Cicaden zijn niet gevaarlijk: ze kunnen niet bijten of steken en zijn niet giftig.
Ze leven het grootste deel van hun leven, zo tussen de drie en vijf jaar, onder de grond. Na de laatste gedaanteverwisseling komen ze naar boven. Ze nestelen zich dan in een boom, waarna de mannetjes het oorverdovende geluid maken, waar de Provence zo om bekend staat, om de vrouwtjes te lokken.
Cicades staan bekend om hun vermogen te kunnen 'zingen', ze maken een geluid dat vaak sterk lijkt op een hoge zoem- tot fluittoon. Het geluid wordt geproduceerd door kleine plaatjes te laten trillen met behulp van sterke spieren.
De meeste cicaden worden gezien als eenjarige cicaden, wat echter niet betekent dat ze ook maar één jaar leven. De levensduur kan twee tot vijf jaar zijn, afhankelijk van de tijd die ze nodig hebben om volwassen te worden.
Voor het bestrijden van cicaden zijn een aantal gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar, waaronder Sivanto Prime, Requiem Prime, Flipper, Mainspring en Closer. Voor een overzicht van alle toegelaten middelen voor jouw teelt, kun je gebruik maken van de Spuitadvieskaarten.
Een cicade heeft een driehoekig lichaam en ziet er uit als een omgekeerde boot: het midden van de rug is veel hoger dan de rest van de rug. De kop is heel klein en moeilijk te zien. Cicades zijn meestal groen of bruin van kleur, sommige soorten hebben felle kleuren.
De krekel is een stridulant, die tjirpt door met zijn vleugels over elkaar te strijken. De cicade is echter een luide drummer, de Keith Moon van de insectenwereld. Op zijn achterlijf zit een membraan, de timbaal, die een oorverdovend lawaai maakt als hij vibreert.
Kunnen krekels bijten? De overeenkomst tussen sprinkhanen en krekels is dat de meeste soorten ongevaarlijk zijn. Toch kunnen sommige krekels bijten en gif in de wond spugen. Vooral de grote krekels kunnen best wel eens aanvallen.
De cicaden leven normaal 17 jaar onder de grond als nimf - onvolwassen insect - en komen dan allemaal tegelijk tevoorschijn. Nu zijn ze echter in verschillende staten te vroeg opgedoken. Wetenschappers denken dat de klimaatopwarming er iets mee te maken heeft.
Krekels maken geluid door de vleugels snel over elkaar te wrijven. Ze gebruiken de geluiden om andere krekels te vertellen wie ze zijn en wat ze willen. Geluid is een communicatiemiddel. De vleugels zijn zo gebouwd, dat ze als muziekinstrument kunnen werken.
Krekels zijn koudbloedig en nemen de temperatuur aan van de omgeving. Als de temperatuur stijgt, dan tjirpen ze dus sneller en ze tjirpen langzamer als de temperatuur daalt.
Wantsen zowel als kevers kunnen vaak vliegen, en bij beide groepen worden de verharde vleugels (de dekschilden) tijdens de vlucht omhoog geklapt.
Daar kruipen zij vervolgens uit hun omhulsel en laten hun nog natte vleugels drogen in de zon. Ze zijn dan zelf volwassen en kunnen vliegen, al zijn het meer een soort grote sprongen waarmee de cicaden zich verplaatsen. Van boom naar boom, alwaar de mannetjes luid zingend de dames, en ons, verleiden.
De cigale is een insekt en geen krekel zoals veel mensen denken. Ze leven het grootste deel van hun leven, zo tussen de drie en vijf jaar, onder de grond.
Embed. In Zuid-Europa hoor je vaak zingende cicaden. Deze grote insecten leven eerst jarenlang als larve onder de grond. Ze komen tevoorschijn om voor het laatst te vervellen en te paren.
Krekels strijken hun nachtconcert. Keer op keer maken ze een 'krrrrrrrrrrr'-geluid met hun achterpoten. Het lijkt op het geluid van nachtzwaluwen, mysterieuze vogels die op de grond broeden en 's nachts op jacht gaan naar insecten. Maar het allermooiste nachtgeluid maakt de nachtegaal.
Belangrijke habitats voor krekels zijn onder meer graslanden, struiken en bossen, moerassen, stranden en grotten. Krekels zijn nachtdieren en staan vooral bekend om het hoge, schrille, tjirpende gezang van de mannetjes die vrouwtjes proberen aan te trekken.
Het kleine insect Micronecta scholtzi is relatief gezien het meest luidruchtige dier op aarde, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Het insect kan een herrie tot wel 99,2 decibel maken. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een zeer luid orkest.
Ze kunnen flink bijten, indien vastnemen niet noodzakelijk is moet het vermeden worden. Neem ze eventueel bij het halsschild terwijl de beide achterpoten tegelijkertijd tegen lichaam worden gedrukt.
Krekels kunnen niet tegen kou
Dat doen ze met hun vleugels, die ze razendsnel tegen elkaar aan bewegen. Hoe warmer het is, hoe sneller zij de vleugels bewegen en hoe harder het geluid is dat ze produceren. Maar naar mate het kouder wordt, is de kans groter dat de krekel zich ook binnen gaat schuilhouden.
Sprinkhanen en krekels zijn zelf ook voedsel. Veel diersoorten eten ze. Vogels bijvoorbeeld, maar ook kikkers en kameleons, zoals je op de foto's kunt zien. Ze vangen ze met hun lange tongen zo uit de lucht of van plantenstengels af.
Grote wilde zoogdieren komen in de Provence bijna niet voor, wilde zwijnen uitgezonderd. Kleine roofdiersoorten als bunzing, das, wezel, vos, steenmarter en genetkat komen wel veel voor. Uitgezette bevers hebben zich goed gehandhaafd in de Rhône.
Was al uw kleding en beddengoed op ten minste 60 graden (of laat het stomen). Of leg uw spullen gedurende 1 week in de diepvries (bij -14 Cº) om de bedwantsen en eitjes te doden. Controleer tweedehands kleding, meubels en spullen op bedwantsen voordat u deze in uw huis haalt. Haal geen tweedehands matrassen in huis.
Ze hebben een steeksnuit, maar de wants steekt niet en valt normaal gesproken ook geen mensen aan. Je kunt er ook niet ziek van worden. '