dagelijks in te verblijven.
Als de lichaamstemperatuur onder de 32 °C zakt, wordt de situatie kritiek. Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.
Met strenge vorst bestaat de kans dat uw waterleiding bevriest. Zorg er daarom voor dat u de thermostaat van de verwarming nooit lager zet dan 16 graden Celsius. Staat uw wasmachine in een bijkeuken of op zolder? Een wasmachine heeft altijd een beetje water in de leiding staan en is daarom gevoelig voor kou.
De meeste Nederlanders zetten de verwarming aan wanneer het buiten circa 14 graden is. In de praktijk betekent dit dat het stookseizoen voor de meesten begint in oktober.
Als je niet thuis bent : 16 graden
Het loont om de ruimtetemperatuur te verlagen wanneer je niet thuis bent. "De meeste huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat je bij langere afwezigheid gerust de minimumtemperatuur kan instellen op 16 graden."
Temperatuur tijdens vakantie: 12 °C
Als je gedurende lange tijd afwezig bent, bijvoorbeeld tijdens je vakantie, is het aan te raden om de thermostaat in te stellen op 12°C.
Het ijs in de radiator neemt meer plaats in dan het water, waardoor de verwarmingsbuizen kapot springen. Het is daarom verstandig om je thermostaat op minimaal 15 graden Celsius te zetten. Zo'n lage temperatuur in huis is ook gunstig voor de vriezer en koelkast, als je deze nog aan hebt staan.
De thermostaat omlaag heeft wel degelijk effect
"We kunnen wennen aan koude huizen als we onszelf aan kou blootstellen", zegt hij. "Het heeft alleen heel even gewenning nodig, omdat we zo gepamperd zijn met thermostaten in onze Westerse wereld.
Daarnaast is het zelfs gezond om je lichaam aan 17 graden te laten wennen. Bij die temperatuur worden onze bruine vetcellen geactiveerd.Die zorgen ervoor dat het lichaam zich warm houdt en ze kunnen het tot 3 graden warmer maken dan het daadwerkelijk is.
Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te zorgen dat je je comfortabel voelt.