De bouwshift moet ervoor zorgen dat er tegen 2040 in Vlaanderen geen open ruimte meer wordt ingenomen. Eigenaars die hun bouwgrond zien omgezet worden in natuur- of landbouwgebied worden voor honderd procent vergoed. Wat zijn de gevolgen voor wie recent een stuk grond heeft gekocht?
De huidige Vlaamse Regering heeft het begrip 'betonstop' wijselijk omgedoopt naar bouwshift om een verandering te bewerkstelligen in onze ruimtelijke ordening die nog steeds is gebaseerd op de Wet op de Stedebouw met de Gewestplannen uit het begin van de jaren zestig.
In het beste geval wordt deze rekening door de grondeigenaars zelf vereffend. Dit fonds kan zowel regionaal als lokaal per gemeente opgericht worden, en is noodzakelijk om de actieve bouwshift te kunnen betalen zoals ontharden, ruimtelijk opruimen, vergroening, enzovoort.
De betonstop houdt in dat huizen enkel nog gebouwd mogen worden binnen de ruimte die al ingenomen is. Er zouden dus vanaf 2040 geen bijkomende ruimte-innames meer mogen plaatsvinden. Zogenaamde 'green fields' (= open ruimte), moeten dus vooral groene velden blijven. Dit betekent niet dat je nergens meer mag bouwen.
Je krijgt een financiële vergoeding voor honderd procent van jouw bouwgrond. Je perceel wordt ingeruild voor een ander stuk bouwgrond waarop je wél mag bouwen. Je wordt gecompenseerd met zogenaamde 'ontwikkelingsrechten', die je dan kunt verkopen aan iemand die zijn grond wel mag bebouwen.
Landbouwgrond is geen bouwgrond en kan dus niet gebruikt worden om op te bouwen. Er is ook geen vergunningsaanvraag om van landbouwgrond bouwgrond te maken. Dat betekent dat je geen huizen, appartementen of uitbreidingen van woningen op landbouwgrond mag plaatsen.
Groepswoningbouw is het gelijktijdig oprichten van meerdere gebouwen bestemd voor bewoning die één stedenbouwkundig samenhangend geheel vormen. Er is geen minimum bepaald wat het aantal woningen betreft.
De term 'woonreservegebieden' is een verzamelterm, gebruikt voor meerdere soorten gebieden die woonaanbod vormen naast het 'gewone' woongebied. Het gaat om de woonuitbreidingsgebieden en specifieke reservegebieden aangeduid met bijzondere (aanvullende) gewestplanvoorschriften.
De woonuitbreidingsgebieden zijn in principe bestemd voor groepswoningbouw; met name het gelijktijdig oprichten van verschillende woningen op één werf waarbij een ruimtelijke en architecturale samenhang voorhanden is. De bouw van individuele woningen is principieel onmogelijk.
Een bestaande woning is, in de mate dat ze niet binnen de perimeter van een RUP of verkaveling ligt, zonevreemd. Je kan het perceel ook niet als "geordend" beschouwen, ondanks de omgevingscontext (het overgrote deel van het WUG is al geordend en bebouwd).
Dat is een instrument om woonuitbreidingsgebieden (reservegebieden die gereserveerd zijn voor wonen als er elders geen plaats meer is) relatief vlot op de markt te brengen. Het PRIAK is in het leven geroepen als een manier om betaalbare kavels en woningen op de markt te kunnen brengen.
"restpercelen" (aaneengesloten onbebouwde percelen, langs voldoende uitgeruste weg of ontsluitbaar, max. 2.500 m²); gebieden waarvoor een definitief gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan gebiedsgericht bepaalt dat ze als woongebied kunnen ontwikkeld worden.
Verkaveling is de manier waarop land in stukken, kavels geheten, is verdeeld. De term wordt gebruikt in de historische geografie, de agrarische geschiedenis en de stedenbouwkunde ter aanduiding van een bepaald type perceelsvorm.
Individuele loten in een verkaveling kunnen slechts worden verkocht wanneer aan potentiële kopers de garantie kan worden geboden dat alle nutsvoorzieningen (Elektriciteit, gas, communicatie, water en riolering) ook effectief aanwezig zijn.
Sommige oudere verkavelingen kunnen vervallen zijn. Indien u bijvoorbeeld een perceel grond zou aankopen in landbouwgebied binnen een oude, maar vervallen verkaveling, is de kans groot dat u een terrein dreigt aan te kopen waar u nooit een huis op mag bouwen…
Over heel 2021 ligt de gemiddelde grondprijs van bouwland op 74.400 euro per ha, 3,6% boven de prijs in 2020 (71.800 euro per ha). De gemiddelde prijs van grasland nam in het vierde kwartaal met 8% toe tot 64.800 euro per ha.
Voor het splitsen van een grond in minstens 2 loten om minstens één van die loten te verkopen als bouwgrond is een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden nodig.
Je mag als eigenaar van een bouwgrond die gerust jaren laten liggen zonder er op te bouwen. Het is dus niet zo dat je wettelijk verplicht wordt binnen een bepaalde termijn iets te doen met de grond in kwestie. Je krijgt daarvoor normaal ook geen enkele sanctie.
Hoeveel bedragen de verkavelingskosten? Als jij de verkoper bent van de bouwgrond is het ook aan jou om de verkavelingskosten te betalen. Deze bedragen meestal tussen de 200 en de 500 euro.
De eerste instantie die je best contacteert is de technische dienst van de gemeente of stad waar het perceel gelegen is. Deze dienst kan ook wel de bouwdienst, de dienst stedenbouw of de dienst ruimtelijke ordening worden genoemd.
een perceel in woongebied is in principe bedoeld is voor woningbouw. een bestaand vergund en niet verkrotte woning mag in principe verbouwd of herbouwd worden tenzij de woning in ruimtelijk kwetsbaar gebied ligt. Is het bouwproject in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening in die omgeving?
Wat mag ik er bouwen? Aangezien iedere bouwgrond onderworpen is aan stedenbouwkundige voorschriften mag je er niet altijd zomaar bouwen wat je wil. Aan de hand van de statuten kunnen er bepaalde voorwaarden opgelegd worden waaraan de woning moet voldoen.
Met de toename van de bevolking en het aantal woongelegenheden zal de constant stijgende prijsevolutie van bouwgrond niet snel verbroken worden. Dit maakt van bouwgrond een uitstekende investering in vergelijking met andere financiële producten die vaak meer volatiel zijn.